Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στα χνάρια του Στρος Καν και η Κριστίν Λαγκάρντ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Μαΐου 23, 2013

H Κ.Λαγκάρντ προσερχόμενη στο δικαστήριο (φωτό: Reuters) Η έβδομη πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο-σύμφωνα με το περιοδικό Forbes-καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου στο Παρίσι για τα πεπραγμένα της ενώ ήταν επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στην υπόθεση Ταπί. Κατηγορείται ότι επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο- ενώ επρόκειτο για....
διαφορά του γαλλικού δημοσίου με τον επιχειρηματία- με αποτέλεσμα να επιδικαστεί ποσό 400 εκατ.ευρώ υπέρ του Μπερνάρ Ταπί. Εάν απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της πάντως, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το ΔΝΤ.
H Κ.Λαγκάρντ προσερχόμενη στο δικαστήριο (φωτό: Reuters) Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στη θέση ότι η επιλογή του ιδιωτικού δικαστηρίου ήταν η καλύτερη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η διαιτητική διαδικασία όμως επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί -υποστηρικτή του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί- να εισπράξει 400 εκατομμύρια ευρώ από τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008, σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως ως ακόμη ένα πλήγμα για τη γαλλική πολιτική σκηνή, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Κάν από το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λόγω κατηγοριών που απαγγέλθηκαν σε βάρος του για βιασμό, στη Νέα Υόρκη.
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ αλλά από νομικής πλευράς δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί εφόσον η υπόθεση αφορά τη θητεία της στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών πάντως είναι στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ και ειδικότερα των ΗΠΑ να ζητήσουν την απομάκρυνσή της ενώ η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει "χωρίς αμφιβολία" να παραιτηθεί εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, BBC
  • Blogroll

  • Blog Archive