Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα κουρέματος των ιδιωτικών καταθέσεων».

Ωστόσο, μετά τις διαστάσεις που πήρε το κομμάτι εκείνο της έκθεσης του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για ένα πιθανό... haircut, της τάξης του 10% στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε 15 χώρες - μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσιονομικής και όχι μόνο φύσεως, το κύμα των εκροών από τις εμπορικές τράπεζες υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να πάρει και νέες διαστάσεις.

Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες τραπεζικές αρχές, από χθες, βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια τέτοια προοπτική, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία, η οποία κάνει προσπάθειες ανάνηψης.

Ως γνωστόν, από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση, υπολογίζεται ότι έχουν φύγει από τις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 60 δισ ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, «αγνοούνται», καθώς δεν έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Και το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν, στο ορατό μέλλον, ιδιαίτερα όσο συνεχίζεται η τρομοκρατία των καταθετών με εκθέσεις και άλλες διαρροές για κούρεμα στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.
voria.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive