Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κατάσχεσαν 40.000 σπίτια στην Ισπανία

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Μαΐου 10, 2013

Κατασχέσεις, εξώσεις, άστεγοι και αυτοκτονίες
Ισπανία: "Να πληρώσουν οι ένοχοι για την κρίση". Φωτογραφία: PEDRO ARMESTRE / AFP Σχεδόν 40.000 κατοικίες κατάσχεσαν οι τράπεζες στην Ισπανία το 2012, επειδή δεν μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα, οι εξώσεις των χρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών προκαλούν όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση στους Ισπανούς, ενώ η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση. 

Ισπανία: "Να πληρώσουν οι ένοχοι για την κρίση".  
  Τα στοιχεία δημοσίευσε για...
πρώτη φορά τη Τράπεζα της Ισπανίας και διαβεβαίωσε ότι θα τα δίνει πλέον κάθε εξάμηνο, ενώ εκπόνησε σχετική μελέτη για το ενεργητικό τραπεζών στις οποίες ανήκει το 85% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Ισπανία.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς 39.167 κατοικίες, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο το μητρώο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων της Ισπανίας (38.976). Μεταξύ των ακινήτων που κατασχέθηκαν οι 32.490 θεωρούνταν πρώτη κατοικία, ενώ στις υπόλοιπες επρόκειτο για δεύτερα οικήματα ή εξοχικές κατοικίες.
Για περίπου τα μισά από τα κατασχεμένα σπίτια (18.325), οι ιδιοκτήτες πήγαν οικειοθελώς και τα παρέδωσαν, ενώ στις 14.165 περιπτώσεις παρενέβη η δικαιοσύνη και σε 355 περιπτώσεις οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.
Το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο της Ισπανίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι εκτελέστηκαν 75.605 διαταγές έξωσης από την δικαιοσύνη το 2012, δηλαδή 16,7% περισσότερες από ότι το 2011, κάτι που ήδη συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Όμως τα νεότερα στοιχεία σημαίνουν ότι στην πραγματικότητα οι εξώσεις ήταν ακόμη περισσότερες. Οι διαταγές αυτές αφορούσαν εξάλλου κι επαγγελματίες εμπόρους, ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.
Η "φούσκα" των ακινήτων στην Ισπανία Οι εξώσεις χρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν καταστεί σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία μετά την έκρηξη της φούσκας του 2008 στην Ισπανία, όπως και η εκθετική ανάπτυξη της ανεργίας. Οι εξώσεις προκάλεσαν ένα κύμα αγανάκτησης στη χώρα, που έγινε πιο έντονο μετά από ένα κύμα αυτοκτονιών ανθρώπων που κινδύνευαν να μείνουν άστεγοι. Οργανώσεις πολιτών κινητοποιούνται για να εμποδίζουν τις εξώσεις.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει εξαγγείλει μέτρα και έχει τροποποιήσει το νόμο σχετικά με την εξυπηρέτηση των δανείων για να αμβλύνει την κρίση, διατάξεις του οποίου έχει επικρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive