Μέχρι και 14% έκπτωση στο κόστος
ηλεκτρικής ενέργειας πήραν οι βιομηχανίες, από 1ης Φεβρουαρίου. Η μείωση
του κόστους ξεκίνησε από τα εύκολα, με την προκαταβολή μείωσης 12% στο
τιμολόγιο φυσικού αερίου από την προμηθεύτρια ρωσική Gazprom. Το σχέδιο
για τις μειώσεις στην ενέργεια στις βιομηχανίες ξεκίνησε ήδη τις
προηγούμενες μέρες και έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου.
Αυτό είναι ένα πρώτο τμήμα της μείωσης στην τιμή ... του φυσικού
αερίου, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια, με τα νέα τιμολόγια.
Υπενθυμίζεται ότι προμηθευτές της ιδιωτικοποιούμενης δημόσιας εταιρείας
αερίου (ΔΕΠΑ) είναι κατά 80% η ρωσική Gazexport, θυγατρική της Gazprom,
και κατά 20% η Sonatrach της Αλγερίας.
Ενα πρόσθετο όφελος, που φθάνει περίπου το 2%, όμως έρχεται από την έκπτωση στην πρόσβαση του συστήματος, που παρέχει η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, δηλαδή ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ. Ο ΔΕΣΦΑ μείωσε κατά 1/4 το μέσο κόστος πρόσβασης.
Το κόστος μεταφοράς και χρήσης της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλαδή το κόστος πρόσβασης στο σύστημα, αντιστοιχεί σε ποσοστό 9% της μέσης τιμής εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ετσι προκύπτει μείωση περίπου 2% από το ΔΕΣΦΑ στο συνολικό κόστος. Κι εδώ, τα νέα μειωμένα τιμολόγια πρόσβασης στο σύστημα ισχύουν από 1ης Φεβρουαρίου 2013. Συνολικά η έκπτωση λοιπόν φθάνει το 14%.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι μειώσεις στο ρεύμα μέσης τάσης για τις βιομηχανίες και ειδικά για αυτές που καταναλώνουν από 10 γιγαβατώρες ετησίως και άνω. Το θέμα θα λύσουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις βιομηχανίες που λειτουργούν με ρεύμα μέσης τάσης
Στο μεταξύ σχέδιο προς επεξεργασία θέλει να αξιοποιείται η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διακοπτόμενες συμβάσεις των επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει έκπτωση στις επιχειρήσεις σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα, γιατί προέχει η σταθερότητα του συστήματος και η συνεχής παροχή ενέργειας, ανεξάρτητα από παραγωγή ή ζήτηση.