Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μαγυάρικα βιολιά, άγριες νότες- Κοινοβουλευτικές χούντες στην ΕΕ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

Η «αμφιλεγόμενη», ως προς τη δημοκρατικότητά της, τροποποίηση του Συντάγματος της Ουγγαρίας, που πέρασε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, προκαλεί ανησυχία τόσο στους Ευρωπαίους ηγέτες και τα όργανα της Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ
Ο ευρωσκεπτικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, «κόκκινο πανί» για συνταγματολόγους και ευρωπαϊστές (φωτ. Reuters) Την περασμένη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, κάτω από την πίεση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ψήφισε το πακέτο των τροποποιήσεων του Συντάγματος της χώρας, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από συνταγματικούς κύκλους προσβολή στη δημοκρατία.
Η τροποποίηση του...
Συντάγματος, που έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας Γιάνος Αντερ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στο Βερολίνο, αφαιρεί αρμοδιότητες και εξουσίες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον τελευταίο υπερασπιστή των θεσμών του κράτους, περιορίζει την ανεξαρτησία των δικαστών και θίγει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του Τύπου.
Αντίθετα, επεκτείνει τις ήδη ενισχυμένες εξουσίες του προέδρου και του πρωθυπουργού που ανήκουν στο ίδιο συντηρητικό χριστανοδημοκρατικό κόμμα Fidesz.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ενωσης και τις ΗΠΑ, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη βίαιη καταστρατήγηση δημοκρατικών θεσμών που συγκρούονται με το δίκαιο της Ε.Ε., σε μια χώρα που βρίσκεται και επιθυμεί να παραμείνει στους κόλπους της.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσωπικά ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησαν από τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αναβάλει την ψηφοφορία, πρόταση που απορρίφθηκε από βουλευτές της κυβέρνησης. Τη συνταγματική τροποποίηση στήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Λάζλο Κόβερ, από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος σε συνέντευξή του σχολίασε τις διεθνής αντιδράσεις ως «συνωμοσία κατά της Ουγγαρίας».
Η κυβέρνηση έχει λάβει, από το 2010 που εξελέγη, σειρά αντιδημοκρατικών μέτρων, κάποια από τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το αρμόδιο δικαστήριο το 2013 και απορρίφθηκαν.
Από τις βασικότερες τροποποιήσεις είναι η απαγόρευση στο Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδίδει τελεσίδικες αποφάσεις και να αναφέρεται σε δεδικασμένες υποθέσεις πριν από την έναρξη της εφαρμογής του νέου Συντάγματος, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013.
Επιπλέον, ποινικοποιεί την άσκοπη «παραμονή» πολιτών στους δρόμους, δίνοντας τη δυνατότητα στις Αρχές να συλλαμβάνουν αστέγους και να τους δικάζουν για βεβήλωση δημόσιων χώρων, απόφαση που είχε κριθεί αντισυνταγματική τον Νοέμβριο του 2012.
Αναγκάζει τους φοιτητές να εργάζονται μέσα στη χώρα για ένα διάστημα μετά την αποφοίτησή τους, διαφορετικά τους υποχρεώνει να πληρώσουν τα δίδακτρα των σπουδών τους, ενώ αλλάζει το νόμο για την οικογένεια, αφαιρώντας βασικά δικαιώματα από τα άγαμα ζευγάρια, αυτά που δεν έχουν παιδιά και τους ομοφυλόφιλους, καθώς επαναπροσδιορίζεται ο ορισμός της οικογένειας.
Τέλος, καταργεί την ανεξιθρησκία, θέτοντας ως αρμόδιο το Κοινοβούλιο να αποφασίζει ποιες θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν να διαθέτουν εκκλησίες εντός της χώρας. Στο εσωτερικό της χώρας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κόμματα της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες στους δρόμους της Βουδαπέστης κατά της απόφασης της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα.
Ο Ούγγρος συνταγματολόγος Γκαμπόρ Χαλμάι είναι ένας από τους πολλούς νομικούς που τάχθηκε ανοιχτά κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, αποκαλώντας τις αλλαγές «συστηματική ακύρωση των κανόνων του Συντάγματος», όπως και ο Κόλαθ Γκιότγκι, που υποστήριξε ότι «καταστρέφει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών και υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των συνταγματικών οργάνων». «Επιπλέον», κατέληξε, «είναι μια απόρριψη απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες τις οποίες κάποτε η Ουγγαρία οικειοθελώς αποδέχθηκε».
enet .gr
  • Blogroll

  • Blog Archive