Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Συζήτησαν για «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013
Πρόταση-βόμβα για «λουκέτο» στην ΕΡΤ και άνοιγμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης εκ νέου, με διαφορετικό όνομα και 2.000 άτομα λιγότερο προσωπικό, μελετά σοβαρά η κυβέρνηση.
Ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί το Μέγαρο Μαξίμου στην τρόικα μέσα στο 2013 και των 15.000 συνολικά έως το τέλος του 2014 δεν βγαίνει αν δεν κλείσει ένας μεγάλος φορέας, όπως η ΕΡΤ, για την οποία δεν υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις ούτε από...
τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στα μέσα Απριλίου, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με την τρόικα. Το έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε ο Φώτης Κουβέλης προέβαλαν βέτο απέναντι στο ενδεχόμενο.
Απλώς παρέπεμψαν τη δυσάρεστη συζήτηση για το μέλλον, δίνοντας χρόνο ώστε να αξιολογηθούν οι εκατοντάδες φορείς που λειτουργούν υπό το καθεστώς νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και να φανεί ποιοι εξ αυτών δεν έχουν αντικείμενο, άρα μπορούν εύκολα να κλείσουν ή να συγχωνευτούν με άλλους. Σ’ εκείνη τη σύσκεψη, προ μηνός, ήταν ακόμη άγνωστος και ο ρυθμός με τον οποίο μπορούν να εκδικαστούν από τα πειθαρχικά συμβούλια και το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περιπτώσεις επιόρκων. Απαντες αισιοδοξούσαν ότι από αυτές τις δεξαμενές τα νούμερα θα μπορούσαν να προκύψουν εύκολα και χωρίς πολλές αναταράξεις. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται διαφορετική.

Επικρατέστερη επιλογή

Η τρόικα φτάνει στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου και ακόμη ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας, είναι στο σημείο μηδέν. Οι δανειστές ζητούν ονοματεπώνυμα κι η κυβέρνηση το μόνο που έχει να αντιπροβάλει είναι ευχολόγια. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ο Γέρος του Μοριά», η «Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου», η «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» και πλείστοι άλλοι φορείς που είναι υποψήφιοι άμεσα για «λουκέτο» δεν συμπληρώνουν ούτε κατά διάνοια τον απαιτούμενο αριθμό απολύσεων, οπότε η κατάργηση ενός μεγάλου φορέα επιστρέφει ως μονόδρομος στο τραπέζι, μπροστά στο αδιέξοδο που τείνει να δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση περιπλανιέται σε πολλές διαφορετικές διαδρομές αναζητώντας έναν μεγάλο οργανισμό για κλείσιμο και στο πλαίσιο αυτό έχει ακουστεί ακόμη και ο ΟΑΣΑ (λεωφορεία), για τον οποίο όμως θα προκληθεί πλήθος αντιδράσεων, ενώ δεν περνάει ούτε από τους κυβερνητικούς εταίρους. 

Έτσι, η ΕΡΤ μοιάζει να είναι η επικρατέστερη επιλογή, αφού και ο Αντ. Σαμαράς «φλερτάρει» σοβαρά με την ιδέα και το οικονομικό επιτελείο πλειοδοτεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η χλιαρή αντίδραση Βενιζέλου και Κουβέλη μόλις το πρωτοάκουσαν από τον πρωθυπουργό προϊδεάζει για το ότι δεν θα υπάρξουν ενδοκυβερνητικές αναταράξεις από μια τέτοια απόφαση. Επιπροσθέτως το «τυράκι» για να συμμαχήσει η κοινωνία με μια τέτοια κυβερνητική απόφαση θα είναι η ταυτόχρονη κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνει κάθε νοικοκυριό μέσω ΔΕΗ, είτε βλέπει είτε όχι την κρατική τηλεόραση, και υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 ευρώ ετησίως. Συνολικά το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει η ΕΡΤ είναι 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% παρακρατείται από πέρυσι για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). 
enikos.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive