Οι τράπεζες μένουν χωρίς κλειδαράδες-Δεν συναινούν στις εξώσεις.
«Δεν αντέχουμε άλλο»
λένε Ισπανοί κλειδαράδες, που δεν θέλουν να βοηθήσουν τις τράπεζες στη
«βρόμικη δουλειά» των εξώσεων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν πια τα
χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις για το στεγαστικό.
Στα χρόνια της «φούσκας» των κατασκευών, οι τράπεζες της Ισπανίας έδιναν στεγαστικά σχεδόν σε όποιον περνούσε απ' έξω. Τώρα, ενώ έχουν πάρει βοήθεια 40 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτές οι τράπεζες πετάνε οικογένειες στο δρόμο. Αλλά υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται, όπως οι κλειδαράδες στην Παμπλόνα.
«Πήραμε την απόφαση μέσα... σε ένα τέταρτο της ώρας. Είχαμε όλοι ιστορίες οικογενειών που βρέθηκαν στον δρόμο από την μια μέρα στην άλλη», λέει στον Observer ο Ικέρ ντε Κάρλος, ένας κλειδαράς.
Αρνείται, όπως πολλοί συνάδελφοί του, να ανοίξει κλειδωμένες πόρτες, σε σπίτια όπου έχουν φτάσει για να κάνουν έξωση δικαστικοί κλητήρες. Ούτε πρόκειται να αντικαταστήσει τις σπασμένες κλειδαριές με καινούργιες, λέει.
Ο 22χρονος από την Παμπλόνα συμμετέχει σε μια οργανωμένη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών, που αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα όσων έχουν χάσει τις δουλειές τους, ή έχουν υποστεί τέτοια μείωση μισθών, που δεν μπορούν να πληρώσουν πια τις δόσεις των στεγαστικών.
«Μας έστελναν να πάμε σε μια διεύθυνση, εκ μέρους μίας τράπεζας. Στην αρχή το κάναμε. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν ηλικιωμένο, άρρωστο άνθρωπο που δεν πρόλαβε ούτε να βάλει το παντελόνι του προτού τον πετάξουν έξω», λέει ο ντε Κάρλος.
Οι κλειδαράδες, σε αυτή την πόλη της βόρειας Ισπανίας, έχουν χάσει το 10% του εισοδήματός τους, αλλά έχουν ξανακερδίσει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, είπε ο ντε Κάρλος. «Φέτος το καλοκαίρι, κάναμε δύο ή τρεις εξώσεις την εβδομάδα», προσθέτει.
Οι κλειδαράδες σταμάτησαν να συνεργάζονται με τις τράπεζες, μετά τους θανάτους τριών ανθρώπων που αυτοκτόνησαν την ώρα που οι δικαστικοί κλητήρες χτυπούσαν το κουδούνι.
Υπολογίζεται ότι στην Ισπανία γίνονται κάθε μέρα 532 εξώσεις, κυρίως σε οικογένειες με παιδιά.
tovima.gr