Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η 124 ΠΒΕ Τρίπολης διαφέρει από τα άλλα κέντρα. Η Β’ ΕΣΣΟ του ’13, όπως και οι δύο προηγούμενες σειρές, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το πείραμα της διακλαδικότητας στην Τρίπολη, «πληρώνουμε» τα σπασμένα της πολιτικής του ΥΕΘΑ που συνδυάζει την οικονομική λιτότητα με την εντατικοποίηση και τον αυταρχισμό με τον εθνικισμό. Αυτό που σε άλλα κέντρα είναι η... εξαίρεση, στην 124 ΠΒΕ είναι ο κανόνας. Αυτό που αλλού αποτελεί αυθαιρεσία, στην 124 ΠΒΕ είναι «προβλεπόμενο» (από πού, απ’ τη σημαία;) υπεράνω του στρατιωτικού κανονισμού.
Ο βασικός άξονας της εκπαίδευσης στην 124 ΠΒΕ είναι το «εδώ δεν είναι όπως στα άλλα κέντρα, εδώ κάνετε αυτά που οι άλλοι θα κάνουν στις μονάδες». Στοχεύουν σε εξαντλημένους φαντάρους, που με το που τελειώσει η εκπαίδευση σέρνονται με πληγιασμένα πόδια, αγχώνονται για τη στοιχειώδη επιβίωση και παραιτούνται από κάθε σκέψη για δικαιώματα, προβλεπόμενα, κανονισμούς κτλ. Από πού προκύπτει αυτή η ...διαφορά με τα υπόλοιπα κέντρα και η άνιση τελικά μεταχείριση μεταξύ των νεοσύλλεκτων; Τηρείται ή δεν τηρείται στοιχειωδώς ενιαίο πρόγραμμα ανάμεσα στα διαφορετικά ΚΕΝ; Πού αποσκοπεί το να κάνουμε 3 και 4 σκοπιές πριν ορκιστούμε και να κοιμόμαστε μάλιστα, όποτε έχουμε σκοπιά, στο θάλαμο, γνωστό ανάμεσα στους φαντάρους εξαιτίας της βρωμιάς και της σκόνης, ως «κοτέτσι» του ΚΕΦ; Γιατί πάνω από δέκα αναφορές τη μέρα και προσκλητήρια άνευ λόγου ή αγγαρείες την ώρα του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου; Γιατί οι νεοσύλλεκτοι της Τρίπολης να κάνουν ΣΠΕΝ στο κέντρο, κάτι που δε γίνεται πουθενά αλλού; Διακλαδικότητα σημαίνει συγχωνεύσεις και υποβάθμιση για μειώσεις δαπανών, εντατικά ωράρια για φαντάρους και απλήρωτες υπερωρίες για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς - εκπαιδευτές. Είμαστε τα θύματα των επιπτώσεων του μνημονίου στο στρατό και της νέας φιλοσοφίας για τις ένοπλες δυνάμεις. Αν δε μπει φραγμός σε αυτό που συμβαίνει στην Τρίπολη, πολύ γρήγορα όλα τα κέντρα θα γίνουν σαν την 124 ΠΒΕ.
Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμη και μετά το γράμμα φαντάρων από το πεζικό, δεν άλλαξε ο βασικός άξονας της εκπαίδευσης που αποτελεί κεντρική επιλογή της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Κάποια πράγματα βέβαια άλλαξαν και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Χαλάρωσε η πρωινή γυμναστική και κυρίως δόθηκε λίγος ελεύθερος χρόνος ανάμεσα στη γυμναστική και την εκπαίδευση. Πολύ σημαντικό και το ότι οι φαντάροι μπορούσαν πλέον να πηγαίνουν ελεύθερα στο γιατρό και σταμάτησαν οι πιέσεις και απειλές. Το γράμμα, εκτός των άλλων, μιλούσε για το εθνικιστικό παραλήρημα κάποιων αξιωματικών κι εκπαιδευτών. Αυτό επιβεβαίωσε πλήρως ο λοχαγός Στεργίου, όταν τρεις μέρες μετά το γράμμα προέβη σε ένα τέτοιο παραλήρημα ενάντια στο Δίκτυο Σπάρτακος, ούρλιαζε ότι είναι εθνικόφρων, ότι το Μακεδονία ξακουστή είναι «προβλεπόμενο» (λες και αυτό από μόνο του κάνει το άσμα μη εθνικιστικό!) και καλούσε το λεβέντη που έγραψε το γράμμα να βγει μπροστά. Θυμίζουμε στο λοχαγό ότι δεν έχει κατακτηθεί ακόμη ο ελεύθερος συνδικαλισμός των φαντάρων και αυτός είναι ο μόνος λόγος που μας αναγκάζει να γράφουμε ανώνυμα. Του λέμε επίσης ότι δεν είναι ένας, αλλά πολλοί, πάρα πολλοί οι λεβέντες που έρχονται σε επαφή με το Δίκτυο ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων κι αυτό που τους οδηγεί είναι η ανάγκη και το αίσθημα της αξιοπρέπειας απέναντι σε αυθαιρεσίες και προσβολές.

Δεν αντιμετωπίζουμε όλους τους εκπαιδευτές και αξιωματικούς με τον ίδιο τρόπο. Δε χαριζόμαστε όμως σε καμιά συμπεριφορά ή ενέργεια που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του φαντάρου. Με αυτή την έννοια, τα πρωτεία στα καψώνια και τις προσβολές ανήκουν στον υπολοχαγό Κοσμά. Κατέκτησε επάξια το έπαθλο με τα δεκάδες διαδοχικά παραγγέλματα «οκλαδόν – όρθιοι» ή «θέσεις για κάμψεις λάβατε – όρθιοι» κ.α. που σκοπό δεν έχουν μόνο να κουράσουν, αλλά κυρίως να εξευτελίσουν τους φαντάρους, ειδικά όταν συνοδευόταν από τις φωνές και τα προσβλητικά του σχόλια.
Κρατάμε την αγαπημένη του ατάκα «παίξατε και χάσατε». Α-Κ-Υ-Ρ-Ο κ. Κοσμά! Κάποιοι προσπαθούν σίγουρα να παίξουν με τις ζωές μας μέσα κι έξω απ’ το στρατό. Εμείς πάντως σίγουρα δεν παίζουμε και σίγουρα δεν έχουμε χάσει, γιατί χαμένος είναι μόνο όποιος παραδίνεται.

Θα είχαμε βγει χαμένοι αν είχε έστω και την παραμικρή απήχηση μεταξύ της σειράς μας η νεοναζιστική λογική μεμονωμένου περιθωριακού χρυσαυγίτη φαντάρου, γνωστού σε όλους τους θαλάμους, ως αυτός που γραφικά υπερασπίζεται τις πιο αυταρχικές και δουλικές πλευρές του στρατού, τα καψώνια, ακόμη κι όταν ο ίδιος ξευτιλιζόταν ως θύμα τους και τον εθνικισμό «ντύνοντάς» τον με ρατσισμό, μπούρδες για την ανωτερότητα της φυλής και ύμνους στο Χίτλερ και τη χούντα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φαντάρων όμως οι διαχωρισμοί μεταξύ μας δεν είναι ούτε φυλετικοί, ούτε θρησκευτικοί ούτε τίποτα άλλο εκτός από τα βύσματα, τους βολεμένους λουφαδόρους, τους γλείφτες κι αυτούς που το παίζουν εξουσία και δεν έχουν καμιά θέση στις παρέες και την καθημερινότητά μας. Με την ελπίδα καμία επόμενη σειρά να μη γνωρίσει ΚΕΝ σαν της 124 ΠΒΕ, η δική μας ΕΣΣΟ πάει στις μονάδες έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, την αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.    

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Diktiospartakos.blogspot.com
  • Blogroll

  • Blog Archive