Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ -
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο 1898 ξέσπασε στην Κίνα η εξέγερση των μπόξερ κατά της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας που ασκούσαν οι Δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις από το τέλος του Πρώτου Πολεμου του Οπίου (1840). Η βίαιη καταστολή προκάλεσε την αποδυνάμωση της Αυτοκρατορίας που αντικαταστάθηκε στο 1911 από το δημοκρατικό καθεστώς. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες, παρόλο που οι εισβολείς δεν αντιμετωπίζουν καμια αντίσταση εναντίον του καταστροφικού έργου τους.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Τον περασμένο Μάρτιο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσιας του Δημοσιου προκήρυξε έναν...
διαγωνισμό για την πώληση και επανεκμισθωση 28 ακινητων του Δημοσιου που κατατάχθηκαν στις δυο εξής κατηγοριες:

ΟΜΑΔΑ A
1) Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (παλιό κτίριο) 2) Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων 3) Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης 4) Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΛΑΣ 5) Ελληνική Στατιστική Αρχή 6) Γενική Γραμματεία Τύπου 7) Υπουργείο Εσωτερικών (κεντρική έδρα) Υπουργείο Πολιτισμού (σημερινή έδρα) 9) ΔΟΥ Σταυρούπολης 10) ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης 11) ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων 12) ΔΟΥ Παλλήνης 13) ΔΟΥ Γλυφάδας 14) ΔΟΥ Κηφισιάς

ΟΜΑΔΑ B
1) Αρχηγείο Αστυνομίας Αθηνών 2) Υπουργείο Παιδείας 3) Υπουργείο Υγείας 4) Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής 5) Υπουργείο Δικαιοσύνης 6) Γενικό Χημείο του Κράτους 7) ΔΟΥ Ξάνθης & Χημείο Ξάνθης Β ΔΟΥ Αθηνών Α 9) ΔΟΥ Αθηνών ΙΖ 10) ΔΟΥ Κορίνθου Β 11) ΔΟΥ Χαλκίδας Β 12) Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών 13) ΔΟΥ Αθηνών ΙΘ 14) ΔΟΥ Χολαργού

 Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να συναφθεί μια σύμβαση πώλησης ανάμεσα στο Κράτος και τους πλειοδότες οι οποιοι θα επανεκμισθωσουν τα κτίρια κατά τα επόμενα 20 χρονια αποταμιεύοντας 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η πρώτη ομάδα των ακινητων παραχωρήθηκε στην ΠΑΝΓΑΙΑ, την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά, η οποια κατέβαλε 115.5 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την δεύτερη πλειοδότησε η EUROBANK PROPERTIES που υπέβαλε μια δεσμευτική προσφορα της αξιας 145.81 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ TAΙΠΕΔ  ΚΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου το TAIΠΕΔ  ανακοίνωσε ότι το εύστοχο πέρας της αποκρατικοποίησης θα αποφέρει πολλά οφέλη στο Κράτος αφού το 15% των ακινητων ήταν αναξιοποίητο. Τα συμπεράσματα του TAIΠΕΔ μπορεί να τα διαψεύσει κανεις αν πάρει έναν υπολογιστή και λάβει υπόψη του ότι η κανονική συντήρηση των κτιρίων θα γίνεται δημοσια δαπάνη. Επιπροσθέτως, κάποια από τα 28 ακίνητα, όπως αυτό που στεγάζει την ΓΑΔΑ, δεν μπορούσαν να πωληθούν είτε γιατί στερούνταν της αντίστοιχης πολεοδομικής άδειας είτε γιατί ο χώρος που καταλαμβάνουν δεν βρίσκει καμια ανταπόκριση στα επίσημα έγγραφα.
Πάντως, το πραγματικό σκάνδαλο έγκειται στην ανάδειξη των χρηματοοικονομικών συμβουλων μέσα στους οποιους συγκαταλέγονται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και η EUROBANK EQUITIES που θα έπρεπε να αποκλειστούν λόγω των αμεσων συμφερόντων τους στην σχετική διαδικασία.
Σε ένα αληθινό Κράτος Δικαιου ο εν λόγω διαγωνισμός θα ακυρωνόταν, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα όπου οι διατάξεις της Τρόικα έχουν παραμερίσει το Σύνταγμα.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΠΛΕΙΟΔΟΤΩΝ

Η ΠΑΝΓΑΙΑ διαχειρίζεται 240 ακίνητα εμπορικής χρήσεως της αξιας 900 εκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα η εταιρεία θα μεταβιβαστεί σε επενδυτικό κεφαλαιο με έδρα την Ολλανδία το οποιο ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Beny Steinmetz. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και χρειάζονται την έγκριση των Βρυξελλών. Πρόκειται, βεβαια, για το "πρώτο δώρο" στον καινούργιο σύμμαχο και εμπορικό συνεταίρο.

Η EUROBANK PROPERTIES διαχειρίζεται ακίνητα της αξιας 560 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Την ίδια ημερα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού μια ανακοίνωση του τραπεζικού ομίλου επισημοποίησε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους του καναδικού επενδυτικού σχήματος Fairfax που τώρα ελέγχει το 41.5% της εταιρείας.
Πάντως, τα προβλήματα ρευστότητας της EUROBANK προκάλεσαν την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνέβαλε στην ανακεφαλαιοποίηση και στην ανάληψη του 93% του οργανισμού. Η απορρόφηση της νέας PROTON BANK και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα αποπληρωθεί με την σταδιακή αποκρατικοποίηση του ιδρύματος μέσω της πώλησης των μετοχων σε ιδιώτες.
Έτσι, άλλο κομμάτι της χώρας πήγε χαμένο, μέσα στην γενικότερη σιωπή.

Antonio Giovetti ,Μαδρίτη- Ισπανία
για το Κίνημα Δεν Πληρώνω

  • Blogroll

  • Blog Archive