Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Στο «Red Hulk» το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2013
Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 36ο Φεστιβάλ Δράμας, αφήνοντας «γλυκιά» γεύση στους θεατές και τον κόσμο του κινηματογράφου, λόγω της ποιότητας, τεχνικής, αισθητικής και περιεχομένου, πολλών...
ταινιών. Χαρακτηριστικά που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ (πρόεδρος ο Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης - σεναριογράφος και μέλη οι: Φωτεινή Κοτρώτση, σκηνοθέτης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, κριτικός κιν/φου - δημοσιογράφος, Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης - συγγραφέας - διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους) χαρακτήρισε ως «ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό κινηματογράφο» την απουσία στήριξης του κράτους στους δημιουργούς. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πράξη το κάλεσμα του σωματείου «μικρό» προς τα σωματεία του καλλιτεχνικού χώρου να πάρουν θέση μαζί με το λαϊκό κίνημα.
Η επιτροπή σημείωσε ότι «παρά τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ και την παντελή απουσία του κράτους, που διαμορφώνει μια ζοφερή πραγματικότητα για τον ελληνικό κινηματογράφο, οι Ελληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους συνεχίζουν όχι μόνο να παράγουν άρτιες τεχνικά ταινίες αλλά και να αποτυπώνουν με διεισδυτική ματιά την κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε».
Η, τραγικά επίκαιρη λόγω του θέματός της, ταινία «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου απέσπασε τον «Χρυσό Διόνυσο» του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός νεαρού που εντάσσεται σε φασιστική ομάδα.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Dead End» της Τώνιας Μίσιαλη, ενώ το βραβείο σπουδαστικής ταινίας κέρδισε η Σόνια Λίζα Κέντερμαν για την «Νικολέτα».
Τα υπόλοιπα βραβεία:
«Ελληνες του Κόσμου»: «Αννα» του Σπύρου Χαραλάμπους
Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη»: «Pieta» του Αλέξανδρου Τσαντίλα
Ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη: «Συνθήκη 10/60» του Ακη Πολύζου.
Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος («Συνθήκη 10/60»)
Σεναρίου: Γιώργος Τελτζίδης («Γεννήτρια»)
Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Μυρτώ Παπούλια («Στο κατώφλι» της Αναστασίας Κρατίδη)
Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Φρίξος Προέδρου («Red Hulk»)
Μοντάζ: Ντίνος Γρηγορίου («Σκιαμαχία» σε σκηνοθεσία του ίδιου)
Ηχου: Χρήστος Παπαδόπουλος («Μαθήματα Οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη)
Σκηνικών - Κοστουμιών: Francois Schuiten και Δήμητρα Παναγιωτοπούλου («Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους)
Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Πλατύραχος («Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά)
Σχεδιασμού Ηχου: Αρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος («Συνθήκη 10/60»).
Ειδικό Βραβείο: «Δεν είμαι τώρα εδώ» των Ζήση Κοκκινίδη και Ιωνα Παπασπύρου
Εύφημος Μνεία: «Travel Express» της Νατάσας Ξύδη και «Counting Happiness» της Βενετίας Ευριπιώτου.

Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση.
Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Νικολέτα» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν.
Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών: στους Διευθυντές Φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη («Red Hulk»), Νίκο Θωμά («Ωραίο Το Μουστάκι Σου Giorgio» του Αναστάσιου Γκότση), Πέτρο Νούσια («Ανευ» της Ιουλιέτας Καλαντζή).

902.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive