Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία, οι οποίοι κάλυψαν τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Gezi βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς οι επικεφαλής των ΜΜΕ κάτω από την πίεση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν απολύσει δεκάδες δημοσιογράφους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη.
Εξήντα τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ 123 ...
άλλοι, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε σε μια έκθεση που εκδόθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) την Τρίτη 23 Ιουλίου.
"Ο κ. Πρωθυπουργός έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα μισάνοιχτο σωφρονιστικό ίδρυμα και έχει κάνει αδύνατη την επβίωση των δημοσιογράφων", δήλωσε ο αρχηγός του CHP Κemal Kılıçdaroğlu κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
«Βιώνουμε μια κατάσταση στην οποία [...] τα αφεντικά των μέσων ενημέρωσης είναι ακολουθούν τις υποδείξεις της πολιτικής εξουσίας και δημοσιεύουν τις ειδήσεις που αποδέχεται και εγκρίνει η εξουσία ", πρόσθεσε. "Έχουμε πάει 105 χρόνια πίσω στο χρόνο."
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν μια δήλωση σχετικά με την στόχευση δημοσιογράφων από την αστυνομία της Ιστανμπούλ κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, στην οποία σημειώνουν : "Αρκετοί δημοσιογράφοι λόγω της κριτικής τους στην πρόσφατη κυβερνητική πολιτική έχουν απολυθεί, άρθρα τους έχουν απαγορευτεί, τα μέσα ενημέρωσης έχουν εμποδιστεί από το να κάνουν αντικειμενικά τη δουλειά τους, ενώ πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και τους έχει δοθεί εντολή να φύγουν από την χώρα".
Σύμφωνα με αναφορές, 59 δημοσιογράφοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους από τις 28 Μαϊου, όταν η υπόθεση με το Πάρκο στην Κωνσταντινούπολη πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση και τον απολυταρχισμό τους.
Η United Press International αναφέρει ότι 22 από αυτούς τους δημοσιογράφους απολύθηκαν-ορισμένοι μάλιστα εξαιτίας απλώς ενός σχολιασμού τους στο Twitter και οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν λόγω της σοβαρής λογοκρισίας.
"Οι δημοσιογράφοι εργάστηκαν σκληρά για το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται και να το πλήρωσαν αυτό με τη δουλειά τους", δήλωσε ο Gokhan Durmus, επικεφαλής του υποκαταστήματος της Κωνσταντινούπολης της τουρκικής ένωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι οι μεταθέσεις είχαν σχέση με "την πολιτική λογοκρισία που ακολουθείται από μερικά μέσα ενημέρωσης ως προς τις διαδηλώσεις που έγιναν στο πάρκο Gezi. "
Μεταξύ αυτών που έχουν απολυθεί είναι ένας βετεράνος δημοσιογράφος ο Yavuz Baydar, ο οποίος απολύθηκε την Τρίτη από την εφημερίδα Sabah, λίγες ημέρες αφού οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο του, που κατά ειρωνεία της τύχης, υπογράμμιζε τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των τουρκικών ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κυβέρνησης.
Σε αυτό ο Baydar γράφει:
"Το πρόβλημα είναι απλό: αρκεί να ακολουθήσετε τα χρήματα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας ανήκουν σε μεγιστάνες που δραστηριοποιούνται σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες και οι κατασκευές. Δεδομένου ότι μόνο λίγα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες κάνουν κέρδη, οι ιδιοκτήτες έχουν την τάση να τα κρατούν ως δόλωμα για την κυβέρνηση, η οποία χρειάζεται τους διαχειριστές των media οι οποίοι είναι υποχωρητικοί στην βούληση των πολιτικών. [...]
Δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σοβαρή δημοσιογραφία σε ένα τέτοιο μολυσμένο σύστημα. Αυτές οι συγκρούσεις συμφερόντων έχουν μετατρέψει τις μεγάλες αίθουσες ειδήσεων της Τουρκίας σε φυλακές: η κάλυψη της οικονομικής διαφθοράς στην Τουρκία σήμερα για παράδειγμα, είναι σχεδόν μηδενική. [...]
Όσο περισσότερο οι μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης συμμετέχουν σε σκιερές και σκοτεινές σχέσεις με τις κυβερνήσεις, τόσο περισσότερο η απληστία τους μπλοκάρει όλους τους αξιοπρεπείς δημοσιογραφούς και καταστρέφει την ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν την κυβέρνηση υπόλογη για όσα πράττει. Κατεστραμμένα και διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν ποτέ να αποκαλύψουν την πολιτική διαφθορά με αξιόπιστο τρόπο."
commondreams.org
omniatv.com