Δηλητηριασμένα δολώματα
αναστατώνουν το εθνικό πάρκο της Βάλια Κάλντα στην Πίνδο.
Ηδη δύο ζώα
βρέθηκαν νεκρά από τέτοια δολώματα στην είσοδο της Βάλια Κάλντα, στην
Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στην ίδια περιοχή,
στην τοποθεσία «Σαλατούρα Μηλιά», είχαν εντοπιστεί δηλητηριασμένα
δολώματα και πριν από ένα εξάμηνο.
Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας
Πίνδου ενημερώθηκαν από κυνηγούς οι οποίοι είχαν χάσει το κυνηγόσκυλό
τους, που είχε καταναλώσει φόλα. Οι φύλακες περισυνέλεξαν τις φόλες και
τα δηλητηριασμένα ζώα και ειδοποίησαν τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, την
Αστυνομία, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κρανιάς και την
περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Σημειώνεται ότι η χρήση
δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει απαγορευτεί από το 1993.Αφανισμός
Παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές της χώρας, αποτελώντας έναν... από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης και τα κυνηγόσκυλα.
«Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα πέφτουν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής. Ενα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολύ περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, ενώ, ακόμα περισσότερο, η τοξική επίδρασή τους μεταφέρεται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, επιβαρύνοντας συνολικά τα οικοσυστήματα και επιφυλάσσοντας σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώς», δρ Γιώργος Μερτζάνης.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Στ. Βέργος, επισημαίνει ότι στην παρούσα οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε συνδυασμό με την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας.
enet.gr


