Η υποστελέχωση των δικαστηρίων
αυξάνει διαρκώς το στοκ των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ο
ποσοτικός στόχος της τρόικας για μείωσή τους κατά 80% εντός του 2013
αποκτά πλέον πιο «ποιοτικά» χαρακτηριστικά...

αποτελούσε μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, όσον αφορά τις δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πραγματικότητα έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αυτό διαπιστώθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης με τους Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.
Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και οι δικαστές, το είχαν επισημάνει από καιρό. Ηταν φως φανάρι, έλεγαν από την αρχή, ότι το οξυμένο πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν μπορούσε να υπερκεραστεί με την αντίληψη της στεγνής αριθμητικής, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα δικαστήρια, και που αποτελούν τεράστιο εμπόδιο (υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών), αλλά και τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις των δικαστικών.
«Μη ρεαλιστικός»
Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2011 η τότε προϊσταμένη του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Αγγελική Παπαπαναγιώτου, είχε επισημάνει σε έγγραφό της ότι «ο στόχος είναι μη πραγματοποιήσιμος και μη ρεαλιστικός και πρέπει να επαναδιατυπωθεί, λόγω των προβλημάτων στελέχωσης, κυρίως των Πρωτοδικείων, και των καθυστερήσεων που υπάρχουν από την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας διατάξεων του ν. 3900/2010 και την παραπομπή των ζητημάτων προς επίλυση στο ΣτΕ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης». Ετσι, οι εκπρόσωποι των δανειστών φάνηκε να παραμερίζουν προσώρας τουλάχιστον την εμμονή τους στο «παιχνίδι των αριθμών». Πλέον εστιάζουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου.
Συμφόρηση
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 εκκρεμούσαν σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας 123.338 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, αν λάβει κανεις υπόψη και τη συνεχή, ασταμάτητη εισροή νέων υποθέσεων. Μόνο από τον περασμένο Μάιο μέχρι το τέλος του 2012 εισήχθησαν 18.474 νέες φορολογικές υποθέσεις. Τελικά η τρόικα αποδέχθηκε να βγουν από το Μνημόνιο οι ποσοτικοί και αριθμητικοί στόχοι και να επιχειρηθεί η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με εργαλείο τις νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. προκειμένου να εισπράξει το Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να ξεκλειδώσουν οι μεγάλες επενδύσεις.
Οι νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορούν πλέον ποιοτικούς στόχους, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στους μηχανισμούς εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2013, το υπουργείο θα πρέπει:
* Να έχει αξιολογήσει όλα τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τη μείωση των χιλιάδων υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, εκκρεμούν 437.023 υποθέσεις.
* Να συντάξει μια μελέτη για την ανακατανομή των θέσεων των διοικητικών δικαστών από τον Σεπτέμβριο του 2013.
* Να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης με διορθωτικά μέτρα, με στόχο τη μείωση της εκκρεμότητας των φορολογικών υποθέσεων.
Σχέδιο δράσης
Οσον αφορά τον περιορισμό των αστικών και εμπορικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, η κυβέρνηση, με βάση τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με έναν εξωτερικό φορέα εμπειρογνωμόνων, αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάξει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να εισαχθεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση τόσο για μικροδιαφορές κάτω των 5.000 ευρώ όσο και για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Παράλληλα, μελετάται να επεκταθεί ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης για αστικές υποθέσεις όχι μόνο στα Πρωτοδικεία, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και στα Εφετεία.
enet.gr
