Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ Ασθενείς πεθαίνουν... έξω από τις εντατικές

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2012
Στοιχεία – σοκ για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες. Οι ελλείψεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο εκατοντάδες βαριά ασθενείς που σχηματίζουν λίστα για να βρουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητή κ. Απόστολο Αρμαγανίδη, μόνο στην Αττική, 30 άνθρωποι αναζητούν καθημερινά διαθέσιμο κρεβάτι σε κάποια εντατική μονάδα και μόνον οι μισοί τα καταφέρνουν. Από τους υπόλοιπους, ο ένας στους δύο χάνει τελικά τη ζωή του.
Την ίδια στιγμή 154 κρεβάτια παραμένουν αναξιοποίητα λόγω... έλλειψης προσωπικού και μελλοντικά κινδυνεύουν να κλείσουν επιπλέον 40- 50 κλίνες.
Η Ελλάδα έχει επίσης ένα εντυπωσιακό αρνητικό ρεκόρ: Σε κάθε 100.000 Έλληνες αναλογούν μόλις 5 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας όταν στην Κύπρο αναλογούν 11 κρεβάτια, στην Ιταλία 15 και στη Γερμανία πάνω από 25.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η θνησιμότητα ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία είναι περίπου διπλάσια εκτός μονάδας (45%, έναντι 23% στη μονάδα). Αυτό, σημαίνει ότι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την έλλειψη κρεβατιών εντατικής θεραπείας. 
πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive