Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο «σουλτάνος» ρίχνει διαδικτυακά δίχτυα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ – Θεσμοθετείται μόνιμος μηχανισμός συνεχούς παρακολούθησης της ιντερνετικής κυκλοφορίας, χωρίς δικαστική έγκριση, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το «α λα καρτ» κλείσιμο ενοχλητικών ιστότοπων  
Του Γιώργου Τσιάρα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και πάλι η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες. Αυτή τη φορά όμως οι διαδηλωτές δεν...
μαζεύτηκαν στην εμβληματική πλατεία της Πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τις μαντίλες και το αλκοόλ, ούτε για τα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νέο νόμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου, που εμφανέστατα στοχεύει σε όσους αντιδρούν στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον νόμο αυτό, που έρχεται για ψήφιση σε λίγες μέρες στην τουρκική Βουλή, δίνεται στα δικαστήρια η εξουσία να κρίνουν εάν θα μπορεί να αφαιρεθεί από ιστότοπους υλικό που «παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα».

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι «θιγόμενοι» θα μπορούν να προσφεύγουν στην κρατική Επιτροπή Ελέγχου των Τηλεπικοινωνιών (TIB) και στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν υλικό που «παραβιάζει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής». Πολλοί υποστηρίζουν ότι το άρθρο αυτό είναι εσκεμμένα θολό και αόριστο στις διατυπώσεις του, έτσι ώστε εύκολα, και με βάση αυθαίρετες ερμηνείες πίσω από κλειστές πόρτες, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το «α λα καρτ» κλείσιμο ενοχλητικών ιστότοπων, χωρίς δικαστική απόφαση και σε διάστημα ολίγων μόνον ωρών μετά την καταγγελία.

Το χειρότερο όμως είναι πως με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ένας μόνιμος μηχανισμός συνεχούς παρακολούθησης της ιντερνετικής κυκλοφορίας από το κράτος, χωρίς δικαστική έγκριση – δεδομένου ότι οι ιδιώτες πάροχοι διατάσσονται πλέον να κρατούν αρχείο για όλες τις ενέργειες των χρηστών τους, δηλαδή και περιεχόμενο και μεταδεδομένα για 2 χρόνια.

Εκτός από την κεντρική κινητοποίηση στην Πόλη -κατά την οποία αρκετοί διαδηλωτές «απάντησαν» στην αστυνομική καταστολή με πέτρες και (λιγοστά) κοκτέιλ μολότοφ, ενώ δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί- μικρότερες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων πολιτών έγιναν επίσης στη Σμύρνη και την Αγκυρα.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη στα «μαύρα κατάστιχα» των διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει απαιτήσει από το Google να «κατέβουν» τουλάχιστον 1.700 σελίδες με «ενοχλητικό» περιεχόμενο – τριπλάσιες αιτήσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Επίσης, υπάρχει πλούσιο ιστορικό απαγόρευσης, μετά από δικαστικές αποφάσεις, των επισκέψεων από Τούρκους χρήστες στις online υπηρεσίες βίντεο YouTube και Vimeo, επειδή φιλοξενούσαν «προσβλητικό» υλικό.
efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive