Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η Μήλος μπροστά στον πυρετό του χρυσού

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Αυγούστου 18, 2013
Καμπάνια συλλογής υπογραφών για να αποτραπεί η εξόρυξη χρυσού σε περιοχή «Natura 2000» στη δυτική Μήλο ξεκίνησε στο Διαδίκτυο. Τη Μήλο διεκδικεί για εξορύξεις χρυσού η μεταλλευτική εταιρεία Ortac Resources, με γραφεία στο Λονδίνο και δραστηριότητα στις...
Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στη Σλοβακία, όπου επιδιώκει να αναπτύξει ένα επιφανειακό μεταλλείο χρυσού δίπλα στην ιστορική πόλη Κρέμνιτσα, αλλά συναντά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.
Τέτοιες δραστηριότητες εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον, την αρχαιολογική κληρονομιά, την υγεία των κατοίκων και την τουριστική φήμη του νησιού, επισημαίνουν κάτοικοι και οργανώσεις Σύμφωνα με κατοίκους και οργανώσεις της Μήλου, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, η αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Στο κείμενο συλλογής υπογραφών κατά της εξόρυξης χρυσού στο νησί αναφέρεται ότι πολίτες όλου του κόσμου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και το δήμαρχο της Μήλου να σταματήσουν κάθε συζήτηση και διαπραγμάτευση για εξορύξεις χρυσού στο νησί. Επισημαίνεται ότι τέτοιες δραστηριότητες εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, καθώς και δηλητηρίασης των κατοίκων, ενώ θα πληγεί η φήμη του νησιού ως τουριστικού προορισμού.
Η Ortac Resources
Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία Ortac Resources με επιστολή της προς το δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, διατύπωνε το ενδιαφέρον της για εξόρυξη χρυσού στη δυτική Μήλο. Ομως, σύμφωνα με τα αρχεία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η ιστορία ξεκινάει από το 1999. Τότε το νησί ξεσηκώθηκε από την είδηση ότι μια εταιρεία με το όνομα «ΜΙΔΑΣ» (θυγατρική της τότε «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνη» - νυν S&Β του Οδυσσέα Κυριακόπουλου), με συνεταίρους την αμερικανική Royal Gold Inc. και την καναδική Goldmax Resources, είχε υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έρευνα πολύτιμων μετάλλων στη δυτική Μήλο. Η S&Β είχε ήδη ανασκάψει το ανατολικό τμήμα του νησιού για μπεντονίτη και περλίτη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο νησί από το 1935. Στην πραγματικότητα, αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, επρόκειτο για συμπληρωματικές εργασίες μιας μεταλλευτικής έρευνας που γινόταν ήδη από χρόνια στις περιοχές «Χονδρό Βουνό» και «Προφήτης Ηλίας» της δυτικής Μήλου, αλλά φαίνεται πως η τοπική κοινωνία το αγνοούσε. Ο χρυσός στο νησί ανακαλύφθηκε το 1987 και το γεωτρητικό πρόγραμμα για πολύτιμα μέταλλα στο νέο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ) Δυτικής Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου ξεκίνησε το 1993 από τη μισθώτρια εταιρεία «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνη» και στη συνέχεια τη θυγατρική της, «ΜΙΔΑΣ».
Σύμφωνα με άρθρα της εποχής, οι έρευνες είχαν προσδιορίσει ένα κοίτασμα επιθερμικού χρυσού 22,2 εκατομμυρίων τόνων με περίπου 1,2 γραμμ. χρυσού ανά τόνο. Η ποσότητα των αποθεμάτων, άρα και ο όγκος της εξόρυξης, έχουν υπολογιστεί με την πολύ χαμηλή τιμή που είχε ο χρυσός στα τέλη της δεκαετίας του '90, και είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν με την αναπροσαρμογή της τιμής στα σημερινά δεδομένα.
Ομως σχεδόν ολόκληρη η περιοχή ενδιαφέροντος για την εξόρυξη χρυσού στη δυτική Μήλο ανήκει στο Δίκτυο «Natura 2000». Συγκεκριμένα, ο Προφήτης Ηλίας, όπου έχει εντοπιστεί χρυσός, και η ευρύτερη περιοχή (με κωδικό GR4220020), η Αντίμηλος και η θαλάσσια παράκτια ζώνη του δυτικού τμήματος του νησιού (με κωδικό GR4220007), αλλά και η νήσος Πολύαιγος (με κωδικό GR4220006). Η δυτική Μήλος περιλαμβάνει οικότοπους και είδη «προτεραιότητας», και μάλιστα «αυστηρής προστασίας» (του παραρτήματος IV της Οδηγίας για τους οικοτόπους).
enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive