Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνήγορος του Πολίτη προς Στουρνάρα: Δημεύετε τα σπίτια των πολιτών!

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 31, 2013

euro_akinita

«Στα παλιά τους υποδήματα» έγραψαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για το σύστημα αντικειμενικών αξιών το οποίο, σύμφωνα με την Αρχή, οδηγεί σε δήμευση (!) περιουσιακών στοιχείων προκαλώντας τεράστιες αδικίες χωρίς να διαμορφώνεται...
βάσει συγκεκριμένων, ορθών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη, κριτηρίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΠ, η Αρχή έχει γίνει κατά καιρούς αποδέκτης αναφορών πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον καθορισμό υψηλών αξιών στα ακίνητά τους σε διάφορες περιοχές στην επικράτεια. Περαιτέρω, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων στην Α΄ και Β΄ Ζώνη του Παλαιού Ψυχικού Αττικής απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ζώνες να αποτελούν πλέον τις ακριβότερες περιοχές όλης της επικράτειας.
«Οι πολίτες κατήγγειλαν διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους, δεδομένου ότι για τη λοιπή επικράτεια οι αντικειμενικές αξίες έχουν παγώσει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υφίστανται τεράστια οικονομική επιβάρυνση καθώς διαρκώς αυξάνονται οι φόροι που πλήττουν την κατοχή της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου.
Τι αναφέρει η νομοθεσία
Ο ν. 1249/1982 και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του, προβλέπουν ότι για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια και ιδίως οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι ιδιαιτερότητες των ακινήτων, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις των Επιτροπών του ν. 1249/1982 (άρθρο 41). Η αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης και των συντελεστών αυξομείωσής τους διενεργείται με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων Επιτροπών.
Ωστόσο, στην ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζεται συγκεκριμένη μεθοδολογία, ούτε υιοθετούνται συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα εφαρμόζονται εκ μέρους των αρμόδιων Επιτροπών και σύμφωνα με τα οποία θα αναπροσαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
stourn-e1367247962700
Οι αιτιάσεις της Αρχής
Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε προς το υπ. Οικονομικών, στο οποίο ηγείται ο κ. Γ. Στουρνάρας, με έγγραφα ότι γενικότερα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να είναι πράγματι αντικειμενικό και να μην πλήττει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ιδιαίτερα δε μισθωτούς και συνταξιούχους που βρέθηκαν με κάποια ιδιοκτησία σε ακριβή περιοχή, η οποία όμως ούτε ενοικιάζεται ούτε μπορεί να πωληθεί, λόγω της κρίσης της κτηματαγοράς.
Επιπλέον, ο ΣτΠ τόνισε ότι «η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού συνιστά σε μεγάλο βαθμό διακριτική μεταχείριση των αναφερόμενων πολιτών (των μισθωτών και συνταξιούχων), σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Επικράτεια, η οποία θα πρέπει να δικαιολογείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν αποτελεί από μόνη της δείκτη φοροδοτικής ικανότητας, ιδίως εφόσον ευχερώς δύναται να αποδειχθεί ότι η περιουσία αυτή δεν είναι αξιοποιήσιμη ούτε αποφέρει κάποιο εισόδημα. Άλλωστε, καμία φορολογική επιβάρυνση δεν επιτρέπεται να εκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ουσιαστικά να οδηγεί σε δήμευση του επιβαρυνόμενου περιουσιακού στοιχείου!
Το υπουργείο Οικονομικών «έγραψε» τον ΣτΠ
Οι συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν εγγράφως τα επιχειρήματα της Αρχής για διακριτική μεταχείριση λόγω των εφαρμοζόμενων υψηλών αντικειμενικών αξιών, καθώς και για την ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους της περιοχής του Παλαιού Ψυχικού.
nez.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive