Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες της Ιερισσού

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013
Ελεύθεροι αφέθηκαν τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η δίκη των τεσσάρων αναβλήθηκε για τις 20 Μαρτίου. Με αφορμή τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό και τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τους κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβάλλοντα ζήλο» και «μέτρα υπέρτερα». Ρήγμα φαίνεται να δημιουργείται στην τρικομματική με το ΠΑΣΟΚ να προχωρά ένα βήμα παραπάνω και να ζητά «τοπικό δημοψήφισμα». Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής μετά από αίτημα του προϊσταμένου της εισαγγελίας. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ειδικότερα στη σύσκεψη που...
πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, συμμετείχαν ο αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των κατοίκων και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Στη συνάντηση δεν παρέστη ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας,
Ο αστυνομικός διευθυντής υποστήριξε πως στη επιχείρηση της Πέμπτης η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε στα πλαίσια νομιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπερβολική, όπως είπε, αντίδραση των κατοίκων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρεμπόδισης των ερευνών για την διαλεύκανση της υπόθεσης της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές. Συμφωνήθηκε τέλος, να υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας, κατοίκων και Εισαγγελίας.
Όσον αφορά τους τέσσερις συλληφθέντες, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και για παράνομη κατοχή ασυρμάτου και ραδιοπομπού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συλληψή τους δεν συνδέεται με την εμπρηστική επίθεση στην Ελληνικός Χρυσός.
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της Ιερισσού, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψή τους. Την Παρασκευή οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ο οποίος αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι. Η δίκη
Εν τω μεταξύ, στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής κάθησαν και τα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στις Σκουριές στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Φορείς και κάτοικοι της Χαλκιδικής διοργάνωσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατηγορούμενους. Τελικά η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων του Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε για τις 17/01/2014.
Χθες Πέμπτη σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην Ιερισσό με αφορμή την προσαγωγή πέντε ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έγινε χρήση χημικών από δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμη και μέσα σε σχολείο, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Η Αστυνομία, με ανακοίνωσή της, διέψευσε κατηγορηματικά τη χρήση χημικών σε σχολείο ή σπίτια της περιοχής.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Ιερισσού και κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Σφοδρή αντιπαράθεση για την αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό και τα επεισόδια που ακολούθησαν σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβάλλοντα ζήλο» και «μέτρα υπέρτερα» με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για επίλυση του ζητήματος των μεταλλείων. Η ΝΔ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το «καθεστώς ανομίας» με τον Μακη Βορίδη να επισημαίνει πως «ο χρυσός είναι της Ελλάδας και όχι της Ιερισσού. Η Ιερισσός θα πάρει αντισταθμιστικά και έως εκεί». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από την περιοχή και έκανε λόγο για «επιχείρηση εκφοβισμού».
tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive