«Με το τέλος ΕΡΤ έκλειναν τρύπες στην ενέργεια»
Σαν «κουμπαράς» για το «ξέπλυμα»
τουλάχιστον δύο σκανδαλωδών ρυθμίσεων λειτούργησε το ανταποδοτικό τέλος
της ΕΡΤ που εισέπραττε η ΔΕΗ, οι οποίες και θα βρεθούν στο μικροσκόπιο
της Δικαιοσύνης, για το ...
ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων
πράξεων ή παραλείψεων που έχουν ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το
κοινωνικό σύνολο.
Με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η ΠΟΣΠΕΡΤ, καταγγέλλει σειρά αποφάσεων των αρμοδίων αρχών, και ειδικότερα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που σχετίζονται με τον τρόπο εποπτείας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρώτη περίπτωση από τις περιγραφόμενες στη μηνυτήρια αναφορά αφορά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (342/2012) να τροφοδοτείται η Αλουμίνιον της Ελλάδος με ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ σε τιμή 42 ευρώ ανά MWh, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ρεύμα από την ίδια επιχείρηση με κόστος πάνω από 60 ευρώ ανά MWh, από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου και πάνω από 90 ευρώ ανά MWh από τη μονάδα συμπαραγωγής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ζημιώνεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το θέμα αυτό έχει καταγγείλει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της στις 24/5/2012 μιλώντας για ύποπτη εις βάρος της ΔΕΗ θέση της ΡΑΕ. Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ καλούσε τη ΡΑΕ να παύσει να λειτουργεί υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος και κατά της ΔΕΗ. Επίσης, η ΓΕΝΟΠ «καλούσε τον εισαγγελέα να ψάξει το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό και ποιους υπηρετεί».
Για το ίδιο θέμα ακόμη και η ίδια η ΔΕΗ, που σπανίως σχολιάζει αποφάσεις της ΡΑΕ, είχε εκδώσει δελτίο Τύπου στις 22/5/2012 με τίτλο: «Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλάει κάτω του κόστους της».
Ελλειμμα 120-130 εκατ.
Η δεύτερη περίπτωση που «βγάζει μάτι» αφορά απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία το 25% του ανταποδοτικού τέλους, που εκ του νόμου ορίζεται ως πόρος της ΕΡΤ Α.Ε., παρακρατήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει προκύψει στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα ύψους 120-130 εκατ. ευρώ προέκυψε μετά το «φέσι» που άφησαν στον λειτουργό της αγοράς οι εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power που φαλίρισαν, γεγονός που παραδέχεται σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο ΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι το τεράστιο έλλειμμα που προέκυψε εξαιτίας «εσφαλμένου σχεδιασμού», «κακών υπολογισμών», αλλά και των οφειλών των εταιρειών Energa και Hellas Power απειλεί με κατάρρευση την αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΡΤ Α.Ε., οι απώλειες ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο έτος εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο τρόπος εποπτείας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρμόδιες αρχές είχε ως συνέπεια την παράνομη αφαίρεση μεγάλου μέρους του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ Α.Ε. με περαιτέρω συνέπεια την οικονομική ζημιά, που με τη σειρά της συντέλεσε και διευκόλυνε τη διαδικασία παράνομης κατάργησής της.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η λεηλασία του προϋπολογισμού της ΕΡΤ θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν οι κρατικές υπηρεσίες, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές και ιδίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενεργούσαν εγκαίρως.
enet.gr