Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τα συνέδρια του Μάκη Βορίδη. Του Δημήτρη Ψαρρά

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2013

Γιατί παραξενεύτηκαν τόσοι πολλοί που τα είπε «τσεκουράτα» ο Μάκης Βορίδης από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας; Τι να κάνει ο άνθρωπος; Το προηγούμενο συνέδριο μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο είχε λάβει μέρος ήταν το....
συνέδριο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (Front National). Πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, τον Απρίλιο του 2003, ο Βορίδης είχε κληθεί από τον ίδιο τον Λεπέν για να μετάσχει επικεφαλής αντιπροσωπείας του δικού του Ελληνικού Μετώπου στο 12ο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου στη Νίκαια.
Αλλά και τα μικρότερα συνέδρια που τίμησε με την παρουσία του ο Μάκης Βορίδης κινούνται στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό άξονα. Πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ήδη είχε προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ, ο Βορίδης μετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του Κόμματος της Γαλλίας (Parti de la France) του Καρλ Λανγκ, πρώην υπαρχηγού του Λεπέν, ο οποίος αποσχίστηκε από το Εθνικό Μέτωπο, διαφωνώντας με την επιλογή της Μαρίν Λεπέν ως διαδόχου του πατέρα της.

Μέχρι σήμερα, ο Βορίδης διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τα δύο ηγετικά στελέχη της γαλλικής Ακροδεξιάς. Κουμπάρος στον γάμο του το 2005 ήταν ο Καρλ Λανγκ, αντιπρόεδρος ακόμα τότε του Εθνικού Μετώπου, ενώ παρών ήταν και ο ίδιος ο Λεπέν.

Δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, να καταφεύγει κανείς στις νεανικές επιδόσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ούτε να θυμίζει ότι το 1985 τον διόρισε αρχηγό της Νεολαίας του κόμματός του, της ΕΠΕΝ, ο ίδιος ο ισοβίτης δικτάτορας Παπαδόπουλος, στη θέση που κατείχε πρώτος ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζεται καν η πασίγνωστη φωτογραφία του Τάσου Κωστόπουλου που τον δείχνει με το αυτοσχέδιο τσεκούρι να περιπολεί στην οδό Ακαδημίας (12.5.1985).

Ο Βορίδης διατηρεί τις ίδιες απόψεις. Από το 1990 που αποχώρησε από την αρχηγία της νεολαίας ΕΠΕΝ ανέλαβε να εκπροσωπεί τον Λεπέν στην Ελλάδα. Το 1994 πρωτοστάτησε με τη συνένωση πολλών ακροδεξιών οργανώσεων στη δημιουργία ενός λεπενικού ελληνικού κόμματος, το οποίο ονομάστηκε Ελληνικό Μέτωπο για να θυμίζει το πρότυπό του. Η θυγατρική σχέση επισφραγίστηκε με συχνές προσκλήσεις των στελεχών του Εθνικού Μετώπου στην Ελλάδα και αντιγραφή του προγράμματός του. Αλλά και μετά την είσοδο του Βορίδη στο κόμμα Καρατζαφέρη, το 2005, η ομάδα του Ελληνικού Μετώπου παρέμεινε συμπαγής, εκδίδει ακόμα και σήμερα τη δική της διαδικτυακή εφημερίδα (e-grammes) και πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας με πρόσχημα την πάταξη του παρεμπορίου.
 
Βόλεψε τους δικούς του

Ουδέποτε διέρρηξε τις σχέσεις του μ’ αυτούς τους παλιούς του συντρόφους ο κ. Βορίδης. Μόλις ανέλαβε υπουργείο στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου, τον Νοέμβριο του 2011, αμέσως τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο του όλα τα στελέχη του Ελληνικού Μετώπου. Ο Χρήστος Χαρίτος ανέλαβε το γραφείο Τύπου, ο Θεοδόσης Αθανασάς έγινε διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, ενώ διορίστηκαν και οι Σπύρος Βάιλας, Φαίδων Δημόπουλος, Γιάννης Ζωγράφος κ.ά. Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά οι ερωτώμενοι υπουργοί Παντελής Καψής και Τάσος Γιαννίτσης δήλωσαν αναρμόδιοι.
Η αποχώρηση Βορίδη από το ΛΑΟΣ και η προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε κρίση στην ομάδα αυτή των στελεχών, με την πλειοψηφία τους να παραμένει στο ΛΑΟΣ, αλλά υπό την αίρεση να ξανασυγκροτηθούν ως ομάδα έξω απ’ αυτό. Στην ουσία, αυτή η ομάδα παραμένει ως μετέωρη τρίτη δύναμη (ανάμεσα στο ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή), ενώ διατηρεί σχέσεις και με την ομάδα του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και εκδότη του «Ελεύθερου Κόσμου».

Ο κ. Βορίδης δεν κρύβει λοιπόν τις απόψεις του. Και δεν τις κρύβει επειδή δεν φαίνεται να τις αλλάζει. Η όψιμη ανακάλυψη από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ του ακροδεξιού του παρελθόντος είναι δηλαδή παραπλανητική. Γιατί αν κάποιος ευθύνεται για την απόκρυψη αυτού του παρελθόντος είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που δέχτηκε ασμένως την υπουργοποίησή του (όπως και του Αδωνη Γεωργιάδη) χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Και είναι ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκείνος που έσπευδε να δώσει τα εύσημα στον Γιώργο Καρατζαφέρη και το κόμμα του, συσκοτίζοντας αυτό ακριβώς το παρελθόν. «Η στάση του ΛΑΟΣ», έλεγε ο κ. Βενιζέλος στις 19.10.2010, «είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη στα θέματα της εθνικής άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με στόχο πάντα την προάσπιση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βορίδης κάπου διαφέρει από τους γνωστότερους ομοϊδεάτες του στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Ενώ οι περισσότεροι από εκείνους εμφανίζουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο που θυμίζει τις παραδοχές της λαϊκής Δεξιάς, ο Βορίδης είναι σκληρός νεοφιλελεύθερος. Ταιριάζει λοιπόν γάντι στη σημερινή κυβέρνηση. Μισό χρόνο προτού αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, υποστήριζε τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την αναθεώρηση του άρθρου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αυστηροποίηση στο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις απολύσεις των «πλεοναζόντων» (εφημ. «Εν Πειραιεί», 17.5.2011).

Δημοσιονομική πειθαρχία

Και λίγο πριν μεταπηδήσει από το ΛΑΟΣ στη Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε ερώτηση για το σε ποιον ξένο πολιτικό αισθάνεται «ιδεολογικά κοντά», δεν δίσταζε να δηλώνει ότι «η ιδέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία υπερασπίζεται η Ανγκελα Μέρκελ είναι μία πολύ φιλική και κατανοητή σε εμένα ιδέα» (ιστοσελίδα «Ελληνικές Γραμμές», 20.1.2012).

Με αυτές τις απόψεις και τις δηλώσεις έχει δηλαδή δίκιο ο κ. Βορίδης να παραπονείται που δεν συμπεριλήφθηκε στον ανασχηματισμό. Ας όψεται ο φθόνος του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Εφημερίδα των Συντακτών
  • Blogroll

  • Blog Archive