Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012
Επίσκεψη Χισχάμ Καντίλ στην Γάζα

Τη Γάζα ετοιμάζεται να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου για να στηρίξει τη Χαμάς
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου προετοιμάζεται να επισκεφθείτε τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε νέα κλιμάκωση με το Ισραήλ, η οποία απειλεί να οδηγηθεί σε εκτεταμένη σύγκρουση.
Ο Χισχάμ Καντίλ, πιθανώς να επισκεφτεί τη Γάζα έχοντας συνοδεία αιγυπτίων αξιωματούχων, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Η αιγυπτιακή κυβερνητική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε επίσης, ότι οι... αξιωματούχοι που θα συνοδεύουν τον Καντίλ, θα διερευνήσουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που αποκαλείται από τη Χαμάς «προστάτης», αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά. Ήδη οδήγησε την εκστρατεία καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων.
Μιλώντας στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε κάλεσε την Αίγυπτο να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους. «Καλούμε τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο να λάβουν μέτρα που θα αποτρέψουν τον εχθρό », είπε ο πρωθυπουργός της Χαμάς. Το Κάιρο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ την Τετάρτη. Και ο πρεσβευτής του Ισραήλ έφυγε από το Κάιρο, αλλά σε μια αποκαλούμενη επίσκεψη ρουτίνας στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή πρεσβεία παραμένει ανοιχτή .
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έφερε στην εξουσία τον Μόρσι μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε σήμερα, κάλεσμα για την «Ημέρα της οργής» σε αραβικές πρωτεύουσες. Η Αδελφότητα θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Χαμάς.
Η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι σαφές ότι η οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον προς την προβληματική οικονομία της Αιγύπτου, περιορίζει τις δυνατότητες του Μόρσι, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Μόρσι που αναλαμβάνοντας τη προεδρία της Αιγύπτου είχε δηλώσει ότι θα τηρήσει όλες τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις η μεγαλύτερη των οποίων είναι η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ του 1979 την οποία η Δύση θεωρεί θεμέλιο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ
  • Blogroll

  • Blog Archive