Σε ανοιχτή εστία παραγωγής... μπόχας και φιλοξενίας κουνουπιών και κάθε άλλου είδους εντόμων έχει μετατραπεί σχεδόν ένας στους τέσσερις κάδους απορριμμάτων στο Δήμο Αθηναίων, καθώς έχουν μείνει χωρίς καπάκια.
Η ελλιπής συντήρηση και η «προχωρημένη» ηλικία σε μέρος του...
υλικού καθαριότητας δημιουργούν ανυπόφορες καταστάσεις σε πολλές συνοικίες, ειδικά όπου οι δρόμοι είναι στενοί και τα παράθυρα των σπιτιών βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους κάδους.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς υπολογίζει τον αριθμό των κάδων που έχουν μείνει χωρίς καπάκι σε 2.500 έως 3.000. Θεωρητικά, στους δρόμους του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται, για να υποδέχονται τα σκουπίδια μας 13.000 κάδοι για τα σύμμικτα απορρίμματα (πλην ανακύκλωσης).
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος απέδωσε το πρόβλημα, κυρίως, στην αδυναμία των εταιρειών που παράγουν το υλικό αυτό. Είπε ο κ. Βαρελάς ότι οι πιθανοί εγχώριοι προμηθευτές είτε τελούν υπό πτώχευση είτε αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα (π.χ. ενημερότητας) που θα τους εμπόδιζαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για προμήθεια.
Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει τώρα ένα διαγωνισμό, ενόψει του οποίου, μάλιστα, έγινε και η συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ζητήσει να προμηθευτεί 1.079 καπάκια, τα οποία μαζί με άλλα υλικά, (καπάκια για τους επιδαπέδιους οκταγωνικούς κάδους με τα τασάκια, κλπ) έχουν προϋπολογισμό 73.800 ευρώ.
Επίσης, από τον Απρίλιο, εκκρεμεί αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Προμηθειών για την έγκριση προμήθειας 8.000 κάδων απορριμμάτων με διεθνή διαγωνισμό.
Ρωτούμε τον κ. Βαρελά εάν η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη εάν οι κάδοι πλένονταν συχνότερα εσωτερικώς. «Το φετινό καλοκαίρι θα κλείσει με περισσότερες πλύσεις από κάθε άλλη χρονιά», υποστηρίζει.
«Μιλούμε για περίπου 10.000 πλύσεις συνολικά. Δυστυχώς, ο στόχος να πλένονται όλοι οι κάδοι μία φορά την εβδομάδα (σ.σ.: Δηλαδή 50.000 πλύσεις το μήνα, χωρίς τους μπλε κάδους) αποδεικνύεται ανέφικτος».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος