Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συνήγορος του Πολίτη: Η «κόλαση» στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών συνεχίζεται

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Αυγούστου 31, 2013

filaki2
Τα προβλήματα στα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών εντός και εκτός της Αττικής, καθώς και στα κρατητήρια όπου στοιβάζονται κατά εκατοντάδες, παρά τις προσπάθειες της ΕΛΑΣ συνεχίζονται όπως αναφέρεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) την οποία οι πολιτικοί αρμόδιοι -εκ των γεγονότων…- φαίνεται ότι...
δεν έλαβαν υπόψη. Από τα τελευταία πορίσματα του ΣτΠ – «προάγγελους» της προσπάθειας που έκανε Αφγανός για να αυτοκτονήσει στο αντίστοιχο Κέντρο της Κορίνθου πριν λίγες ημέρες, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να «δηλώνει» απούσα από την προώθηση ουσιαστικών μέτρων για την μείωση του χρόνου και τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης.
Το θέμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους που μεταφέρονται αλλοδαποί είχε ανοίξει ο Συνήγορος του Πολίτη αρκετούς μήνες πριν από την τελευταία απόπειρα αυτοκτονίας. Προηγουμένως, εκπρόσωποι της Αρχής είχαν πραγματοποιήσει επισκέψεις και εκτενείς ελέγχους στα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα και στην Κόρινθο καθώς και στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη. Οι απεσταλμένοι του ΣτΠ στους χώρους αυτούς είχαν καταγράψει «σημεία και τέρατα». Στην έκθεση τους ενδεικτικά αναφέρονταν τα εξής:
1)    Στην Πέτρου Ράλλη οι κρατούμενοι προαυλίζονταν για 2 ώρες ανά… 2 ημέρες, παρά το γεγονός ότι η κράτηση τους μπορεί να διαρκεί πολλούς μήνες.
2)    Στην Κόρινθο στα τέλη Νοεμβρίου δεν υπήρχε θέρμανση! Τελικά, το θέμα διευθετήθηκε στη συνέχεια.
3)    Δεν είχαν μοιραστεί είδη Υγιεινής, όπως σαπούνια κ.λπ. (!), στους κρατουμένους.
Πλέον, ορισμένα από τα θέματα αυτά φαίνεται ότι, με προσπάθειες της ΕΛΑΣ, όπως σημειώνει ο ΣτΠ επιχειρείται να βελτιωθούν. Ωστόσο, πολλά προβλήματα παραμένουν ανοικτά λόγω της μη ύπαρξης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΣτΠ: «Δεν διασφαλίζονται θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων»
«Ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνωρίζει τις προσπάθειές της ΕΛΑΣ για τη συνεχή βελτίωση της οργάνωσης των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης. δεδομένου ωστόσο ότι και στον προγραμματισμό που αναφέρετε γίνεται μνεία της αύξησης της δυναμικότητας των χώρων, ισχύει ωστόσο η βασική επισήμανση του προηγούμενου εγγράφου μας ότι “η αστυνομία αδυνατεί να διασφαλίσει συνθήκες που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, διότι οι χώροι αστυνομικής κράτησης αλλοδαπών έχουν μεταβληθεί σε ιδιότυπες φυλακές, δεδομένου του μεγάλου και συνεχώς διογκούμενου αριθμού κρατουμένων που κρατούνται για πολλούς μήνες. Η ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο δεν διαθέτει τις δομές και την τεχνογνωσία για να διασφαλίσει επαρκείς εγγυήσεις στέρησης της προσωπικής ελευθερίας, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της για βελτίωση των συνθηκών”» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣτΠ..

nez.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive