Ο Έλληνας αθλητής έχει ήδη πάρει αργυρό μετάλλιο σε θερινούς Παραολυμπιακούς, ενώ στο ενεργητικό του έχει δεκάδες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις
Την κατάκτηση μεταλλίου στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες (Αγώνες της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας), οι οποίοι θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας επιδιώκει ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, διαγωνιζόμενος στο άθλημα sit ski, επιχειρώντας να καταφέρει αυτό δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος αθλητής σε...παγκόσμιο επίπεδο. Την κατάκτηση μεταλλίου σε Χειμερινή Παραλυμπιάδα, αφού ο Έλληνας αθλητής έχει ήδη πάρει αργυρό μετάλλιο σε Θερινή (2004) και, μάλιστα, στο άθλημα της δισκοβολίας.
Αυτό τον «άθλο» όχι μόνο δεν τον έχει επιτύχει Έλληνας αθλητής, αλλά κανένας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την κατάκτηση μεταλλίου και στην Χειμερινή Παραολυμπιάδα, θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης που θα πετύχει αυτήν την πρόκληση. Και μάλιστα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Αν αναζητήσει κανείς κάτι ανάλογο, θα δει ότι υπάρχει μόνο ένας αθλητής που έχει πάρει μετάλλιο σε θερινούς αγώνες, ενώ έχει καταλάβει την 8η θέση στους χειμερινούς.
Προκειμένου, όμως, να επιτύχει αυτό τον «άθλο», πρέπει να βρεθεί ένας χορηγός, ο οποίος θα του καλύψει τα έξοδα για τους αγώνες. Δηλαδή, εισιτήρια και έξοδα διαμονής και μόνο, αφού ο ίδιος έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (σ.σ. το κάθισμα, όπου ο αθλητής ασφαλίζεται, ενώ ένα αμορτισέρ βοηθά να απορροφώνται οι κραδασμοί, στολή κ.α.) Και αυτό, διότι η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες δύναται, ελέω κρίσης, να του καλύψει αποκλειστικά και μόνο την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς.
Προηγουμένως, ωστόσο, ο ίδιος πρέπει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα δέκα αγώνων -πρόκρισης (σ.σ. σε διάφορες χώρες όπως Αυστρία, Καναδάς), κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Ο ίδιος μάλιστα, «έχει πιάσει» το όριο συμμετοχής που τίθεται από την παγκόσμια διοργάνωση, αν χάσει όμως έστω και ένα αγώνα θα «φάει πέναλντι» με αποτέλεσμα να «πάνε στράφι» αυτά τα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Ήδη έχει καλή βαθμολογία, το ελάχιστο, όμως, που πρέπει να καταφέρει είναι να τερματίσει μέσα στους 20 πρώτους αθλητές, και αν επιτύχει να είναι μέσα στους πέντε πρώτους, σαφώς και θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς του Σότσι με καλύτερες προϋποθέσεις.
Μάλιστα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άμεση εύρεση χορηγού, αφού ο Έλληνας αθλητής πρέπει να φύγει την 1η Οκτωβρίου για τους «παγετώνες» της Αυστρίας, καθώς τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι αγώνες στον Καναδά. Επομένως, πρέπει να κάνει ένα μήνα πριν τουλάχιστον πιο εντατική προετοιμασία.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται «νυχθημερόν» με το sit ski, ώστε να επιτύχει το νέο του στόχο. Αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού ο ίδιος ακόμα και αυτή την περίοδο δεν κάνει διακοπές, αλλά καλοκαιρινή προετοιμασία. Κολυμπάει καθημερινά 2- 3 χλμ. σε συνδυασμό με ποδήλατο και βάρη. Μην απορείτε πως τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί, καθώς, όπως συνηθίζει να λέει σε φίλους και γνωστούς που εντυπωσιάζονται με την υπερδραστηριότητα του «έχω κολλήσει το μικρόβιο από μικρός. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, για μένα ο αθλητισμός είναι modus vivendi». Όλο το χειμώνα, σηκώνεται από τις 6 το πρωί και αφού φάει το πρωινό γεύμα, ετοιμάζεται να «πάρει τα βουνά». Από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι κάνει προπόνηση, ενώ στην συνέχεια κάνει αποθεραπεία. Το απόγευμα, ούτε λόγος για να μείνει «ήρεμος», καθώς κάνει 30 χλμ. ποδήλατο με handbike. Μάλιστα, μέχρι τις 10 Ιουνίου ήταν στις Άλπεις.
Πέραν από την εξοντωτική καθημερινή προπόνηση σε διάφορα βουνά του εξωτερικού, αλλά και στον ελλαδικό χώρο (Παρνασσός-Καλάβρυτα) ο Μάκης Καλαράς αφιερώνει τον ελεύθερο του χρόνο σε σχολεία και πανεπιστήμια (σ.σ. ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής) και συλλόγους ατόμων με αναπηρία αλλά και σε διοργανώσεις (π.χ. διεθνείς μαραθώνιους) με στόχο να ενημερώσει τα παιδιά πως είναι να ζεις με την αναπηρία, τι είναι Ολυμπιάδα, τι είναι έμπνευση και τι προσπάθεια. Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις και σε σπίτια ατόμων που έχουν πάθει τροχαίο ατύχημα, ώστε μέσω ενός μίνι-σεμιναρίου να τους τονώσει την ψυχολογία και τους αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι η ζωή ενός ατόμου με αναπηρία δεν διαφέρει καθόλου με αυτή ενός «αρτιμελή» ανθρώπου. Μπορεί να κάνει τα πάντα- από απλά καθημερινά πράγματα, όπως οδήγηση μέχρι αυτά που φαντάζουν δύσκολα, όπως ορειβασία. Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος κινηματογραφεί την κάθε του κίνηση, από την προετοιμασία του στις χιονοδρομικές πίστες και στο γυμναστήριο, όπου σηκώνει βάρη επί πάγκου, μέχρι το πως οδηγεί, μαγειρεύει και κάνει ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
Ασφαλώς, το επόμενο βιντεάκι που θέλει να ετοιμάσει είναι αυτό με την προετοιμασία που θα κάνει κατά την διάρκεια των δέκα αγώνων πριν την Παραολυμπιάδα, το οποίο βέβαια στη συνέχεια θα προβάλει σε μαθητές και φοιτητές, για αυτό το λόγο, άλλωστε, χρειάζεται να βρεθεί άμεσα χορηγός, ο οποίος θα του καλύψει τα έξοδα για τους συγκεκριμένους αγώνες.
Who is Who
Λένε ότι σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς. Η περίφημη φράση φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στον παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά, ο οποίος παρ” όλο που από τα 17 του χρόνια, λόγω ατυχήματος, καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν τα έβαλε ποτέ κάτω. Στο ενεργητικό του έχει ήδη κατακτήσει ότι θα ονειρευόταν ακόμα και ένας «αρτιμελής» αθλητής. Στη συλλογή του έχει ακόμη δύο παγκόσμιες πρωτιές, ρεκόρ Ευρώπης, ενώ έχει ανέβει στο βάθρο του Παραολυμπιονίκη. Ο ίδιος είναι πεισματάρης, υπερδραστήριος και ότι βάζει στόχο, το καταφέρνει. Στην προκειμένη περίπτωση, να δαμάσει τα βουνά του Ρωσίας. Ο ίδιος, μάλιστα, θυμώνει όταν ακούσει τι φράση «Έλληνας σκιέρ; Που ακούστηκε αυτό;», για αυτό θέλει να υπερβεί εαυτόν, όπως κάνει, άλλωστε, στην καθημερινότητα του, καθώς στο συγκεκριμένο άθλημα παραδοσιακά διακρίνονται Αυστριακοί, Καναδοί και Γιαπωνέζοι.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στο τηλ: 6940572222
Από την προπόνηση στα βουνά της Αυστρίας
Πως είναι η καθημερινότητα του Ελληνα αθλητή