Σύμφωνη με το σχέδιο η Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.
Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών”.
Πληροφορίες από Reuters

