Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013


«Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς από την πρώτη στιγμή, γιατί θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους. 
Τα εισιτήρια πρέπει να είναι φτηνά, ενώ κάποιες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, θα πρέπει να εξυπηρετούνται δωρεάν. 
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συζήτηση για τα μισθολόγια στις αστικές συγκοινωνίες είναι απλώς ένα πρόσχημα, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του μετρό», δήλωσε στην «Κ» η κ. Μαρία Παπαδοπούλου, μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω».
 
Απογοήτευση των απεργών στα Σεπόλια

Του Κωστα Ονισενκο,  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Με φανερή απογοήτευση δέχτηκαν οι απεργοί που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κοντά στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια την είδηση της έναρξης λειτουργίας του μέσου, εξαιτίας της επίταξης.
«Εμείς αντέξαμε όσο μπορούσαμε, αλλά από δω και πέρα πρέπει... να βοηθήσουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων» είπε στην «Κ» ο Αναστάσιος Γκίκας, εργαζόμενος του μετρό, ξεδιπλώνοντας την κατάσταση μισθοδοσίας του για να δείξει ότι παίρνει 1.158 ευρώ τον μήνα ύστερα από πολλά χρόνια δουλειάς. Για τον χαμηλό μισθό του έκανε λόγο και ο εργαζόμενος του ΟΣΕ Ντίνος Σουρμελής. «Μετά 34 χρόνια εργασίας παίρνω 1.183 ευρώ και θέλουν να τον μειώσουν και άλλο» ανέφερε. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, σε αυτή την απεργία μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν με τους απεργούς, καθώς «δεν υπήρξαν λεκτικές επιθέσεις σε εργαζομένους τις ημέρες που απεργούσαν, παρ’ όλη την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατικό κοινό. Ο κόσμος μας αντιμετώπιζε με επιφύλαξη, αλλά σε μεγάλο βαθμό υποστήριζε τα αιτήματά μας, μας έβλεπε ως προπομπούς κάποιων εξελίξεων. Νομίζω ότι το κλίμα έχει αντιστραφεί» σχολιάζει ο κ. Σουρμελής.
Μικρή υποστήριξη Αρκετοί από τους εργαζομένους που βρέθηκαν χθες στη συγκέντρωση των απεργών στα Σεπόλια εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για τη μικρή, όπως είπαν, υποστήριξη που είχαν από άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο της αποδοκιμασίας του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά, όταν αυτός εμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις του μετρό. Την ώρα που ο κ. Τσικρικάς συνομιλούσε με τους απεργούς ακουγόταν το σύνθημα «Αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες» που αποκτούσε διαφορετικό νόημα εκπεφρασμένο από χείλη συνδικαλιστών.
Μικρές εντάσεις σημειώθηκαν και ανάμεσα σε ομάδες συνδικαλιστών από διαφορετικές ενώσεις, με αιχμή τη μικρή προσέλευση διαδηλωτών από άλλους εργατικούς κλάδους. «Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος και τη δεινή θέση των εργαζομένων σήμερα», δήλωναν οργισμένοι στην «Κ» συνδικαλιστές παρόντες στα επεισόδια.
Συμβολική κατάληψη Οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Σεπόλια από νωρίς τα ξημερώματα, λίγο μετά την έφοδο των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες απεργοί. Η προγραμματισμένη για τη 1 μ.μ. πορεία από τα Σεπόλια προς τη Βουλή τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ’ αυτής έγινε πορεία λίγο μετά τις 2 μ.μ. από τα Σεπόλια στον σταθμό του μετρό «Αγιος Αντώνιος» όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη.
Εκτός από τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, αριστερές οργανώσεις, το κίνημα «Δεν πληρώνω», αλλά και η «Αντιεξουσιαστική Κίνηση».
«Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς από την πρώτη στιγμή, γιατί θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους. Τα εισιτήρια πρέπει να είναι φτηνά, ενώ κάποιες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, θα πρέπει να εξυπηρετούνται δωρεάν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συζήτηση για τα μισθολόγια στις αστικές συγκοινωνίες είναι απλώς ένα πρόσχημα, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του μετρό», δήλωσε στην «Κ» η κ. Μαρία Παπαδοπούλου, μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω».
  • Blogroll

  • Blog Archive