Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μιλούν για κατεδάφιση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ «στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων».
Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε υποχρεωτική μετανάστευση ειδικά τους νέους επιστήμονες οι οποίοι αναζητούν τη δική τους Γη της... εργασιακής Επαγγελίας σε άλλες χώρες.Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ, ότι πάνω από 7.000 νέοι γιατροί ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011 και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011. Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάι, η Σαουδική Αραβία, το Αμπου Ντάμπι....
«Πλέον, 30 χρόνια μετά την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας. Καθόλου τυχαία, βέβαια, καθώς ο χάρτης με τα υποστελεχωμένα τμήματα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως παρουσιάζονται από την ΟΕΝΓΕ:
* Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των αναισθησιολόγων.
* Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
* Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Εκλεισαν η Γαστρεντερολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και το Αιματολογικό Τμήμα.
* Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: Κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και η Γυναικολογική Κλινική
* ΠΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής.
* Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική Κλινική έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική Κλινική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.
* Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό Τμήμα, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική Κλινικές.
* Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
* Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ: Με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και η Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική.
* Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Κανείς πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
* Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Μεγάλα κενά στην Ουρολογική και την Οφθαλμολογική Κλινική.
* Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κανείς ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
* Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει γιατρός.
* Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαΐδας, της Εδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Κέας, της Πάρου, της Κω, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.
Πηγή