Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013


Της Ντάνι Βέργου
Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα βάλει μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης για να ελέγξει τη δαπάνη των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στα δημόσια νοσοκομεία. «Θα συμβληθώ με ιδιωτικές εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, χθες το πρωί. «Θα το κάνω με αστραπιαία ταχύτητα εντός του θέρους», ανέφερε, προκειμένου «να εξοικονομήσω...
25-30% των δαπανών».

Ο κλινικός έλεγχος, όπως ονόμασε τη διαδικασία ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος το clinical audit που εφαρμόζεται σε πολλά εθνικά συστήματα υγείας χωρών ανά τον κόσμο, όπως στη Βρετανία, αλλά που όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον έλεγχο της δαπάνης που επιθυμεί ο κ. Γεωργιάδης, «θα πει -όπως τόνισε- ότι μέσα στο νοσοκομείο, όταν θα μπαίνει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, θα έρχεται ο συμβεβλημένος γιατρός με την εταιρεία που κάνει τον κλινικό έλεγχο, θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι σωστή, πόσες μέρες πρέπει να κάτσει στο νοσοκομείο, αν χρειάζεται ή όχι αυτή την εγχείρηση. Και δεν θα χρεώνει ο καθένας ό,τι του κατεβαίνει».

Για την ιστορία, ο κλινικός έλεγχος είναι μια διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης σε ένα σύστημα υγείας με ζητούμενα τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και των αποτελεσμάτων της μέσα από τη συστηματική επανεξέταση. Ξεχνάμε, για παράδειγμα, θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία ισχύουν παγκοσμίως και με τα οποία μπορεί να ελεγχθεί η «σπατάλη» και παραχωρούμε στους ιδιώτες τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, μετά την εκχώρηση της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης κ.ο.κ. των δημόσιων νοσοκομείων, που κοστίζουν ουκ ολίγα, κάνοντας συνεχώς βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Για την κινητικότητα 1.250 εργαζομένων στην Υγεία, που πρώτη είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (27/6), «δέσμευση» του Αδ. Γεωργιάδη, όπως ο ίδιος είχε πει απέναντι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευκρίνισε χθες ότι εξαιρούνται σε πρώτη φάση οι γιατροί, καθώς και ότι γίνεται «διότι έχουμε νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό που ζητάνε, μεγάλα νοσοκομεία κι έχουμε άλλες μονάδες που δεν έχουν δουλειά».

Ο ίδιος μίλησε και για την «αλλαγή του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων», δηλαδή τη «μετατροπή ορισμένων νοσοκομείων σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας αστικού τύπου και τη μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου έχουν πολύ μεγάλη έλλειψη», κάτι που όπως εξήγησε γίνεται «πρώτον για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στις γειτονιές και δεύτερον για να εξοικονομήσουμε πόρους και προσωπικό».

Ο λόγος γίνεται για 13 νοσοκομειακές μονάδες, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην περιφέρεια. Ας σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κανένα από τα νοσοκομεία του κέντρου, αλλά για νοσοκομεία σε γειτονιές, όπως αυτό της Αγίας Βαρβάρας, για το οποίο το 2011, με το πρώτο Μνημόνιο και τις συγχωνεύσεις, ο Ηλ. Μόσιαλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων».

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive