Στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας...
Παγκόσμιο σοκ και οργή για την παραδοσιακή σφαγή εκατοντάδων δελφινιών (pics +video)
Ξεκίνησε σήμερα μία από τις πιο απάνθρωπες παραδόσεις παγκοσμίως, η οποία έχει εγείρει την κατακραυγή της υφηλίου.
Λαμβάνει χώρα στο ψαροχώρι Ταϊτζί της Ιαπωνίας, όπου δεκάδες ψαρόβαρκες παγιδεύουν σε έναν ορμίσκο και σφάζουν μέσα σε μία θάλασσα αίματος εκατοντάδες δελφίνια. Πρόκειται για μία ...
παραδοσιακή πρακτική, που έχει ξεσηκώσει την παγκόσμια κατακραυγή από τη διεθνή κοινή γνώμη και περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.
Mέλη της οργάνωσης προστασίας της θαλάσσιας ζωής «Sea Shepherd», που παρακολουθούν την ετήσια σφαγή των δελφινιών στο Ταϊτζί της ανατολικής Ιαπωνίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφεραν ότι το μακελειό ξεκίνησε στις 7:30 το πρωί, τοπική ώρα, με θύματα 250 δελφίνια. Τα δελφίνια είχαν αιχμαλωτιστεί σε όρμο κοντά στο χωριό, ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφει η συγκλονιστική ταινία–μαρτυρία «The Cove».
Περισσότερα από 50 θαλάσσια θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου νεογνού αλμπίνο, επιλέχθηκαν για να πωληθούν σε ενυδρεία και ζωολογικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, με τίμημα εκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα σφαγιάζονται για το κρέας τους, παρότι έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωσή του είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το κρέας του δελφινιού είναι πέντε φορές πιο τοξικό από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ψαράδες χτυπούν από τις βάρκες τους μεταλλικά κύμβαλα, αποπροσανατολίζοντας το υπερευαίσθητο σόναρ των δελφινιών, και έτσι αιχμαλωτίζουν ολόκληρα κοπάδια σε αβαθή νερά σε έναν όρμο του Ταϊτζί. Λίγες μέρες μετά ξεκινάει το μακελειό, καθώς τα σκοτώνουν με τα ίδια τους τα χέρια. Τα χτυπούν με ατσάλινα καμάκια στη σπονδυλική στήλη και τα αφήνουν να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου.
Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί του ρινοδέλφινου δεν κινδυνεύουν, ότι το κυνήγι του αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του Ταϊτζί και ότι προστατεύει τα υπόλοιπα ιχθυαποθέματα. Το Ταϊτζί θεωρείται ως η «πνευματική έδρα» της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία, με το κυνήγι της φάλαινας να χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Ωστόσο, ο κλάδος της φαλαινοθηρίας παρουσιάζει πτώση μετά την παγκόσμια απαγόρευση της δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς το 1986.
Τα δελφίνια και άλλα μικρά κητώδη δεν καλύπτονται από την απαγόρευση.