Αναδείχθηκε η μισαλλοδοξία εις βάρος των Ρομά.
Η υπόθεση της ανήλικης που η
αστυνομία απομάκρυνε από ζεύγος Ρομά στα Φάρσαλα ανέδειξε σημαντικότατες
αδυναμίες της διοίκησης, ως προς την προστασία των ανηλίκων αλλά και ως
προς την...
προστασία από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη μισαλλοδοξία
ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού όπως οι Ρομά, επισημαίνει ο Συνήγορος του
Πολίτη.
H ανεξάρτητη αρχή τονίζει ότι η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, συνοδεύτηκε από σειρά παραβιάσεων δικαιωμάτων ανηλίκων και ενηλίκων. Παραβιάσεις που σχετίζονται αφενός με την ανεπάρκεια της Πολιτείας να εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της ανήλικης, αφετέρου δε από την αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών στάσεων.
Παράλληλα, ο Συνήγορος σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει σε ανήλικους και ενήλικους Ρομά την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων τους στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κατοικία, στην εργασία και στην κοινωνική συμμετοχή, συνεχίζονται, εντείνονται και τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής αστυνομικές επιχειρήσεις «σκούπα» σε οικισμούς Ρομά ανά την επικράτεια.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων καθώς επίσης και την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC), που εδρεύει στη Βουδαπέστη, προειδοποίησε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης να μην διαδίδουν προκαταλήψεις κατά των Ρομά, έπειτα από τις πρόσφατες υποθέσεις στην Ελλάδα και την Ιρλανδία με παιδιά που πιστεύεται ότι αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους.
Το Κέντρο ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να αφηγούνται τις ιστορίες «χωρίς να πέφτουν στην παγίδα να αποδίδουν την ευθύνη στο σύνολο της κοινότητας των Ρομά», δήλωσε ο πρόεδρός του Ντεζιντέριου Γκέργκελι. «Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι το συμφέρον των παιδιών. Εάν κάποιος δεν έχει τηρήσει τον νόμο, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
«Όμως, η ευθύνη ενώπιον του νόμου θα πρέπει να είναι ατομική», επέμεινε, ζητώντας «να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα για όλην την κοινότητα». «Είναι σαν να παίρναμε μία υπόθεση διαφθοράς και στην θέση των Ρομά να γράφαμε ‘οι Γάλλοι’, ή ‘οι Γερμανοί’, αυτό τί θα σήμαινε τότε; Πως όλοι οι Γερμανοί είναι διεφθαρμένοι, επειδή κατηγορούνται ένας ή δύο;», υπογράμμισε ο Γκέργκελι.
«Αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη πλάθει στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι Ρομά είναι κλέφτες παιδιών», επισήμανε ο πρόεδρος του EERC, αναφερόμενος στον κίνδυνο εκτράχυνσης της κατάστασης, με πρωτοβουλία είτε προσώπων, είτε πολιτικών παραγόντων, ή ακροδεξιών ομάδων.
Επίσης, με την ευκαιρία κατήγγειλε τα μέτρα κατά των Ρομά που έχει προτείνει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ένας βουλευτής και την εισβολή της ελληνικής αστυνομίας σε καταυλισμό των Ρομά: «η ανάληψη δράσης βάσει μίας προκατάληψης ισοδυναμεί με τον καθορισμό της εικόνας με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά», είπε.
Ανάλογη παρέμβαση έκανε σήμερα και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.