Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013
Στα μυστικά της κουζίνας μυείται η Μέρκελ. Λεπτομέρεια: η κουζίνα ανήκει σε οίκο ευγηρίας. Σκέψεις για το μέλλον;ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μέρκελ: Δώστε σ' εμάς τα ηνία

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους επί κάποιων πεδίων πολιτικής σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση χρέους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών...

Στα μυστικά της κουζίνας μυείται η Μέρκελ. Λεπτομέρεια: η κουζίνα ανήκει σε οίκο ευγηρίας. Σκέψεις για το μέλλον; Με αυτά τα λόγια -σε ελεύθερη αλλά πιστή μετάφραση- η καγκελάριος Μέρκελ έδειξε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους επόμενους μήνες: πίεση προς όλες τις πλευρές, ώστε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου το βασικό θέμα θα είναι η δημοσιονομική ένωση των χωρών της Ευρώπης, να τεθούν οι βάσεις για ριζικές αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνησή της.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Deutsche Bank στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί -και επιβάλλει- στην αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει το τρόπο να συνδυάσει την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η άβυσσος
«Φαίνεται πως βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις όταν κοιτάζουμε μαζί την άβυσσο», είπε η καγκελάριος, «αλλά μόλις εκτονωθεί η πίεση, όλοι λένε ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. (...) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ότι η Ευρώπη θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάποιους τομείς», προϊδεάζοντας για τη στάση την οποία πρόκειται να κρατήσει η Γερμανία ως προς τη δημοσιονομική σύγκλιση: κεντρικός έλεγχος και τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ελάχιστα περιθώρια ευελιξίας από τις εθνικές αρχές.
«Θα ήταν επικίνδυνο» αν οι χώρες της Ευρώπης αισθάνονταν ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της οικονομικό μοντέλο, αντέτεινε ο κ. Τουσκ, απηχώντας το φόβο που κυριαρχεί σε πολλές χώρες. «Το κλειδί», απάντησε η κ. Μέρκελ, είναι να προσανατολιστεί η Ευρώπη προς τις βέλτιστες πρακτικές, απ' όπου και αν προέρχονται αυτές. Και έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την προηγούμενη πατρίδα της, την Ανατολική Γερμανία: «Εζησα την κατάρρευση μιας χώρας της οποίας το οικονομικό σύστημα απέτυχε, υπό την αιγίδα της Σοβιετικής Ενωσης»!
Κανένας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης δεν αρνείται ότι το ενιαίο νόμισμα «χτίστηκε» χωρίς σοβαρό σχέδιο για την οικονομική -πέρα από τη νομισματική- σύγκλιση των χωρών που την απαρτίζουν και ότι μάλλον χρειάζεται να αναθεωρηθούν μέχρι και κάποια από τα θεμελιώδη στοιχεία των Συνθηκών. Η μεγάλη διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας αφενός και της Γαλλίας (μαζί με... σχεδόν όλους τους υπόλοιπους) αφετέρου έγκειται στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν και στις αντοχές που ρεαλιστικά διαθέτουν ακόμη οι οικονομίες της Ευρώπης.
enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive