Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο Μαντούρο είναι ο νικητής των εκλογών στη Βενεζουέλα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Απριλίου 15, 2013


Ο Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο. Σύμφωνα με την εθνική εκλογική αρχή, μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 99% των ψήφων, ο Μαντούρο λαμβάνει 50,76% έναντι 49,07% για τον Καπρίλες, μια διαφορά 235.000 ψήφων σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.
"Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη", είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που...
έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και είπε ότι θέλει να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. "Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη", είπε ο Μαντούρο. "Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο".
Οι υποστηρικτές του Μαντούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη μεγάλη πόλωση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ενρίκε Καπρίλες, ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να αποδεχτεί την ήττα στις προεδρικές εκλογές και είπε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα της εκ νέου καταμέτρησης των ψήφων, μίας προς μίας, από την εθνική εκλογική αρχή. "Το αποτέλεσμα αυτό δεν απηχεί την πραγματικότητα της χώρας. Σήμερα ο μεγάλος χαμένος είσθε εσείς κύριε Μαντούρο και η πολιτική που αντιπροσωπεύετε. Εμείς έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα", είπε ο Καπρίλες επικαλούμενος χιλιάδες παρατυπίες στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. "Αν κύριε Μαντούρο δεν ήσασταν νόμιμος πριν, σήμερα είσθε πολύ περισσότερο". Ο Καπρίλες διέψευσε ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να του προτείνει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Μαντούρο.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και ο ομόλογός της του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, συνεχάρησαν τον Νικόλας Μαντούρο, δελφίνο του πρώην συμμάχου τους στη περιοχή Ούγκο Τσάβες, για τη νίκη του. "Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Νίκολας Μαντούρο. Αιώνια μνήμη και ευγνωμοσύνη στον φίλο και σύντροφο Ούγκο Τσάβες", γράφει στο λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος της Αργεντινής. "Πάνω από την Αμαζονία, συγχαρητήρια στον Νίκολας Μαντούρο, στο λαό της Βενεζουέλας και στην μπολιβαριανή επανάσταση. Ζήτω η μεγάλη πατρίδα!", γράφει στο Twitter ο Κορέα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη.
ΑΠΕ
  • Blogroll

  • Blog Archive