Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Σάλο έχει προκαλέσει η απέλαση 15χρονης μαθήτριας από τη Γαλλία.
Το κορίτσι συνελήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, ενώπιον των συμμαθητών της.

Η Λεονάρντα μαζί με τους δικούς της, απελάθηκαν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο Κόσοβο. Είχε προηγηθεί η απόρριψη των αιτημάτων της οικογένειας για άσυλο.



Οι άνδρες της αστυνομίας κατέβασαν τη μαθήτρια από το σχολικό λεωφορείο. Η ίδια περιγράφει την εμπειρία της από τη Μιτρόβιτσα, όπου και βρίσκεται.
«Ένιωσα πολύ άσχημα με ντρόπιασαν μπροστά στους φίλους μου, που άρχισαν να με ρωτούν: Ποιον σκότωσες και σε ψάχνει η αστυνομία; Δεν ήξερα τι είχε συμβεί και έβαλα τα κλάματα», δήλωσε η 15χρονη.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ

Η Λεονάρντα Ντιμπράνι το μεσημέρι της Δευτέρας συνελήφθη από αστυνομικούς την ώρα που επέστρεφε στο σχολείο και στη συνέχεια απελάθηκε μαζί με όλη την οικογένειά της, οκτώ μόλις εβδομάδες πριν συμπληρώσει την τριετία συνεχούς φοίτησης, η οποία θα της επέτρεπε να λάβει την πολυπόθητη μόνιμη άδεια παραμονής στη Γαλλία, και παρά το γεγονός ότι ήταν μια καλή μαθήτρια με επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας (δίπλωμα Β1) στους μαθητές-κατόχους του οποίου η νομαρχία δίνει άδεια παραμονής.

Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αντιμετώπιση των Ρομά, από την γαλλική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.

«Όταν απορρίπτεται μια αίτηση χορήγησης ασύλου και όταν δεν υπάρχει λόγος κάποιο άτομο να βρίσκεται στο έδαφος μας, τότε εφαρμόζεται ο νόμος και ο νόμος ορίζει να επιστρέφει πίσω», τόνισε o Mανουέλ Βάλς.

Η κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η διαδικασία απέλασης ήταν λανθασμένη η υπόθεση θα επανεξεταστεί.

«Αν έχει γίνει λάθος η απόφαση της απέλασης θα ανακληθεί και η οικογένεια θα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα ώστε η περίπτωσή της να επανεξεταστεί», υποστήριξε ο κ. Ερό.
Πρόσφατα πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι οι περισσότεροι από τους Ρομά, που διαμένουν στη Γαλλία δεν μπορούν να ενσωματωθούν και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.


 Απελάσεις εσείς; Διαδηλώσεις εμείς

Διογκώνονται οι αντιδράσεις των μαθητών στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Βαλς να διώξει από τη χώρα συμμαθητές τους από οικογένειες μεταναστών









«Η Λεονάρντα δεν πάει για μάθημα, ούτε κι εμείς»,
«Ο Χατσίκ στη Γαλλία, ο Βαλς στην Αρμενία»,
έγραφαν τα πανό που κρατούσαν χθες το μεσημέρι χιλιάδες Παριζιάνοι μαθητές έξω από τον σταθμό Nation της γαλλικής πρωτεύουσας καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις της νεολαίας με διαδηλώσεις κατά της απέλασης σε 20 από τα 100 σχολεία του Παρισιού (σε τέσσερα σημειώθηκαν ολιγόωρες καταλήψεις) και συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις του Εξαγώνου, λόγω της απόφασης Βαλς να απελάσει την περασμένη Δευτέρα τη Λεονάρντα Ντιμπράνι, 15χρονη μαθήτρια από το Κόσοβο, αλλά και τον 19χρονο Αρμένιο Χατσίκ Καχατριάν. Το μεσημέρι 7.000 μαθητές, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν, διακόπτοντας την κυκλοφορία έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.







ΑΗΘΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗ

Ο βίαιος όσο και αήθης τρόπος με τον οποίο απελάθηκαν η Λεονάρντα αλλά και ο 19χρονος Αρμένιος μαθητής πυροδότησε -όπως γράφει χθες η «Liberation», η οποία αφιερώνει, όπως και η «Le Monde», το πρωτοσέλιδό της στο θέμα- τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της γαλλικής Αριστεράς και των μαθητών, αλλά και βουλευτών και μελών της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αντιδράσεις εξαιρετικά έντονες, με το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Χωρίς Σύνορα (RESF) να αναρτά στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα με μια αριστερή κυβέρνηση».

Η υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σαντρίν Μαζετιέ, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να εξετάσει άμεσα τι θα γίνει με το θέμα της Λεονάρντα και ο υπουργός να επανορθώσει αυτό που προκάλεσε ο υπερβάλλων ζήλος της αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν να κατεβάζεις μια μαθήτρια από το σχολικό για να την οδηγήσεις με αστυνομική συνοδεία στη σύνορα. Είναι απολύτως απάνθρωπο» τόνισε ο σοσιαλιστής βουλευτής Ματίας Φεκλ.


ΠΗΓΕΣ & ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


  • Blogroll

  • Blog Archive