Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σχολικές καντίνες πωλούσαν πίτες με κρέας αλόγου στη Βρετανία

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

Κρεατόπιτες που αντί για βοδινό περιείχαν κρέας αλόγου είχαν διανεμηθεί σε... 47 σχολεία στο Λάνκασερ της βορειοδυτικής Αγγλίας ενώ μπιφτέκια με το ίδιο κρέας είχαν παραδοθεί σε νοσοκομεία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημες πηγές.

Οι παραδοσιακές "κότατζ πάι" --ένα είδος κρεατόπιτας-- που έτρωγαν οι μαθητές στα σχολεία της κομητείας του Λάνκασερ βρέθηκαν θετικές στο... κρέας αλόγου, όπως δήλωσε η Σούζι Τσαρλς, η υπεύθυνη για τα σχολεία στο κομητειακό συμβούλιο.

"Σχετικά λίγα σχολεία περιλαμβάνουν το είδος αυτό στο μενού τους, όμως προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα γεύματά μας θα περιέχουν αυτό ακριβώς που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Το γεγονός ότι τα πιάτα αυτά δεν πληρούσαν τους κανονισμούς μας οδήγησε να τα αποσύρουμε, χωρίς κανένα δισταγμό", εξήγησε.

Ταυτόχρονα, από τον οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διανομή κρέατος στα υγειονομικά καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε γνωστό ότι στα νοσοκομεία της επαρχίας είχε παραδοθεί κρέας αλόγου. Η παρτίδα που είχε διανεμηθεί από μια βορειοϊρλανδική εταιρεία αποσύρθηκε αλλά δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν κάποιο μέρος της καταναλώθηκε από τους ασθενείς.

Επίσης, παμπ και ξενοδοχεία που ανήκουν στον όμιλο Whitbread είχαν επίσης παραλάβει τρόφιμα στα οποία από τους εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκε DNA αλόγου. Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν οι αλυσίδες Premier Inn, Beefeater Grill και Brewers Fayre, ανακοίνωσε ότι τα επίμαχα προϊόντα αποσύρθηκαν από το μενού και δεν πρόκειται να εισαχθούν ξανά παρά μόνο αφού γίνουν νέοι εργαστηριακοί έλεγχοι.

FSA: Θετικά 29 δείγματα σε σύνολο 2.500

Τα είκοσι εννέα από τα δείγματα που εξέτασε η βρετανική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων (FSA) μετά την αποκάλυψη του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου στην Ευρώπη βρέθηκαν θετικά.

H FSA πραγματοποίησε 2.501 ελέγχους σε δείγματα που έλαβε από βρετανικές εταιρείες λιανικής πώλησης. Τα 2.472 δείγματα βρέθηκαν αρνητικά αλλά τα υπόλοιπα 29 διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η FSA διευκρίνισε ότι μολονότι σήμερα το πρωί έλαβε τα αποτελέσματα από τα περισσότερα τεστ που έχουν ήδη γίνει, άλλοι 900 εργαστηριακοί έλεγχοι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η υπηρεσία ζήτησε να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν κάποια από τα τρόφιμα περιέχουν κρέας αλόγου σε ποσοστό άνω του 1% γιατί ορισμένα εργαστήρια δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς μετρήσεις κάτω από αυτό το όριο και επιπλέον επειδή είχε την πεποίθηση ότι περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου μεγαλύτερη του 1% δεν θα ήταν τυχαία.

Προμαγειρεμένα λαζάνια που περιείχαν κρέας αλόγου εντοπίστηκαν και στη Νορβηγία αλλά αποσύρθηκαν από τα ράφια πριν από μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος λιανικής NorgesGruppen.

Η εταιρεία "έλαβε σήμερα οριστική επιβεβαίωση ότι τα λαζάνια που πωλούνταν με την επωνυμία First Price περιείχαν κρέας αλόγου", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει το μέγεθος του διατροφικού σκανδάλου που ξέσπασε στην Ευρώπη από τον περασμένο μήνα, όταν από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στην Ιρλανδία αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα προϊόντα αντί για μοσχαρίσιο κρέας περιείχαν κρέας αλόγου.

Η NorgesGruppen είχε αποσύρει τα λαζάνια από την αγορά ήδη από την περασμένη εβδομάδα. "Όταν διαπιστώσαμε ότι ήμασταν πελάτες μίας από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση με το κρέας αλόγου αμέσως αποσύραμε τα προϊόντα από τα καταστήματά μας" είπε ο διευθυντής επικοινωνίας του νορβηγικού ομίλου, Περ Ρόσκιφτε.

"Πήραμε αυτά τα κρέατα από έναν παραγωγό που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ο οποίος παρέλαβε πρώτες ύλες με λανθασμένη σήμανση από τους προμηθευτές του", πρόσθεσε.
ΕΘΝΟΣ
  • Blogroll

  • Blog Archive