Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Άλλη μια τραγωδία, από τις πολλές που έχουν καταγραφεί σε σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 28 νεκρούς -μεταξύ των οποίων 20 μικρά παιδιά του Δημοτικού- ταρακούνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και επανέφερε βίαια στο προσκήνιο το θέμα της κατοχής και της αλόγιστης χρήσης όπλων στην αμερικανική κοινωνία.

Ένας νεαρός 20 μόλις ετών, με έντονα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του διαζυγίου των γονιών του, σκηνοθέτησε και εκτέλεσε τη σφαγή των θυμάτων του. Στο στόχαστρό του βρέθηκε η μητέρα του, δασκάλα η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες και ο πατέρας-, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ και τα 20 μικρά παιδιά που βρίσκονταν στην τάξη όπου δίδασκε η μητέρα του εκτελεστή....



(Σχεδιάγραμμα με τον τόπο της τραγωδίας)

Ο 20χρονος, με μια φωτογραφία του μεγαλύτερου αδελφού του, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και πάνοπλος, αφού πρώτα μπήκε στο γραφείο του διευθυντή και εκτέλεσε αυτόν και έναν ακόμη εργαζόμενο, κατέβηκε στην τάξη της μητέρας του και άρχισε να πυροβολεί. Βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το πτώμα του νεαρού, ο οποίος σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες. Η κατάσταση ήταν από την αρχή εξαιρετικά συγκεχυμένη. Δώδεκα ώρες μετά, η τοπική αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο κατά τεκμήριο ψυχοπαθής δράστης εκτέλεσε και τον πατέρα του.





Ο Λευκός Οίκος ειδοποιήθηκε αμέσως και λίγες ώρες μετά ο πρόεδρος Ομπάμα, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε στην τηλεόραση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ ούτε που νεαρά άτομα με εμφανή ψυχοπαθολογικά προβλήματα πατούν τη σκανδάλη και εκτελούν ανθρώπους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Προκαλεί, ωστόσο, σοκ ο θάνατος 20 μικρών παιδιών στο Κονέκτικατ: μια περιοχή της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ όπου καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός όπλων μεγάλου διαμετρήματος στην κατοχή πολιτών, οι οποίοι βάσει του νόμου έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται οτιδήποτε χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ακόμη και μέσω του Διαδικτύου.

Ο 20χρονος εκτέλεσε και τον ψυχολόγο του σχολείου, στοιχείο που καταδεικνύει τη σοβαρή κατάσταση του διασαλευμένου μυαλού του.

Το 2012 βάφτηκε με... αίμα

Πλέον η πολιτεία του Κονέκτικατ μπαίνει σε μια από τις πρώτες θέσεις στη μαύρη λίστα των επιθέσεων ενόπλων σε σχολεία και καταστήματα πόλεων ανά την αμερικανική επικράτεια.

Στην κορυφή αυτού του μακάβριου καταλόγου βρίσκεται η επίθεση στο Virginia Tech το 2007, όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το φονικό στο Κονέκτικατ θεωρείται ήδη η χειρότερη δολοφονική επίθεση ενόπλου στις ΗΠΑ το 2012.





Τον περασμένο Ιούλιο, ένας νεαρός, υποδυόμενος τον Τζόκερ, «μπούκαρε» σε κινηματογράφο σε συνοικία του Ντένβερ στο Κολοράντο και σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, ενώ έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ναό των Σιχ στο Ουισκόνσιν. Μέσα επίσης στον Αύγουστο, δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός, από ένοπλο σε Πανεπιστήμιο της πόλης Κόλετζ Στέισον στο Τέξας.

Τον Μάιο του 2012, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε καφέ του Σιάτλ, πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης. Νωρίτερα την τρέχουσα εβδομάδα, σε mall του Όρεγκον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, την ίδια στιγμή που η κοινωνία στο Κάσπερ του Γουαϊόμινγκ παραμένει συγκλονισμένη από τη δολοφονία δύο ατόμων με μαχαίρι σε κολέγιο της πόλης.





Λίστα με άλλες πολύνεκρες επιθέσεις στην αμερικανική ιστορία

1984: Ο Τζέιμς Όλιβερ Χουμπέρτι σκοτώνει 21 ανθρώπους μέσα σε κατάστημα της εταιρείας «McDonald's» στην Καλιφόρνια.
1986: Ο ταχυδρόμος Πατ Σέριλ αφαιρεί τη ζωή από 14 ανθρώπους μέσα σε ταχυδρομείο στην Οκλαχόμα.
1991: Ο Τζορτζ Χέναρντ σκοτώνει 23 ανθρώπους σε καφετέρια του Τέξας.
1999: 13 μαθητές πέφτουν νεκροί στο λύκειο του Columbine από τα πυρά δύο συμμαθητών τους, οι οποίοι, αφού τραυματίσουν άλλους 30, αυτοκτονούν.
2007: Ένας φοιτητής σκοτώνει 32 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες άλλους στο πανεπιστήμιο Virginia Tech.
2009: Συνολικά 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε φονικό εντός της στρατιωτικής βάσης Ford Hood στο Τέξας.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.





Παράλληλα, μέλη της ειδικής ομάδας SWAT άρχισαν να καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις περιμετρικά του κτηρίου και να προωθούνται με προσοχή προς το εσωτερικό του.

Παρακολουθήστε τα σχετικά video






Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής προκειμένου να δεχτούν ψυχολογική υποστήριξη.

Στα επείγοντα του νοσοκομείου Danbury το προσωπικό άνοιξε μία ακόμη πτέρυγα προκειμένου να είναι έτοιμο για τα χειρότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Western Connecticut Health Network στην τοπική εφημερίδα «News Times».



Συγκλονισμένη η αμερικανική κοινωνία - Δάκρυσε ο Ομπάμα

Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και τους συγγενείς τους, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει επανειλημμένα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες τραγικές καταστάσεις. γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική δράση ανεξαρτήτως πολιτικής».

Το θέμα της οπλοφορίας στις ΗΠΑ ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν αρκετά τους δύο υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη να υπερασπίζεται τη ζωή και την περιουσία του, την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανιζόταν περισσότερο διαλλακτικός, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός περιοριστικού πλαισίου. Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να καταδικάσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων.



Μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με βαριά φωνή, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει σήμερα για τους γονείς, τους παππούδες, τις αδερφές και τους αδερφούς αυτών των παιδιών, καθώς και για τις οικογένειες των ενηλίκων που χάθηκαν».

«Η αθωότητα αυτών των παιδιών πληγώθηκε τόσο νωρίς, και δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πόνο τους. Η πλειοψηφία όσων είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών... Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους» πρόσθεσε.



«Η χώρα μας έχει περάσει τέτοιου είδους καταστάσεις πολλές φορές. Αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας, αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας. Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική. Έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις περισσότερες φορές από ό,τι θα έπρεπε» επισήμανε ακόμη.

Από την πλευρά του, o κυβερνήτης του Κονέκτικατ Ντάνιελ Μαλόι έκανε λόγο για μια «ανείπωτη τραγωδία, για την οποία δεν μπορείς ποτέ να είσαι προετοιμασμένος».

Ήδη οι σημαίες στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σχετική εντολή έχει δοθεί και για άλλα δημόσια κτήρια ανά την αμερικανική επικράτεια.
zougla
  • Blogroll

  • Blog Archive