Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ: ΜΑΣ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2013
Αρχίζουν εντατικές μετρήσεις για την αιθαλομίχλη - Επικίνδυνα τα σωματίδια, λένε οι επιστήμονες
Καμινάδες που ξερνούν καρκίνο και θάνατο
Εντατικές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αρχίζουν σε όλη τη χώρα απο ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, ξεκινούν συντονισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ...
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Χάρη Καμπεζίδη, «οι έρευνες, διάρκειας ενός μηνός, θα είναι επισταμένες και συστηματικές. Δεν θα αφορούν μόνο τις συγκεντρώσεις, αλλά και τη χημική τους σύσταση –εάν συσσωματώνονται με άλλους ρύπους και σχηματίζουν νέα προϊόντα».

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την εντυπωσιακή αύξηση του νέφους αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται φέτος στην περιοχή της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

«Ειδικότερα, όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό των ρύπων χαμηλά στο έδαφος, η κατάσταση που δημιουργείται είναι αποπνικτική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα, ειδικά τις βραδινές ώρες, είναι 5 με 10 φορές περισσότερες από τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου του 2010» επισημαίνει ο κ. Καμπεζίδης.

«Η ήδη επιβαρημένη από τους ρύπους ατμόσφαιρα και η υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων επιβάλλει αυτή τη συγκριτική έρευνα» δηλώνει και προσθέτει ότι με δεδομένη την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας και την πιθανότητα εμφάνισης του νέφους της αιθαλομίχλης το φαινόμενο προσομοιάζει με αυτό του Λονδίνου του 1952, το οποίο στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Από το κέντρο «Δημόκριτος» ο διευθυντής Θάνος Στούμπος διευκρινίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικροσωματιδίων, σε ποσοστό 80-90%, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων είναι μικρά με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι αυτά τα σωματίδια δεν συγκρατιούνται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά εισχωρούν βαθύτερα επηρεάζοντας κεντρικά όργανα. «Οπωσδήποτε» συμπληρώνει ο κ. Στούμπος «για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων απαιτούνται ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτές οι οποίες θα διεξαχθούν τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαιτούμενες συγκρίσεις και να λάβουμε υπόψη και άλλες επιβαρυντικές για την υγεία παραμέτρους».

Το πείραμα θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου και θα γίνει τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κατανομή των μεγεθών των σωματιδίων, που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και τις συγκεντρώσεις τους, ενώ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη χημική τους σύσταση και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.
  • Blogroll

  • Blog Archive