Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Συλλήψεις σε διαμαρτυρία για τους εργαζόμενους της Wal-Mart

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Νοεμβρίου 11, 2013
Στην περιοχή Chinatown του Los Angeles, πάνω από 50 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας, απαιτώντας καλύτερους μισθούς για τους εργαζομένους της Walmart. Το συνδικάτο οργάνωσε διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 συνδικαλιστές, εργαζόμενοι της WalMart, και οι υποστηρικτές τους. Συγκεντρώθηκαν έξω από ένα νέο κατάστημα της Walmart και κάθισαν στο....
δρόμο -  μπλοκάροντάς τον για ένα χρονικό διάστημα πριν συλληφθούν και απομακρυνθούν. Η αστυνομία κράτησε όλους τους συλληφθέντες στη φυλακή όλη τη νύχτα εκτός και αν πληρώνανε 500 δολάρια εγγύηση.
Ο Glen Arnodo, εκπρόσωπος των διαδηλωτών είπε:
Απόσπασμα:
” Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ώστε να επιστήσει την προσοχή στο ρόλο της Wal-Mart όσον αφορά την ισότητα στο εισόδημα. Η Wal-Mart παρατείνει και αποτελεί την επιτομή της άνισης  κατανομής του πλούτου που έχουμε σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή. Πολλοί από τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία ήταν μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών, ακτιβιστές κοινοτήτων αγώνα και άλλοι.” Ένας δουλοπρεπής της Wal-Mart ισχυρίστηκε ότι:
Απόσπασμα:
”Όλα τα καταστήματα της Wal-Mart στην Κομητεία του Los Angeles παραμένουν ανοιχτά. Έχουμε δει ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχουνε ουσιαστικά υπαλλήλοι της Wal-Mart που συμμετέχουν σε αυτές τις οργανωμένες εκδηλώσεις επειδή γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με την εργασία στην Wal-Mart. Παρέχουμε στους υπαλλήλους μας περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη της καριέρας τους και μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια για την οικογένειά τους από πολλές άλλες εταιρείες στην Αμερική.” Ο υπηρέτης του αφεντικού ο οποίος έδωσε τη συνέντευξη δεν είναι ενήμερος ότι οι μισθοί της Wal-Mart είναι τόσο χαμηλοί, ώστε σε ένα μέσο κατάστημα της Wal-Mart (που απασχολούνται 300 εργαζόμενοι), οι εργαζόμενοι διεκδικούν για την ενίσχυση των σκατένιων μισθών τους επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας της τάξης των 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Anthony Goytia, εργαζόμενος της Wal-Mart και πατέρας δύο παιδιών, ισχυρίζεται ότι πληρώνεται 12.000 δολάρια το χρόνο. Ανέφερε ότι το ηλεκτρικό είναι κομμένο σε τακτική βάση καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στην αποπληρωμή των λογαριασμών του. Λαμβάνει δάνεια έκτακτης ανάγκης (payday), πηγαίνει στις τράπεζες τροφίμων, συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές, και πουλάει το αίμα του. Πιέζει για πάνω από ένα χρόνο να έχει φουλ ωράριο αλλά το αφεντικό του προτιμά να προσλαμβάνει προσωρινούς εργαζόμενους ώστε να μπορεί να τους απολύει ανά πάσα στιγμή.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Wal-Mart μπορεί να πληρώνει σε κάθε εργαζόμενο μισθό τουλάχιστον 25.000 δολάρια το χρόνο, επικαλούμενη τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος που είχε πέρυσι και τους ιδιοκτήτες (οικογένεια Walton) οι οποίοι έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων – που ισούται με  το σύνολο του πλούτου του 42% των κατώτερων οικονομικά αμερικανικών οικογενειών.
Πηγή: http://libcom.org/blog/dozens-arrested-protest-demanding-better-pay-wal-mart-workers-08112013

ταξικό μέτωπο

  • Blogroll

  • Blog Archive