Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών, άλλο ένα «θύμα» της ασυνείδητης , πρόχειρης και παράλογης συγχώνευσης που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά», ένα τμήμα που οι οικονομικοί λόγοι της κυβέρνησης πρόκειται να εξαφανίσουν , είναι εδώ σήμερα για να διεκδικήσει την ίδια του την ύπαρξη. 
Έρχεται αντιμέτωπο με την εξάλειψη της ειδικότητας για την οποία δημιουργήθηκε εξαρχής και με την υποβάθμιση του πτυχίου του σε αυτό μιας ειδικότητας ήδη υπάρχουσας στα πανεπιστήμια της χώρας.
Έτσι λοιπόν οι φοιτητές του σε άτυπη συνέλευση που συγκλήθηκε έκτακτα στο τμήμα σήμερα 07 Φεβρουαρίου του ’13, με συμμετοχή 100 μελών σε ψήφισμα, θεωρώντας ως βασικό τους εφόδιο στη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή την μοναδικότητα της εξειδίκευσης τους, αποφασίζουν ομόφωνα την στήριξη μιας απαραίτητης για τον Ελληνικό χώρο ειδικότητας και την προσπάθεια (με κάθε διαθέσιμο σ αυτούς μέσο) διεκδίκησης του ονείρου τους για την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας. 

Οι στόχοι μας είναι...
η διατήρηση της ειδικότητας μας, η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού ανεξαρτησίας του τμήματος μας, μια συνέχεια του αγώνα μας για την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Συμφωνώντας με τις αποφάσεις της ΣΤΕ , και με όλο μας το σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, αλλά και απογοητευμένοι λόγω της ελλιπούς αναφοράς του θέματος του τμήματος μας στην επίσημη συνέλευση παρά τις παρεμβάσεις των φοιτητών μας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επιθυμούμε την στήριξη της, στον αγώνα μας και την αλληλεγγύη της για τις ανεξάρτητες κινητοποιήσεις μας που οφείλονται στο επείγον της κατάστασης του τμήματος μας, με πρώτο βήμα την κινητοποίηση του μπλοκ Ανεξάρτητων Φοιτητών του τμήματος το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 ,στην πλατεία Γεωργίου .
Αναγκαία και σαφέστατα επιθυμητή είναι επίσης η στήριξη από την πλευρά των καθηγητών μας (στους οποίους χρωστάμε μια καλύτερη ενημέρωση για τις κινήσεις μας).Τέλος ζητάμε την στήριξη των συναδέλφων του τμήματος Έργων Υποδομών καθώς και του κάθε ανεξάρτητου συναδέλφου φοιτητή που διαφωνεί με τις συγχωνεύσεις του σχεδίου αυτού.
Απαραίτητη και σαφέστατα επιθυμητή είναι, επίσης, η υποστήριξη του κόσμου στην προσπάθειά μας.Αναφέρουμε τις παρακάτω ικανότητες του τμήματος μας έπειτα από ανακοίνωση του προϊσταμένου του τμήματος μας!
• Συμμετοχή του Τμήματος το 2012 σε Erasmus Intensive Programme στο Πανεπιστήμιο Paris 13, με εταίρους 8 Πανεπιστήμια από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Ρουμανία). Για το 2013 το Τμήμα θα καταθέσει πρόταση για νέο Erasmus I.P. με τους ίδιους εταίρους και ίδρυμα υποδοχής το Τ.Ε.Ι. Πάτρας και θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια.
• Συνεργασία με Δήμο Ζωγράφου: εξ ολοκλήρου ανάληψη από το Τμήμα το 2012 της αξιοποίησης πέντε διατηρητέων κτιρίων του Δήμου, μέσω πρακτικής άσκησης και πτυχιακών εργασιών με επιβλέποντες διδάσκοντες του Τμήματος. Είναι σε εξέλιξη συζήτηση με το Δήμο για τη χρηματοδότηση εκ μέρους του σχετικού ερευνητικού προγράμματος.
• Συνεργασία με Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής: συμμετοχή μεγάλου αριθμού φοιτητών (μέσω πρακτικής άσκησης) στο έργο της αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.
• Συνεχής απασχόληση μεγάλου αριθμού φοιτητών στις τρεις Διευθύνεις Αναστήλωσης Μνημείων, σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Δήμους.
• Δύο μέλη Ε.Π. του Τμήματος είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι σε δύο ερευνητικά πρόγραμμα (Αρχιμήδης ΙΙΙ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Τμήματος. Επίσης, δύο μέλη Ε.Π. του Τμήματος συμμετέχουν στην κύρια ερευνητική ομάδα δύο ακόμα ερευνητικών προγραμμάτων (Θαλής και Αρχιμήδης).
• Το Τμήμα έχει καταθέσει πρόταση για το ΠΕΓΑ (Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων Α.Ε.Ι.) ως συντονιστικό Τμήμα και με εταίρους το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Συντήρησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Φοιτητές Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ
  • Blogroll

  • Blog Archive