Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη νίκη: παγώνει η μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013


Μεγάλη νίκη: παγώνει η μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά

            Σήμερα 24-10-13 σε επίσημη συνέντευξη τύπου με αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Πειραιά Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε τη βούληση του πρωθυπουργού να μην μεταφερθούν τελικά τα δικαστήρια του Πειραιά στις «παλιές καπναποθήκες Κεράνη» στου Ρέντη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστια νίκη του μαχητικού και ανυπότακτου πνεύματος, τεράστια νίκη της βάσης ενάντια στις πουλημένες ηγεσίες.
            Και εξηγούμε το γιατί:...

            Επί ένα περίπου χρόνο, εν κρυπτώ και παραβύστω, η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της προετοίμαζαν υπογείως τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά σε κτίριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, παραχωρηθέντος στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, στις λεγόμενες «καπναποθήκες Κεράνη» στο δήμο Ρέντη, με βασικό σκοπό ο ιδιώτης που θα το αγοράσει να έχει εξασφαλισμένο ενοικιαστή επί δεκαετίες. Μάλιστα, είχαν προσυμφωνήσει το ενοίκιο να είναι ακριβότερο απ’ ό,τι στα σημερινά κτίρια! Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο, ενώ τώρα πληρώνει 1,1 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, στο νέο κτίριο θα πλήρωνε τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
            Η λύση αυτή θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για τους δικηγόρους, που όλοι έχουν τα γραφεία τους στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση δέκα το πολύ λεπτών με τα πόδια από τα δικαστήρια. Στο νέο κτίριο, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο του Πειραιά, στην οδό Θηβών που με το παραμικρό μποτιλιάρεται, και σε ένα σημείο που δεν εξυπηρετεί κανένα μέσο συγκοινωνίας, θα χρειάζονταν περίπου μισή ώρα και ταξί για να πάνε. Δηλαδή τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος, σε μια εποχή ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη. Ίδιες θα ήταν οι συνέπειες και για τους πολίτες.
            Στην ύπουλη αυτή μεθόδευση πρωτοστάτησε και ο «κεντροαριστερός» πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, ο οποίος επί μήνες επιδιδόταν σε παρασκηνιακές επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς να ενημερώνει τη βάση των δικηγόρων. Συνένοχη στάθηκε και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου, που πριν από ένα χρόνο είχε δώσει την «κατ’ αρχήν» έγκρισή της, «υπό την προϋπόθεση εξέτασης του πολεοδομικού φακέλου του νέου κτιρίου». Στην πραγματικότητα, τα μέλη αυτά του διοικητικού συμβουλίου, προτιμούσαν να τα έχουν καλά με την εκάστοτε εξουσία (πολιτική και οικονομική) και ήλπιζαν ότι η βάση των δικηγόρων θα κοιμόταν επ’ άπειρον τον ύπνο του δικαίου.
            Μάλιστα, για να αποκοιμίσουν τους λίγους που είχαν αντιληφθεί τι γίνεται και που αντιδρούσαν, κυκλοφόρησαν πριν μερικούς μήνες τη φήμη ότι το σχέδιο ναυάγησε. Παραπλανητικός ελιγμός πριν από την τελική επίθεση.
            Ξαφνικά λοιπόν, στα τέλη Ιουλίου 2013, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι τελικά τα δικαστήρια θα πάνε στου Ρέντη και μάλιστα, για να εμφανίσουν ως μάταιη κάθε αντίδραση, διέδιδαν ότι η μεταφορά θα ολοκληρωνόταν μέσα στον Αύγουστο, όταν όλοι θα έλειπαν. Οι περισσότεροι πάγωσαν. Ηττοπάθεια και απογοήτευση κατέλαβε τους δικηγόρους που το έμαθαν. Από την πλειοψηφία θεωρούνταν τετελεσμένο. Ήταν όμως και μερικοί «τρελοί» που είχαν άλλη άποψη. Από αυτούς που έχουν μάθει να αγωνίζονται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Και αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Αυτοί οι «τρελοί» (ρομαντικοί κατ’ άλλους) δικηγόροι, μια χούφτα άνθρωποι, που δεν αποτελούσαν καν οργανωμένη ομάδα, συνέταξαν την επόμενη κιόλας μέρα κείμενο υπογραφών και δημοσιοποίησαν το θέμα στην τοπική κοινωνία. Το έμαθαν οι έμποροι της πόλης και αντέδρασαν κι αυτοί. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οι υπογραφές των δικηγόρων είχαν φθάσει περίπου τις διακόσιες. Η βάση άρχισε να παίρνει θάρρος. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εξαναγκάσθηκε να συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 3-10-2013. Εκεί έγινε το μεγάλο Βατερλώ: σε μια πρωτοφανούς μαζικότητας συνέλευση (450 περίπου δικηγόρων) το 95% περίπου ψήφισε κατά της μεταφοράς των δικαστηρίων!
            Μετά από το συντριπτικό αυτό χτύπημα, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την άλλη πλευρά. Ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και 48 από τους 52 τοπικούς φορείς (επαγγελματικούς, επιστημονικούς και άλλους) πήραν ξεκάθαρη θέση κατά της μεταφοράς. Όλη η πόλη ξεσηκώθηκε. Και ενόψει δημοτικών εκλογών η ζημιά θα ήταν μεγάλη για τον κυβερνητικό υποψήφιο δήμαρχο.
            Έτσι λοιπόν σήμερα, ο δήμαρχος δήλωσε ρητά την «απόφαση Σαμαρά να μη φύγουν τα δικαστήρια από τον Πειραιά». Δήλωση που κατ’ αρχήν την ερμηνεύουμε ως πάγωμα του θέματος μέχρι τις δημοτικές εκλογές, χωρίς να εφησυχάζουμε για τη συνέχεια. Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική και ολοκληρωτική νίκη. Δηλαδή μέχρι να ανακληθεί και επίσημα η κυβερνητική απόφαση και να αποσυρθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα που έχει σταλεί προς επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Βασίλης Παπανικολάου
Δικηγόρος Πειραιά
  • Blogroll

  • Blog Archive