Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης κερνάει....Λουκάς πίνει

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013
Γιάννης κερνάει....Λουκάς πίνει

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 6.00 το απόγευμα, ενώ η «καλή» κοινωνία της Κηφισιάς και της Ελλάδας μαζευόταν στο «Αθηνά Παλλάς» προκειμένου να βραβεύσει τον πρώην διορισμένο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η «κακή» κοινωνία της πόλης συγκεντρωνόταν στην πλατεία Κηφισιάς με σκοπό να κατευθυνθεί προς το Κεφαλάρι, καθώς αναρωτιόταν τι ήταν αυτό που κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός και δεν μπορούσε να το αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία αλλά μόνο η επιτροπή βράβευσης.
Συγκεκριμένα αυτός που είχε αντιληφθεί το λόγο βράβευσης ήταν το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), με πρώην πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα. Το Ίδρυμα θεώρησε ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν άξιος του αριστείου του. Δεδομένου βέβαια ότι δε γνωρίζουμε ποιοι άλλου έχουν λάβει το αριστείο αυτό και πού ακριβώς αποσκοπούν οι έρευνες του Ιδρύματος, ενδεχομένως και να το άξιζε. Μπορεί το ζητούμενο των ερευνών να ήταν το πώς δημιουργούμε μεγαλύτερη ανεργία για αυτό και στο λόγο του, κατά την παραλαβή του αριστείου, μίλησε ιδιαίτερα για το μεγάλο αυτό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που ο ίδιος και άλλοι σαν αυτόν γιγάντωσαν.
Ο κ. Στουρνάρας από τη μεριά του δήλωσε ότι η τιμή δίνεται σε ένα πρόσωπο που...

έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις της χώρας, κάτι για το οποίο κανένας δεν αμφέβαλλε, ούτε από αυτούς που βρίσκονταν από μέσα, ούτε από τους απέξω, γι’ αυτό άλλωστε βρίσκονταν απέξω.
Ο κ. Στουρνάρας το χόντρυνε στη συνέχεια δηλώνοντας ότι ο τιμώμενος είναι ένα πρόσωπο που «επιτέλεσε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πολύτιμο έργο, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες». Όσοι βέβαια βρίσκονταν απέξω διαδηλώνοντας αλλά και πολλοί που δεν το έμαθαν και δεν πήγαν να διαδηλώσουν ή δεν εκφράζουν με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους, αμφιβάλλουμε κατά πόσο νιώθουν το ίδιο ευγνώμονες με τον κ. Στουρνάρα.
Αν αυτό που ο κ. Παπαδήμος κατάφερε και για αυτό κιόλας βραβευόταν ήταν αυτό που η άρχουσα τάξη επιθυμεί, τότε πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι είναι αυτό που επιθυμούν, αφού φαίνεται ότι είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που το έχουν καταφέρει.
Με δεδομένο ότι στην Κηφισιά κατοικεί περισσότερη από την «καλή» και όχι από την «κακή» κοινωνία και με την εμπειρία προηγούμενων συγκεντρώσεων που δεν κατάφεραν να μαζέψουν πολύ κόσμο, κανείς δεν περίμενε να δει τόσες σημαίες και αγανακτισμένα πρόσωπα, κάθε ηλικίας, έξω από το Άλσος της Κηφισιάς, οι οποίοι δεν περίμεναν κάποιο λεωφορείο που αργούσε να έρθει, αλλά την πορεία να ξεκινήσει. Κόσμος που πρόσκειται στο ΕΠΑΜ, στους «Δεν πληρώνω», στους «Ανεξάρτητους Έλληνες», σε άλλα κινήματα αλλά και απλά σκεπτόμενοι συγκεντρώθηκαν να φωνάξουν «Προδότες».
Με σημαίες, συνθήματα και ντουντούκες διέσχισαν τη Λεωφ. Κηφισίας και άρχισαν αν ανεβαίνουν την Κασσαβέτη, σε μια παντελώς έρημη Κηφισιά. Τα μαγαζιά ήταν κλειστά, αφού ήταν Δευτέρα απόγευμα και κανείς δε φαινόταν ότι είχε επιθυμήσει να βγει βόλτα στους δρόμους ή τους ποδηλατόδρομους της πόλης, παρά μόνο η αστυνομία, που όσο η πορεία ανέβαινε προς Κεφαλάρι, τόσο πιο πολλοί αστυνομικοί εμφανίζονταν.
Στη γωνία Λεβίδου και Παναγίτσας δημιουργήθηκε αναταραχή και η πορεία σταμάτησε, αφού στην οδό Παναγίτσας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μηχανές σε πορεία διαμαρτυρίας αλλά ένα περιπολικό, μηχανές της αστυνομίας και αστυνομική δύναμη προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη διέλευση. Κορναρίσματα από τους μηχανόβιους, κορναρίσματα από αυτοκίνητα που ήθελαν απλά να συνεχίσουν το δρόμο τους και συνθήματα για να φύγει η αστυνομία, δεν τους έκαναν να κουνηθούν καθόλου, με αποτέλεσμα τη στάση της πορείας, με φόβο να καθυστερήσουν το «ραντεβού» τους με τον βραβευμένο τ. πρωθυπουργό.
Έτσι λοιπόν η πεζοπόρα πορεία συνέχισε να ανεβαίνει την Κολοκοτρώνη. Μόλις οι πεζοί άρχισαν να αποχωρούν από το σταυροδρόμι η αστυνομία τους ακολούθησε, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το δρόμο και για τις μηχανές για τις οποίες έκαναν αμέσως χώρο οι πεζοί, ελευθερώνοντας το δρόμο για να προηγηθούν και αφήνοντας την απορία στον κόσμο γιατί τάχα λίγο πριν η αστυνομία παρίστανε ότι δεν τις άφηνε να περάσουν.
Φτάνοντας έξω από το «Αθηνά Παλλάς» οι φωνές και τα συνθήματα εντάθηκαν με το «προδότες» και «κλέφτες» να πρωτοστατούν, ενώ κάποιος πρότεινε με πάθος το σύνθημα «Εδώ δεν είναι η βίλα Αμαλίας, είναι η βίλα της ανωμαλίας» σύνθημα που το υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και γρήγορα υιοθετήθηκε από τον κόσμο. Μεγάλη αστυνομική δύναμη βρισκόταν ήδη έξω από το επιβλητικό ιστορικό κτίριο και γρήγορα ήρθε και η αναμενόμενη σε κάθε εκδήλωση πλέον, σαν τον μαϊντανό στο φαγητό, των ΜΑΤ. Έτσι λοιπόν οπλισμένοι άνδρες των ΜΑΤ, φύλαγαν μήπως και πείραζε κανείς βραβεύσαντες και βραβευμένους, ενώ φορούσαν και τις απαραίτητες αντιασφυξιογόνες μάσκες, έτοιμοι από ό,τι φαινόταν να ραντίσουν με χημικά και το Κεφαλάρι ή απλώς συνηθισμένοι από την ατμόσφαιρα της Αθήνας, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν τον σχετικά καθαρότερο αέρα της Κηφισιάς.
Γιουχαΐσματα ξέφευγαν από τον κόσμο κάθε φορά που κάποιος έμπαινε ή έβγαινε από το κτίριο ενώ κάποια στιγμή όλος ο κόσμος άρχισε να τραγουδάει το τραγούδι του Ξυλούρη «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Οι βροχές των επόμενων ημερών αλλά και το γενικότερο βαρύ κλίμα μας δείχνουν ότι μάλλον θα αργήσει.
  • Blogroll

  • Blog Archive