Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013
Οι αυξήσεις στο ρεύμα «έκαψαν» τη βουλγαρική κυβέρνηση
Παραιτήθηκε το πρωί της Τετάρτης η βουλγαρική κυβέρνηση, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είχε προηγηθεί χθες η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ, έπειτα από αίτημα του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο ...Μπορίσοφ.
«Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε εάν θα επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης θα υποβληθεί επισήμως το μεσημέρι ύστερα από μια τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει σε προσωρινή κυβέρνηση. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσωρινή κυβέρνηση. Η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, ούτε και θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ από το βήμα της βουλγαρικής βουλής.

«Κάναμε ήδη ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να "απαντήσουμε" στα αιτήματα των πολιτών που διαμαρτύρονταν», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Σημείωσε ακόμη πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.

Χθες Τρίτη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανάγκασε σε «παραίτηση» τον Ντιάνκοφ, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, θα προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ακυρωθούν οι αυξήσεις 13%  που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τιμή του ρεύματος μπορεί να μειωθεί 8%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επισήμανε, από την πλευρά του, πως «οι διαδηλώσεις είχαν σαν αφορμή την αύξηση της τιμής του ρεύματος, όμως οι ρίζες τους είναι βαθύτερες».

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση», σχολίασε την Τρίτη ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, Αρμάν Μπαμίκιαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με τα μακροοικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και το ψυγείο άδειο.
  Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα δυναμικές κινητοποιήσεις με αίτημα είτε την επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας είτε την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Την Τρίτη, 14 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Δεκατρείς από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έλαβαν άμεσα εξιτήριο, ενώ μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά στη διαδήλωση της Σόφιας σημειώθηκαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών, αλλά και δύο αστυνομικών.

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Από τα επεισόδια υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.
tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive