Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Θεσπίζεται κοινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση πτωχεύσεων
Μετά από διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου 7 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Βάσει αυτής, δεν θα προκληθεί αναταραχή ούτε θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, υποστήριξαν...
διπλωματικές πηγές.

Για να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι ευρωπαίοι είχαν ήδη συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων. 
 
Ακολουθούν οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου και εάν ακόμη και αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, θα δίνεται στήριξη από την κυβέρνηση ενώ οι φορολογούμενοι θα είναι οι τελευταίοι που θα κληθούν να υποστούν απώλειες. Οι αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες.
 
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ λέγοντας ότι «εάν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό».
 
«Αυτή είναι μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, κρίνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Για συμφωνία -ορόσημο στις προσπάθειες να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών μίλησε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν. 
 
Πριν τη συμφωνία οι υπουργοί ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούσαν να απολαμβάνουν κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να μη δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.
 
enet.gr
 
  • Blogroll

  • Blog Archive