Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: «Δεν πληρώνω κοινωνικές ασφαλίσεις»

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2014
Φουντώνει η πολιτική ανυπακοή πολιτών

Σε μαζικό κίνημα εξελίσσεται η συνειδητή άρνηση του δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά να καταβάλει τις εισφορές των τελευταίων δέκα μηνών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ παγκύπρια συνέλευση «πολιτικά ανυπάκουων», που θέλουν «να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους»


Μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτοεργοδοτούμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, είχε η συνειδητή άρνηση του ....
δικηγόρου και πολιτικού ακτιβιστή Μιχάλη Παρασκευά να καταβάλει τις εισφορές των τελευταίων δέκα μηνών -μετά την υπογραφή του Μνημονίου- προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εκδηλώθηκε ως μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, μετά τη φημολογούμενη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα για διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανέρχονται στο ποσό των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια επιστολή προς τη Ζέτα

Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, μετά το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Σ» στις 20 Δεκεμβρίου 2013, όπου παρότρυνε τους συμπολίτες μας να κάνουν το ίδιο, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία, εκδηλώθηκε θερμή κοινωνική αλληλεγγύη στην ενέργειά του αυτή, τόσο με προσωπική επικοινωνία μαζί του, όσο και στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο facebook. Λίγες μέρες μετά, προσκλήθηκε σε κοινωνικό πολυχώρο στη Λεμεσό, όπου ανέπτυξε την ιδέα του για πολιτική ανυπακοή και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας στήριξης της προσπάθειας αυτής.

Η ιδέα του Μ. Παρασκευά πήρε τη μορφή οργάνωσης ενός μαζικότερου κινήματος, με τη συμμετοχή πολιτών απ' όλες τις πόλεις της Κύπρου, οι οποίοι συνεδρίασαν ήδη δύο φορές αυτόν τον μήνα, εξέλεξαν γραμματεία και θα οργανώσουν σύντομα παγκύπρια συνέλευση και έναν ευρύτερο αγώνα, στη βάση της πολιτικής ανυπακοής και της κοινωνικής αντίδρασης.

Πρώτη ενέργεια, στο πλαίσιο του αγώνα αυτού, θα είναι η ετοιμασία και αποστολή επιστολής προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία θα την ενημερώνουν για την απόφασή τους να μην καταβάλλουν την εισφορά τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Τους έκανα ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να στηρίξω κανέναν που, εκμεταλλευόμενος αυτό το γεγονός, δεν θα καταβάλλει τις εισφορές των υπαλλήλων του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι δεδομένο ότι θα καταβάλλουν κανονικά το μερίδιό τους στην εισφορά των υπαλλήλων τους στο Ταμείο», διευκρίνισε ο κ. Παρασκευάς.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες που θα υπογράψουν την επιστολή, θα ζητούν επίσης να πληροφορηθούν ποιος πήρε την απόφαση διαγραφής των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα ζητούν να έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα που αναφέρονται στην απόφαση αυτή. «Εκτός από πολιτικό υπάρχει και μείζον νομικό θέμα», ανέφερε. «Δεν μπορεί μερικοί διορισμένοι να αποφασίζουν, δεσμεύοντας όλους τους ασφαλισμένους εργαζόμενους».

Δύο συνελεύσεις, μια γραμματεία

Οι πρωτοβουλίες πολιτικής ανυπακοής αποφασίστηκαν σε δύο συνελεύσεις στις 14 και 22 Ιανουαρίου στη Χοιροκοιτία, όπου εξελέγη γραμματεία για συντονισμό των επόμενων βημάτων. Στη γραμματεία συμμετέχουν, εκτός από τον Μιχάλη Παρασκευά, οι Χαράλαμπος Λαζάρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Ματθαίος Αναστασίου, Σταύρος Αλαμπρίτης και Γρηγόρης Σολωμού. «Αυτή είναι η αρχή του αγώνα, ελπίδα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας», τόνισε ο κ. Παρασκευάς. «Δεν μπορεί οι πάμπλουτοι, που δεν έχουν σχέση μ' εμάς, να αποφασίζουν για τις δικές μας ανάγκες. Πρέπει να τεθεί άμεσα το θέμα της διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρέπει να υπάρχει κοινωνικός και εργατικός έλεγχος στα χρήματα του ΤΚΑ.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει ν’ αποφασίζουν ποιος θα τους εργοδοτεί, με ποιον τρόπο και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα χρήματα αυτά, που ανήκουν στους εργαζομένους και όχι σε κάποιον κομματικά διορισμένο. Τα λεφτά αυτά ανήκουν στον λαό και αυτός πρέπει να τα διαχειρίζεται. Αυτή θα είναι μια πρώτη μορφή αυτοοργάνωσης. Είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι, αν οργανωθούμε μόνοι μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το ΤΚΑ είναι κοινωνική κατάκτηση, φτάνει να ελέγχεται από την κοινωνία και τους εργαζομένους. Όχι να βάζουμε εμείς εισφορές για τις συντάξεις μας και τα λαμόγια να δίνουν τα χρήματά μας στις τράπεζες…».

Οι άνθρωποι θα σώσουν τον εαυτό τους

ΜΙΧΑΛΗΣ Παρασκευάς: «Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και όχι νομικό, και γι’ αυτό άλλωστε ο αγώνας αυτός αποκαλείται πολιτική ανυπακοή. Η πολιτική χροιά του θέματος φάνηκε με την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για το κούρεμα καταθέσεων, και με τον τρόπο που αποφάνθηκε σχετικά το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν υπάρχει περίπτωση κυπριακό δικαστήριο να πάει κόντρα στις πολιτικές επιλογές εκείνων που ελέγχουν την ΕΕ. Θεωρώ ότι τα δικαστήρια δεν πρόκειται να δικαιώσουν τον πολίτη σε πολιτικά ζητήματα. Τα πολιτικά ζητήματα τα θέτει η ίδια η κοινωνία για την αξιοπρεπή της διαβίωση. Ειδικά μετά την απόφαση για το κούρεμα.
Δεν προσφεύγω στο δικαστήριο, γιατί δεν περιμένω ότι θα με δικαιώσει ο δικαστής.
Ο δικαστής θα εξαναγκαστεί από την κοινωνία να δικαιώσει την ίδια την κοινωνία. Ο δικαστής θα στείλει στη φυλακή εκείνον που δεν πληρώνει το ΤΚΑ. Αν όμως δεν πληρώνουν διακόσιοι και τριακόσιοι, θα τους φυλακίσουν όλους; Ένα παράδειγμα είναι η πολιτική απόφαση, ότι η αποχή από τις εκλογές είναι ποινικό αδίκημα. Είχαμε 40 χιλιάδες που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Δεν τους συνέλαβαν φυσικά… κι αυτό δείχνει ότι όταν ο λαός αντιδρά μαζικά, δεν μπορεί να του κάνει τίποτε ούτε δικαστής, ούτε Αστυνομία. Αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν στο κενό και είναι η κοινωνία που επιβάλλει τι θέλει. Όταν η κοινωνία επιβάλει κάτι, θα αναγκαστούν να το δεχτούν. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα τη σώσει κανένας σωτήρας. Οι σωτήρες θα σώσουν τον εαυτούλη τους. Η κοινωνία θα σωθεί από την ίδια και μόνον. Όταν οι άνθρωποι αυτοοργανωθούν, θα σώσουν τον εαυτό τους».

Παρότρυνση προς συμπολίτες μας

ΣΕ επιστολή του στις 7 Μαϊου 2013, προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Μ. Παρασκευάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ως έγινε γνωστό από τον Τύπο, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2012, η Τρόικα είχε θέσει όρο προς το κυπριακό κράτος για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, την ολοκληρωτική διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποσού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά και την ψήφιση του Μνημονίου Συναντίληψης από την Κυπριακή Βουλή στις 30 Απριλίου 2013 και αφού διεξήλθα τις πρόνοιές του, δεν μπόρεσα να βρω οιαδήποτε σχετική πρόνοια σχετικά με τη, σύμφωνα με τον Τύπο, συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα.
Αν, εντέλει, η συμφωνία αυτή με την Τρόικα ισχύει και έχει επέλθει ολική διαγραφή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποστού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιλαμβάνεστε τις κολοσσιαίες συνέπειες που θα έχει αυτό το γεγονός στα δικαιώματα όλων των πολιτών και όλων των ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει, εν ολίγοις, απλά την κατάρρευση του Ταμείου και καθιστά αμφίβολη, ακόμη και την καταβολή σύνταξης στους δικαιούχους που εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και κατέβαλλαν ανελλιπώς το οφειλόμενο ποσό. Θα ήθελα να απευθύνω θερμότατη παράκληση όπως με ενημερώσετε, αν έχουν διαγραφεί όλες ή μερικές από τις οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω ξανά οφειλές κοινωνικών ασφαλίσεων, μέχρι να τύχω ενημέρωσης στο πιο πάνω ερώτημά μου και επίσης να σας ενημερώσω ότι αν παρ’ ελπίδα έχουν διαγραφεί οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσωπικά δεν πρόκειται να καταβάλω ξανά οιονδήποτε ποσόν προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω εισφορές απλά για να τις αρπάξουν αυτοί οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη από τόκους, ήτοι οι τοκογλύφοι/τραπεζίτες για τους οποίους ήδη η οικονομία της Κύπρου έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι αυτή η επιστολή μου θα τύχει δημοσιότητας και θα αποτελέσει παρότρυνση προς συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο, καθότι είναι απαράδεκτο άνθρωποι να μην πάρουν σύνταξη ή μειωμένη σύνταξη, απλά και μόνο γιατί κάποιοι κερδοσκοπούσαν».

Περιορισμός δημοσιονομικής επιδότησης

ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του στις 29 Αυγούστου 2013, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνης Τρύφωνος, πληροφορεί τον Μιχάλη Παρασκευά μεταξύ άλλων ότι «το Γενικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί στο μέλλον την κύρια πηγή συνταξιοδοτικού εισοδήματος στην Κύπρο, συνεισφέροντας έτσι στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου. Ενόψει των πιο πάνω και σε αναμονή της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής ανασκόπησης και της αξιολόγησής της από την ΕΕ, αντιλαμβάνεστε ότι η Συμφωνία Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, δεν προνοεί διαγραφή οποιωνδήποτε οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά περιορισμό της δημοσιονομικής επιδότησης του Γενικού Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάθε εργαζόμενος στην Κύπρο υποχρεούται να εισφέρει στο ΤΚΑ ανάλογα με την κατηγορία ασφάλισής του και ότι, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης, το κράτος καταβάλλει τη συνεισφορά του ως γενικός εισφορέας στο ΤΚΑ».

*Ο Μιχάλης Παρασκευάς δήλωσε στη «Σ» ότι ο κ. Τρύφωνος «κατέφυγε σε υπεκφυγές» και ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντησή του.

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive