Πρόκειται για την τρίτη απεργία που κάνουν οι δικαστές στην Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο, το 1975.
Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: "Χωρίς δικαιοσύνη, ποιος θα βάλει φρένο στις παραβάσεις;", οι δικαστές, όπως και δικηγόροι και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της δικαιοσύνης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα δικαστήρια της Μαδρίτης, όπως και της Βαρκελώνης.
Απεργία πραγματοποίησε... το 62% των συνολικά 5.015 δικαστών και 2.400 εισαγγελέων της χώρας, σύμφωνα με τις πέντε επαγγελματικές ενώσεις που είχαν καλέσει σε απεργία.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά των πολλών μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γαγιαρδόν στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Αυτές αφορούν κυρίως την επιβολή από το Δεκέμβριο φόρων που μπορούν να φτάσουν τα 1.200 ευρώ για πολλές νομικές πράξεις.
Οι φόροι αυτοί "θα εμποδίσουν πολλούς πολίτες να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια για να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους", επισημαίνουν οι διοργανωτές της απεργίας σε ανακοίνωσή τους.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν επίσης κατά μιας μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο και επέφερε, σύμφωνα με τους ίδιους, "την αυτόματη περικοπή 900 ως χιλίων θέσεων δικαστών, αναπληρωτών και αναπληρωτών δικαστικών λειτουργών και 300 εισαγγελέων".
Οι απεργοί καταδίκασαν εξάλλου το σχέδιο μεταρρύθμισης του Γενικού Συμβουλίου της δικαστικής εξουσίας, ένα συνταγματικό όργανο σκοπός του οποίου είναι να εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Με τη μεταρρύθμιση αυτή το όργανο αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, "ένα παράρτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης".
Την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από υποθέσεις διαφθοράς, οι ίδιοι πιστεύουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα καταλήξει στην δημιουργία περιθωρίων ατιμωρησίας.