Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ: Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2012
 Η ΕΠΟΧΗ  ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

100 χρόνια από την γέννηση του Αλέκου Ξένου. Ο δήμος της γενέτειράς του Ζακύνθου ονόμασε το 2012 «Έτος Αλέκου Ξένου». Οργανώνονται συνέδρια, συναυλίες με μουσικά σύνολα και χορωδίες, ημερίδες για την ζωή και το έργο του Αλέκου Ξένου. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομα του μεγάλου μουσουργού στον δρόμο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο κέντρο της Ζακύνθου.

Ο Αλέκος Ξένος (1912 - 1995) ανήκει σε μια  παλαιότερη εποχή, τότε που οι άνθρωποι είχαν την δύναμη, την αντοχή και  την σοφία των μυθικών κενταύρων.
Με  μουσικά του εφόδια τα πλούσια  παραδοσιακά ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του Ζακύνθου, έρχεται στην Αθήνα το 1930, σπουδάζει μουσική  στο Ωδείο Αθηνών και μέχρι  τον θάνατό του γράφει περισσότερα  από 120 συμφωνικά έργα, με πιο αντιπροσωπευτικά του τα εξής: Συμφωνία αρ.1 - της Αντίστασης (1945), Ο Διγενής δεν πέθανε (1952), Σπάρτακος (1963), Κύπρος - Ελλάδα μας (1964) και πολλά ακόμα.
Στην  διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μαζί με την γυναίκα του  ηθοποιό  Άννα, παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, περιοδεύοντας τα χωριά  της ελεύθερης Ελλάδας μαζί με τον “Θίασο του βουνού” του  Βασίλη Ρώτα, δίδοντας παραστάσεις, οργανώνοντας χορωδίες και γράφοντας τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με αντιπροσωπευτικότερο το τραγούδι του Άρη ή του...
  Μικρού Χωριού.
Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνικής μουσικής του  Ξένου, παραμένει ανέκδοτο και μόλις  τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά Ελλήνων μουσουργών και ερευνητών μουσικής, με σύγχρονα επιστημονικά εφόδια «ανακαλύπτει» τον συνθέτη Αλέκο Ξένο και συστηματικά ανασύρει τον πλούτο, την ευγένεια και την ποιητική της μουσικής του και τα φέρνει επιτέλους στο προσκήνιο.
Στο ντοκιμαντέρ  μιλούν οι: Βύρων Φιδετζής διευθυντής ορχήστρας, Ανθή Γουρουντή, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και Τριαντάφυλλος Παπάζογλου μουσικοί δημιουργοί, Γιώργος Μπράμος συγγραφέας, Αλίντα Δημητρίου σκηνοθέτης, Στάθης Αρφάνης συλλέκτης δίσκων συμφωνικής μουσικής, Ευάννα Βενάρδου δημοσιογράφος - εγγονή του Αλέκου Ξένου καθώς και ο γιατρός - καθηγητής Θάνος Κωνσταντινίδης. 

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Ηχοληψία: Δημήτρης Βασιλειάδης
Μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής
Σπηκάζ: Ακύλλας Καραζήσης
Παραγωγή: Cinetic 2009, HDV, Col, 00.51 min, για την εκπομπή της ΕΤ-1 Παρασκήνιο.
  • Blogroll

  • Blog Archive