Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ: ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ ΟΠΛΟ, ΜΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ

Οπωσδήποτε, η παρακολούθηση των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση της λεηλασίας... της δημόσιας περιουσίας από το αστικό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Ιδιαίτερα, οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση Κάντα αποδεικνύουν το διαχρονικό έγκλημα των πολεμικών εξοπλισμών. Τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, έθεταν ζήτημα «εθνικών κινδύνων-εθνικής άμυνας-υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας» απαιτώντας θυσίες από το λαό μας, ενώ εξασφάλιζαν την εκτίναξη της κερδοφορίας ελληνικών και ξένων πολεμικών βιομηχανιών, τους τραπεζικούς λογαριασμούς αστών πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, διαπλεκόμενοι σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφθοράς με τους εμπόρους όπλων. Όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα –από τον χώρο των εφοπλιστών, τραπεζών, κατασκευών, ΜΜΕ, - εμπλέκονταν και εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία.   

Και ενώ το σκάνδαλο Κάντα αρχικά αγκάλιασε τους γερμανούς και ρώσους προμηθευτές, σταδιακά εμπλέκει και σημαντική μερίδα των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών. Η όποια αναφορά στα γερμανικά τεθωρακισμένα LEOPARD  φωτίζει και το ρόλο των αμαρτωλών αντισταθμιστικών προγραμμάτων, την συμμετοχή του Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ! Ταυτόχρονα, όλα και πιο πολύ, το φως της δημοσιότητας παίφτει στην INTRACOM του Σ.Κόκκαλη.

Από τις διάφορες εκπομπές που γίνονται αυτή την  περίοδο παρελαύνουν πολιτικοί, στελέχη του ΥΠΕΘΑ, στρατιωτικοί, εκδότες μιλιταριστικών εντύπων, άνθρωποι που έπαιξαν και παίζουν ρόλο στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, ταυτισμένοι συχνά με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και αντίστοιχες βιομηχανίες. Αν αξίζει κάτι όμως να κρατήσουμε, πέραν των όποιων πολιτικών συμπερασμάτων για την συμβολή των παραπάνω στη χρεωκοπία του εργαζόμενου λαού μας είναι το εξής: συχνά η προμήθεια συγκεκριμένων όπλων αμφισβητήθηκε από τους ίδιους τους στρατιωτικούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προμήθεια   των πανάκριβων γερμανικών τεθωρακισμένων.

Ο λόγος; Πολύ απλά τα τεθωρακισμένα θεωρούνται ξεπερασμένο οπλικό σύστημα για τους σύγχρονους πολέμους. Πανάκριβα και εξίσου ευάλωτα όχι μόνο στις επιθέσεις πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τύπου Apache, αλλά κυρίως απέναντι στις καλά οργανωμένες θέσεις πεζικού, εξοπλισμένου με αντιαρματικά όπλα. Η αποτυχία των θηριωδών ισραηλινών τεθωρακισμένων MERKAVA-4 των δύο καλύτερων μονάδων του Ισραηλινού στρατού απέναντι στις ευέλικτες δυνάμεις της Χεζμπολάχ και οι τεράστιες δυσκολίες του τρομερά επικίνδυνου αστικού πεδίου μάχης, έχουν προβληματίσει πολλούς αναλυτές που εκτιμούν ότι το τεθωρακισμένο όπλο πέθανε μαζί με τον Ψυχρό Πόλεμο. Ήδη οι στρατοί της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ. τα αποσύρουν και αναζητούν αγοραστές για να τα φορτώσουν!

ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΛΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ–Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ABRAMS

Tα παραπάνω αξίζει να τα έχουμε κατά νου όχι μόνο όταν εκτιμούμε το τι έγινε, αλλά και για να μπορούμε να εκτιμήσουμε και σταματήσουμε τα νέα βρώμικα σχέδια πλουτισμού εμπόρων-βιομήχανων όπλων, με την συνδρομή των κυβερνώντων. Από την πρώτη στιγμή και συνεκτιμώντας τον τεράστιο πόλεμο μεταξύ αμερικανικών, γερμανικών, ρωσικών και ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών, είχαμε τεθεί κάθετα αντίθετοι στην αποδοχή της αμερικανικής προσφοράς 400  ABRAMS, που βρίσκονται παροπλισμένα να σκουριάζουν, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αφού όμως πρόλαβαν να σκορπίσουν τον όλεθρο του απεμπλουτισμένου ουρανίου!

Με αίσθημα ευθύνης, υπερασπιζόμενοι καταρχήν το υπέρτατο αγαθό, την υγεία και την ζωή των στρατιωτών και των μονίμων στελεχών, αλλά και τις αιματηρές θυσίες του αγρίως φορολογούμενου λαού μας, που καλείται για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσει άλλο ένα μεγάλο κόλπο που έστησαν ορισμένοι με τις πολεμικές προμήθειες,  είπαμε όχι. Απαιτώντας ταυτόχρονα το μπλοκάρισμα όλων των πολεμικών εξοπλισμών και την ικανοποίηση των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας μας που στενάζει υπό τα μνημόνια και τη βάρβαρη ταξική πολιτική.

Σταθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση με ΥΕΘΑ το Π.Μπεγλίτη και τον τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, αλλά και στην κυβέρνηση Παπαδήμα, με το Δ.Αβραμόπουλο ως ΥΕΘΑ τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Ζιαζιά και τον Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωσταράκο που προωθούν την καταδικασμένη στη μέση συνείδηση προσφορά των δαπανηρότατων και τρομερά επικίνδυνων για την  υγεία του προσωπικού, πρωτίστως αλλά όχι μόνο, αμερικανικών τεθωρακισμένων. Οι ΥΕΘΑ αλλάζουν, ο ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος μένει σταθερός, αλλά και πάλι Π.Παναγιωτόπουλος και Δ.Αβραμόπουλος κάνουν τα πάντα για να έρθουν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα.

Φυσικά, αντιμετωπίσαμε την χλεύη και τα απαξιωτικά σχόλια αστών πολιτικών των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής, εγκάθετων στρατιωτικών και πληρωμένων δημοσιογράφων/εκδοτών. Δε περιμέναμε κάτι διαφορετικό γιατί έτσι αντιμετωπίζει το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο στη χώρα μας όσους υπερασπίζονται την Αλήθεια, όσους μάχονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Ασύμφορη-Επικίνδυνη θεωρούν στελέχη ΥΕΘΑ τη «δωρεά» 400 ABRAMS από ΗΠΑ

Σχετικό κείμενο που αντιμετωπίστηκε από τα γνωστά μιλιταριστικά έντυπα ως «γερμανικός δάκτυλος», κατέκρινε σφοδρότατα την συγκεκριμένη επιλογή.  Άρθρο αποκαλύπτει Έγγραφο-«φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Επίσης, το άρθρο επιτίθεται στον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου γιατί πολιτεύεται με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο Πεντάγωνο διαφωνούν.

«Αποκαλυπτικό έγγραφο: Σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή μη της αμερικανικής… δωρεάς των 400 παροπλισμένων αρμάτων μάχης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το έγγραφο «φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «ΗτΣ».

Πριν την πρόσφατη επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, όπου ο υπουργός Άμυνας φέρεται να έκανε αποδεκτή με ενθουσιασμό τη… δωρεά των 400 αρμάτων μάχης, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος προειδοποιούσε τον Δ. Αβραμόπουλο: «Πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασης, το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων παραμέτρων, καθώς ενέχει πολιτική, επιχειρησιακή, τακτική και οικονομική διάσταση». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, πρωτίστως θα πρέπει να εξεταστεί η εμπειρία και διδάγματα από την προηγούμενη γερμανική «δωρεά» των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3, τη δεκαετία του ’90. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε θέματα διαλειτουργικότητας, συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, καθώς και στις πιστώσεις που διατέθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Οι ανάγκες του στρατού ξηράς: Πριν από κάθε κίνηση αποδοχής ή μη της αμερικανικής… δωρεάς, το υπουργείο Άμυνας -επισημαίνεται στο έγγραφο- θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη διατυπωθεί στην υπό αναθεώρηση νέα Δομή Δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού της χώρας, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση του βαθμού πραγματικής και λειτουργικής ενσωμάτωσής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2010 η… δωρεά των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 2,4 εκατ. ευρώ! Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 2,2 δισ. ευρώ για την αγορά αρμάτων από τη Γερμανία!..

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης… δωρεάς. Όπως τονίζεται: «Το κόστος της ανακαίνισης (refurbishment) που θα απαιτηθεί, για την απλή επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση, κυμαίνεται μεταξύ 50.000-150.000 δολ. ανά άρμα, ενώ για πλήρη αναβάθμιση σε 500.000 δολ. ανά άρμα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπολογιστούν η μεταφορά στη χώρα και εν συνεχεία στις Μονάδες. Η προμήθεια επιπρόσθετων βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων, βασικών φόρτων πυρομαχικών, ανταλλακτικών…».

Τα περίεργα της δωρεάς: Ο πρέσβης Χρονόπουλος στο απόρρητο έγγραφό του θέτει και επιχειρησιακές διαστάσεις υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τα όσα περίεργα αναφέρονται σε έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους, όπως: Τυχόν χρησιμοποίηση των υπό παραχώρηση αρμάτων στις επιχειρήσεις «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, αλλά και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Τύπος θωράκισης των υπόψη αρμάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι δεν φέρουν θωράκιση με στοιχεία απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium-DU). Επίδραση της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου (83% μεγαλύτερη του Leopard II), στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού και στο σύστημα διοικητικής μέριμνας. Αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων συντήρησης των αρμάτων κατά τη μάχη. Τυχόν περιορισμοί στην επιχειρησιακή σχεδίαση λόγω του βάρους του άρματος όπως, βατότητα επί του οδικού δικτύου, κλάση υφισταμένων γεφυρών. Διερεύνηση δυνατότητας συντήρησης του στροβιλοκινητήρα αυτόματου συστήματος μετάδοσης, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα είναι εκτός παραγωγής από το 1992.

Όμως απέναντι στην συγκεκριμένη προμήθεια στάθηκε και η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ». Με επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, Υπουργό Εθνικής Αμύνης (1 Ιουνίου 2011), τόνιζε τα εξής:

 «Πληροφορηθήκαμε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δωρίσουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μεταχειρισμένο οπλισμό. Ανάμεσά τους και 400 τανκ τύπου Μ1Α1 ABRAMS. Η Εταιρεία μας γνωρίζει ότι δυστυχώς η Ελλάδα είχε προμηθευθεί στο παρελθόν και χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις του ναυτικού οβίδες Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, αλλά αργότερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν και δεν προχώρησαν ξανά σε προμήθεια τέτοιων όπλων. Επειδή είναι γνωστόν ότι η ανάφλεξη των τανκ Μ1Α1 ABRAMS κατά το πόλεμο του Κόλπου ευθύνεται για τις συνέπειες στην υγεία των αμερικανών βετεράνων και των ιρακινών αμάχων πολιτών λόγω της παρουσίας Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στη θωράκισή τους θα σας παρακαλούσαμε:

 1) Να μας ενημερώσετε αν πράγματι η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα τανκ και σε ποια ποσότητα; 2) Τι είδους πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν από τα συγκεκριμένα άρματα; 3) Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα Μ1Α1 ABRAMS δεν πρόκειται να προέρχονται από την σειρά M829 (πχ M829A1, M829A2 κοκ); 4) Θα αποκλεισθεί η προμήθεια το τύπου Μ1Α1ΗΑ με θωράκιση Απεμπλουτισμένου Ουρανίου; 5) Ποιοι θα είναι οι σειριακοί αριθμοί των τανκ Μ1Α1 ABRAMS που θα προμηθευθούμε από τις ΗΠΑ;»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ 1ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-«ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»-ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όμως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν τα έλαβε υπόψη της. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ με τίτλο «Μας χαρίζουν 400 μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Σε μια αχανή έκταση στη Νεβάδα, 9 έλληνες αξιωματικοί περνούν αυτές τις ημέρες από το μικροσκόπιο πάνω από 1.000 μεταχειρισμένα τανκς - απομάχους του Κόλπου, τύπου Μ1Α1 Abrams, για να ξεδιαλέξουν μέχρι 400, τα οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν στην Ελλάδα. Τα μεταχειρισμένα αυτά τεθωρακισμένα δεν είναι τα μόνα που μας έχει προσφέρει δωρεάν εδώ και πάνω από ένα έτος η κυβέρνηση Ομπάμα: Η προσφορά, που περιλαμβάνει και μερικές εκατοντάδες (περίπου 700) τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113 (απλά, με αντιαρματικά TOW), αυτοκινούμενους σταθμούς διοικήσεως κ.λπ., εξέπληξε ευχάριστα την Αθήνα καθώς αναγνωρίζεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας στα Βαλκάνια. Το δεύτερο σκέλος της προσφοράς έχει γίνει ήδη αποδεκτό μετά την αρχική οπτική επιθεώρηση το καλοκαίρι και απομένει πλέον η μεταφορά τους στην Ελλάδα. Το κόστος της επιχείρησης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και ήδη το ΓΕΣ έχει ενημερώσει για το ζήτημα την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ζητά τη συνδρομή τους. Καθώς ο Στρατός διαθέτει πολλά τέτοια τεθωρακισμένα, εκτιμάται ότι η ενσωμάτωσή τους θα γίνει ομαλά και χωρίς πρόσθετο κόστος υποστήριξης».

Το δημοσίευμα λοιπόν αυτό που παρουσιάζει την παραχώρηση ως δώρο για την στάση που κράτησε και κρατά το ελληνικό κράτος έναντι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (με πιο πρόσφατη την Νατοϊκή επίθεση στη Λιβύη) και αναφέροντας ψέματα ότι «ο Στρατός διαθέτει πολλά τέτοια τεθωρακισμένα, εκτιμάται ότι η ενσωμάτωσή τους θα γίνει ομαλά και χωρίς πρόσθετο κόστος υποστήριξης», κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των αντίστοιχων κειμένων που συναντά κανείς στις σελίδες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ-ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με την τελευταία μάλιστα να επαναλαμβάνει επί της ουσίας κείμενο από το defencenet, προκαλώντας ερωτηματικά για την σχέση Σαμαρά-ΔΙΚΤΥΟ 21-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!

Αυτό όμως που αποκαλύπτεται είναι ότι η συμφωνία παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης ABRAMS, που προωθούσε ο πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, είχε κλείσει πριν την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τ.Μπάϊντεν, με την τελευταία πινελιά να μπαίνει στη συνάντηση του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό πρέσβη Σμιθ. Το κλιμάκιο της 9μελούς επιτροπής των Ελλήνων αξιωματικών που θα επιλέξει τα 400 άρματα, είχε αναχωρήσει για τις ΗΠΑ από τη Παρασκευή.

Η αμερικανική κυβέρνηση προωθώντας τα συμφέροντα των πολεμικών της βιομηχανιών επιδιώκει το σπάσιμο του γερμανικού μονοπωλίου στο "αρματικό δυναμικό" της Ελλάδας με τα Leopard, ενώ τα τελευταία, δια χειρός Μυτιληναίου, εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. Το πρόσχημα βεβαίως για την απόκτηση των Abrams είναι η απόσυρση εκατοντάδων παλαιών αρμάτων μάχης Μ48, με μεγάλο κόστος συντήρησης, ώστε να υπάρξει «ουσιαστική οικονομία και ταυτόχρονη επιχειρησιακή αναβάθμιση». Στον τραγέλαφο των επιχειρημάτων θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τις απόψεις του defencenet.gr: «Τα μεταχειρισμένα αμερικανικά άρματα θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Leopard 1A5 τα οποία υπηρετούν στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού στην ηπειρωτική χώρα. Τα άρματα αυτά ουσιαστικά αν χρειαστεί θα συνεπιχειρήσουν με τα Leopard 2A4/HEL τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο των 120 χλστ δημιουργώντας έτσι ζήτημα υποστήριξης τεθωρακισμένων μονάδων με δύο είδη πυρομαχικών. Η αξιοποίηση των αμερικανικών αρμάτων από τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες θα ομογενοποιήσει το τομέα των πυρομαχικών ενώ τα Leopard 1A5 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα παλαιά M48A5 MOLF στα νησιά του Αιγαίου».

Στην πραγματικότητα αποκαλύπτεται μια νέα κούρσα εξοπλισμών, η οποία θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί στον εργαζόμενο λαό μας στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» και της «τουρκικής προκλητικότητας-επιθετικότητας» και συνδέεται άμεσα με τα νέα στιγμιότυπα του ελληνοτουρκικού αστικού ανταγωνισμού, που θα πυροδοτήσουν ο καθορισμός ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Επίσης συνδέεται με τις ανάγκες συμμετοχής του ελληνικού στρατού στις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Είναι σαφές ότι το πετρέλαιο-φυσικό αέριο δε φέρνουν ειρήνη-ευδαιμονία, αλλά πολεμική ένταση και υπερεξοπλισμούς, κάτι που το βιώνει ήδη η κυπριακή κοινωνία που υποχρεώνεται να αγοράσει πανάκριβα οπλικά συστήματα και να υποστεί δραματικές περικοπές!

Στο πλαίσιο αυτό θα οξυνθεί η σύγκρουση για τα επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Ισραήλ και Ελλήνων επιχειρηματιών. Η παραχώρηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων εξασφαλίζει για τις «καλόβολες» χώρες την συντήρηση, την αναβάθμιση και την προμήθεια τους με πυρομαχικά, συνδέεται με τη διεκδίκηση της ΕΑΒ-ΕΛΒΟ που οδεύουν προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, ώστε να μπουν οι βάσεις διεκδίκησης των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η σύγκρουση για τα τεθωρακισμένα είναι χαρακτηριστική. Στην συνάντηση του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ν.Σμιθ, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο την πρόθεση των ΗΠΑ να “παραχωρήσουν” οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε την παρέμβαση που έγινε στην Αυστριακή βουλή, με τη λογική ότι “δεν μπορεί οι Έλληνες να ζητούν να τους δανείζουν και την ίδια ώρα να αγοράζουν όπλα”. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Η.Μόσιαλος με μία κατηγορηματική δήλωση είχε πει ότι “θέμα Abrams δεν υπάρχει”.

Όπως αναφέρει το onalert.gr «οι αμερικανοί μέσα στη κρίση βλέπουν "ευκαιρίες" στην Ελλάδα. Μία είναι ένας πιθανός εκσυγχρονισμός των F-16,εκσυγχρονισμός των P-3 και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν και για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων Apache. Οι Γερμανοί ανησυχούν σφόδρα για την επιχείρηση αμερικανικής διείσδυσης και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους ελιγμούς “αποφυγής” τριών Ελληνικών κυβερνήσεων στις πιέσεις να αγοραστούν Eurofighter. Ο Σημίτης σε ΚΥΣΕΑ της εποχής του, τους είχε δώσει μια απόφαση για αγορά τουλάχιστον 60 αεροσκαφών. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρά την “ανανέωση” των υποσχέσεων από Καραμανλή και Παπανδρέου. Το Eurofighter, παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί στην Ινδία, όπου αν επιλεγεί η Γερμανία θα εισπράξει πάνω από 12 δις! Αν δεν τα καταφέρει όμως; Και μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ έχει μπροστά της και εκλογές. Από κοντά και οι Γάλλοι που είναι θυμωμένοι με το οριστικό “πάγωμα” της αγοράς τεσσάρων έως έξι φρεγατών τύπου Fremm.
Όλο αυτό το παζλ, δείχνει ότι οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών περιμένουν, προσπαθώντας να “πλασαριστούν” σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση. Όταν θα μπει λίγο φως από τη χαραμάδα, θα εμφανιστούν».

Οι ενστάσεις εξάλλου για τα 400 Abrams από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα είναι πολλές και δικαιολογημένες, αφού ήδη βαδίζουν στα 20-25 χρόνια υπηρεσίας:

• 7.000.000 ευρώ περίπου θα κόστιζε η μεταφορά των αρμάτων.

• 100.000.000 περίπου η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αφού ήταν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και προέρχονταν από τον πόλεμο του Ιράκ αλλά και από αυτά που χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις διπλής ενεργείας στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (National Training Center, Fort Irwin).

• Για να εξοπλιστούν θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20.000 βλήματα με μία μέση τιμή 2000-2500 ευρώ το βλήμα. Δηλαδή 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.

Έμπειροι αξιωματικοί των τεθωρακισμένων έχουν επισημάνει τα εξής: “Θα πρέπει να συνυπολογισθεί το σημαντικό κόστος που αναπόφευκτα θα απαιτηθεί για την επιχειρησιακή αξιοποίηση - συντήρηση των αρμάτων (προμήθεια και δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών, ειδικών εργαλείων, εκπαίδευση προσωπικού, ανάπτυξη εργοστασιακής υποδομής σε προσωπικό – εγκαταστάσεις και μηχανήματα καθώς και μεταφορά και άδεια χρήσης της απαραίτητης τεχνογνωσίας), δεδομένου ότι τα Μ1Α1 είναι εξοπλισμένα με διαφορετικής φιλοσοφίας και τεχνολογίας κύρια συγκροτήματα και υποσυγκροτήματα. Τα προαναφερθέντα άρματα διαθέτουν στροβιλοκινητήρες AVRO LYCOMING AGT-1500 δύναμης 1.500 ίππων. Οι κινητήρες αυτοί δίνουν μεν δυνατότητες υψηλής ταχύτητος (μέγιστη 72,5 χλμ ανά ώρα), αλλά έχουν υψηλότατη κατανάλωση καυσίμων. Πρέπει να επισημανθεί ότι το καύσιμο των εν λόγω κινητήρων είναι η κηροζίνη, που συνεπάγεται άλλες δεξαμενές, άλλα οχήματα μεταφοράς – ανεφοδιασμού καυσίμων από τα ήδη σε χρήση από τον ΕΣ κλπ. Η εισαγωγή ενός νέου για τον Ελληνικό Στρατό άρματος, νομοτελειακά θα επιφέρει κόστος το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην Αμερικανική πρόταση και φυσικά για την υλοποίηση όλων των παραπάνω θα χρειασθούν χρήματα τα οποία τελικό αποδέκτη θα έχουν Αμερικανικές εταιρείες. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε η Υπηρεσία να συντάξει πλήρη και τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα αφορά όχι μόνο στο κόστος απόκτησης ενός μεταχειρισμένου υλικού εν προκειμένω του άρματος ABRAMS αλλά και τα κόστη συντήρησης και επισκευής προκειμένου αυτά να καταστούν επιχειρησιακά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας αλλά ταυτόχρονα και το Κόστος Κύκλου Ζωής (Life Cycle Cost) για ένα βάθος 20ετίας. Θίγουμε ξεχωριστά το θέμα της προμήθειας πυρομαχικών 120 χιλ, που απαιτούνται για τα 400 αυτά άρματα Μ1Α1 ABRAMS (διότι εκτιμούμε ότι θα αντικαταστήσουν ισάριθμα με πυροβόλο 105 χιλ) καθόσον αυτό λόγω του υψηλότατου κόστους προμηθείας αναιρεί παντελώς την ισχυριζόμενη από το ΓΕΣ «φθηνή προμήθεια»”.

Ερωτηματικά προκαλεί η «οπτική επιθεώρηση» των τεθωρακισμένων ABRAMS

Έντονα ερωτήματα για τον ρόλο της στρατιωτικής επιτροπής που εστάλει από τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο στις ΗΠΑ για εκτίμηση της κατάστασης των εγκαταλειμμένων τεθωρακισμένων ABRAMS που με προπαγανδιστικούς   όρους παραχωρούνται «δωρεάν», προκαλούνται από την ανάγνωση των πρώτων δημοσιευμάτων. Η πρώτη αναφορά από τη Νεβάδα, όπου βρίσκονται οι εννέα Έλληνες αξιωματικοί, για να επιλέξουν 400 άρματα μάχης ABRAMS, αναφέρει ότι το κλιμάκιο των αξιωματικών έχει δει μέχρι στιγμής κοντά στα 500 άρματα μάχης από τα συνολικά 1000 που έχει να ελέγξει. Μέχρι τώρα έχει επιλέξει περίπου 250 άρματα μάχης τα οποία εκτιμούν ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι πληροφορίες λόγο για άρματα που είναι γενικώς σε "μάχιμη κατάσταση" και μόνο σε δύο εντόπισαν ρινίσματα μετάλλου σε λάδια κινητήρα, που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θέλοντας να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο και για να δείξουν ότι ασχολήθηκαν και με αυτό το ζήτημα, κρίνουν τα άρματα από το χρώμα. Τα περισσότερα από τα άρματα μάχης ABRAMS που έχουν ξεχωρίσει είναι βαμμένα "πράσινα", κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν "υπηρετήσει" στο Ιράκ!!!

Όμως έμπειροι αξιωματικοί των τεθωρακισμένων κατακρίνουν τις «βιαστικές», επιπόλαιες και ανεύθυνες ενέργειες του κλιμακίου των αξιωματικών, που δρουν στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ας τους δώσουμε το λόγο: «Διαβάζουμε  ότι έχουν επιλεγεί 250 άρματα των οποίων η  κατάσταση τους είναι  πολύ καλή! Πως είναι δυνατόν μόνο και μόνο με μία οπτική επιθεώρηση αρμάτων  που βρίσκονται μάλιστα σε μακρά εναποθήκευση να διαπιστωθεί αυτό; Και είναι εύλογο το ερώτημα αυτό όταν στο συγκεκριμένο έγγραφο του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC) αναφέρεται σαφώς (και ας μας διαψεύσει το Υπουργείο και το ΓΕΣ) ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο οπτική επιθεώρηση (joint visual inspection) ενώ τα άρματα βρίσκονται σε μακρά εναποθήκευση . Αυτό σημαίνει ότι τα υπόψη άρματα δεν έχουν συσσωρευτές, έλαια, καύσιμα και υδραυλικά υγρά. Πως είναι  λοιπόν δυνατόν σε μία εβδομάδα να ενεργοποιήθηκαν 500 άρματα , να τέθηκαν σε λειτουργία και να δοκιμάσθηκαν για να επιλεχθούν 250; Επειδή αυτό είναι πρακτικώς ακατόρθωτο διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν μία οπτική επιθεώρηση να αποφαίνεται τόσο κατηγορηματικά ότι τα άρματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αφού δε δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία οικονομοτεχνικής μελέτης κόστους/αποτελεσματικότητας  για την απόκτηση των αρμάτων αυτών μήπως θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες και πιο σοβαρές οι διαρροές για την επιχειρησιακή κατάσταση τους!»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2Ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Στην ανακοίνωση μας με τίτλο «Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει-νεά φούμαρα από μιλιταριστές πλασιέ αμερικάνικων τεθωρακισμένων» εντοπίζαμε τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο στρατιωτικών επιτροπών που ταξίδευσαν στις ΗΠΑ για να διαλέξουν τα καλύτερα Abrams.  Μάλισταμ δώσαμε το λόγο σε ένα μιλιταριστικό μέσο, του οποίου παρουσιάσαμε τις διαφορετικές εκτιμήσεις. Τα συμπεράσματ δικάς σας:

«Το άρθρο του defencenet.gr  επιχειρώντας να αναπροσαρμόσει την επιχειρηματολογία του ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες μας. Να δούμε τι υποστηρίζει τώρα: «Νέα θετική για την Ελλάδα τροπή παίρνει η υπόθεση της δωρεάν παραχώρησης 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams με πυροβόλο των 120 χλστ. Πιο συγκεκριμένα το ΥΕΘΑ ενημερώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ότι είναι προς διάθεση μία νέα παρτίδα 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα 400 που μας είχαν προσφερθεί παλαιότερα».

Μα μέχρι τώρα δεν υποστήριζαν ότι βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και είναι έτοιμα να ενταχθούν σε μονάδες αντικαθιστώντας άμεσα παλαιότερης σειράς τεθωρακισμένα;   

«Από τα άρματα αυτά τα 150 είναι έτοιμα προς επιχειρησιακή αξιοποίηση μειώνοντας σημαντικά το όποιο κόστος απαιτείται για την ένταξη τους στο ελληνικό αρματικό δυναμικό. Πολλά από τα άρματα αυτά είναι σχετικά καινούργια και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σε επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από τα 400 Μ1Α1 Abrams που μας προφέρονταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες τα 50 ήταν έτοιμα για άμεση αξιοποίηση ενώ τα υπόλοιπα 350 θα έπρεπε να περάσουν εργοστασιακή συντήρηση στο Βελεστίνο του Βόλου στο κρατικό εργοστάσιο αρμάτων».

Όπα, τι μας λέει τώρα το defencenet.gr; Τα προηγούμενα ήθελαν τόσο μεγάλη συντήρηση και έξοδα; Τα καινούργια δεν έχουν πολεμήσει και είναι σχετικά καινούργια; Δηλαδή τα προηγούμενα είχαν πολεμήσει και ήταν παλαιότερης τεχνολογίας;  

Η νέα παρτίδα των Μ1Α1 Abrams θα επιτρέψει στον ΕΣ να εξοπλίσει άμεσα τουλάχιστο δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες ενώ οι εργασίας στα υπόλοιπα 250 άρματα θα εκτελεστούν όπως έχει σχεδιαστεί στο εργοστάσιο στο Βελεστίνο. Μαζί με τα άρματα θα παραχωρηθεί ποσότητα πυρομαχικών Μ831. Για την επιλογή των αρμάτων μάχης είχε σταλεί πρόσφατα στις ΗΠΑ μία νέα ομάδα αξιωματικών του ΕΣ.  Επιπλέον οι Αμερικανοί ενημέρωσαν το ΥΕΘΑ ότι είναι διαθέσιμα 1.000 ΗΜΜWV  από τα οποία η ελληνική πλευρά μπορεί να επιλέξει αριθμό οχημάτων. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την αμερικανική προσφορά είναι ότι το ελληνικό ΥΕΘΑ θα πρέπει να απαντήσει εάν την αποδέχεται ή όχι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και για το λόγο αυτό το υπουργείο έχει κινητοποιηθεί».

«Σε άριστη κατάσταση η πλειονότητα των M1A1 Abrams που εξέτασε ο ΕΣ» (defencenet.gr 15-12-2011) Σε άριστη κατάσταση και με μεγάλο χρόνο ζωής στον σωλήνα του πυροβόλο και στον κινητήρα, βρίσκεται το 80% των αρμάτων M1A1 Abrams που μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί από την 9μελή ομάδα του ΕΣ. Όπως ανέφερε αξιωματικός του ΕΣ στο defencenet.gr «Θα μπορούσαμε από αυτά που μας δείχνουν να πάρουμε και τον διπλάσιο αριθμό αρμάτων». Η ομάδα των αξιωματικών του ΕΣ θεωρεί ότι τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιεί είναι θετικά και ότι στο σύνολο της η όλη προσπάθεια για την επιλογή των καλύτερων αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».

Ένταση του Ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσιγκτον-Βερολίνου-Μόσχας-Αθήνας: Παράλληλα, στο «ΕΘΝΟΣ» και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο  «Χακί κόντρες για τα άρματα μάχης!» αποκαλύπτεται μέρος της αλήθειας σχετικά με τα άθλια μπλοκ συμφερόντων στο πλαίσιο του ελληνικού στρατού, που ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους και συνεργαζόμενα με Έλληνες εμπόρους και επιχειρηματίες της πολεμικής βιομηχανίας, καθορίζουν τις πολεμικές προμήθειες. Φυσικά ονόματα δεν δίνονται υπολήψεις δε θίγονται αλλά έχει αξία να διαβάσουμε τι γράφει ανώνυμα ο αναγνωρίσιμος «στρατηγός» των στρατιωτικών συντακτών:

“Ως «τρικλοποδιά» στους Γερμανούς και τους Ρώσους είχε ερμηνευτεί η όψιμη αμερικανική «δωρεά» στην Ελλάδα μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου Abrams και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ-113. Στόχος των Αμερικανών ήταν να σπάσουν το κλειστό «κλαμπ» των Γερμανών «Λεοπαρντιστών»… αλλά και να ακυρώσουν τη διακρατική συμφωνία Καραμανλή – Πούτιν για προμήθεια τετρακοσίων ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΒ-3 (η αξία τους είχε φτάσει στα 1,2 δις ευρώ με την απαίτηση συμπαραγωγής του Μυτιληναίου της ΜΕΤΚΑ, προσθέτουμε εμείς)!

Επί μήνες το ΓΕΣ εξέταζε το κατά πόσο είναι συμφέρουσα η αμερικανική «δωρεά». Οι μεν «Λεοπαρντιστές», που είναι ισχυροί στο ΓΕΣ, έκριναν μη συμφέρουσα την προσφορά των 400 Abrams, καθώς απαιτούνται μέχρι και 1,5 δισ. δολάρια για να καταστούν ετοιμοπόλεμα. Ωστόσο, οι επιτελείς του ΓΕΣ που, ως γνωστόν, δεν διακατέχονται από ιδιαίτερα φιλορωσικά αισθήματα και ποτέ δεν είδαν με «καλό μάτι» την αγορά των ΒΜΒ-3, έσπευσαν να κρίνουν άκρως συμφέρουσα την αποδοχή της δωρεάς των 400 αμερικανικών Μ-113…

Αποστολή στη Μόσχα.  Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, οπότε ετοιμάζει αντιπρόταση εξίσου δελεαστική που στηρίζεται σε ένα παλαιότερο σχέδιο του Ευ. Βενιζέλου για αγορά μόνο 100 αμφίβιων ΒΜΒ και αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟR, τα οποία έχουν «κουμπώσει» στην ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα. Την αντιπρόταση της Ελλάδας θα μεταφέρει στη Μόσχα, προς τα τέλη Μαΐου, ο Π. Παναγιωτόπουλος και αναλόγως με τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου θα κριθεί αν το θέμα θα τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά – Πούτιν…”

Αλήθεια, η ΝΔ και οι στρατιωτικοί δεν έβγαζαν άχρηστα το ΤΟRM1 και τα αμφίβια BMB; Αυτοί δεν έλεγαν και σωστά ότι απαιτείται ομογεονοποίηση του πολεμικού υλικού, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για το ίδιο οπλικό σύστημα γιατί έτσι αυξάνεται το κόστος εκπαίδευσης, προμήθειας ανταλλακτικών, πυρομαχικών κλπ. Τώρα τι άλλαξε;

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΥ: Όμως η ζωή συνεχίζεται και μερικοί δεν σταματούν να παλεύουν για να επιβάλλουν την προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Το γιατί το κάνουν μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας καθώς αποκαλύπτει τι σημαίνει για ορισμένους το «εθνικό συμφέρον». Βλέπεις, είναι πολλά τα κέρδη από την «εθνική άμυνα».

Αγώνας για να “αναστηθούν” τα Μ1Α1 Abrams – Η εξωφρενική μελέτη που τα “φρέναρε”. “Zωντανό” προσπαθούν να κρατήσουν ορισμένα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και στρατιωτικής το θέμα της αποδοχής της αμερικανικής δωρεάς των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, έστω και σε μικρότερο αριθμό από τα 400 άρματα που προσφέρονται.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καράμπελας δηλώνει ότι “Κάνει ότι μπορεί για να έρθουν στην Ελλάδα δύο Επιλαρχίες τουλάχιστον” (περίπου 140 άρματα), αφού οι πάντες αναγνωρίζουν ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα τα μόνα άρματα τα οποία θα μπορούν να αντιπαρατεθούν στις μάζες των ALTAY, LEO2NG και Μ60 Sabra, όλα με πυροβόλο των 120 χλστ. είναι τα περίπου 355 LEO2HEL/A4, από τα οποία μόνο τα “2HEL” επί ίσοις όροις στα ΑLTAY και LEO2NG.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ανήκει σε αυτούς που θέλουν να γίνει αποδεκτή η αμερικανική προσφορά, αλλά έχει εγκλωβιστεί σε μία οικονομική μελέτη η οποία είναι άκρως συζητήσιμη: Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής μίλησε για “Λειτουργικό κόστος σε δεκαετή βάση των 400 αρμάτων 1,8 δισ. δολ. ή 1,5 δισ. ευρώ”! Ποσό, μάλλον υπερβολικό: Αν θέλει  400.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα (υποθέτουμε ότι δεν βάζουν μέσα το πετρέλαιο γιατί π.χ. το Μ60 ή το Μ48 καίνε ελάχιστα λιγότερα παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα) το ένα άρμα, πόσα θέλει ένα Mirage 2000-5 ή ένα F-16. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ανάγκη αντικατάστασης των θωράκων απενεργοποιημένου ουρανίου (;) κάτι εντελώς περίεργο αφού υπάρχουν δημόσιες ανακοινώσεις του ΓΕΣ ότι κανένα από τα προεπιλεγέντα άρματα από τον συνολικό αριθμό των 1000 που διατέθηκαν προς έλεγχο δεν έχει θώρακα DU (χωρίς αυτό να είναι, φυσικά αρνητικό, το αντίθετο θα ήταν…), ενώ τέθηκε και θέμα αντικατάστασης των πεδίλων των ερπυστριών  με κατάλληλες για το ελληνικό έδαφος.

Από αυτά που είπε ο υπουργός συνάγεται ότι έχει στηθεί ολόκληρη “μηχανή” αποκλεισμού ενός συστήματος-δώρου από αυτά που σπάνια κάνουν οι ΗΠΑ. Το ότι υπάρχει το γερμανικό λόμπι των Krauss Maffei και Rheinmetall που πολεμούν την αποδοχή της δωρεάς ή ότι ακόμα και αμερικανικές εταιρείες με επίσης ισχυρά λόμπι στις ΕΔ, δεν θέλουν τα Μ1Α1 γιατί θα μειωθεί η “πίττα” των FMS, είναι γνωστό. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να βρεθούν αυτοί που θα ξεπεράσουν τα λόμπι και τα ναρκοπέδια και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της ισχύος των ΕΔ…    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ 90 ΑΡΜΑΤΑ: Στο κείμενο του γνωστού μιλιταριστικού ιντερνετικού μέσου STRATEGY REPORT καταγράφονται πανηγυρισμοί για την «Ευοίωνη κατάληξη για τα άρματα μάχης M1A1 Abrams;»[...] «Η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμυντικό υλικό που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε κατά την συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Martin Dempsey προ τριημέρου. Σε ό,τι αφορά τα M1A1 Abrams είναι γνωστό ότι αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ κατά την επιτόπια επιθεώρηση εντόπισε περί τα 90 άρματα από διαθέσιμες παρτίδες νεώτερης κατασκευής, τα οποία έχουν υποστεί πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση το 2008, σύμφωνα με τα πρότυπα του Αμερικανικού Στρατού («zero hours, zero miles»). Προφανώς το ΓΕΣ έχει αποδεχθεί τόσο μικρό αριθμό αρμάτων αφ΄ ενός επειδή εξασφαλίζει την άμεση ένταξή τους σε υπηρεσία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αφ΄ετέρου διότι πιστεύει ότι αυτός ο αριθμός αρμάτων θα συμπληρωθεί με επιπλέον παρτίδες στο μέλλον τόσο με άρματα μάχης που θα ενεργοποιηθούν όσο και με αριθμό που θα χρησιμοποιεί για προσπορισμό ανταλλακτικών. Σημειώνεται ότι για τον εξοπλισμό δύο Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) μιας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας απαιτείται αριθμός 82 αρμάτων μάχης (41+41)».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στην παραπάνω αναλυτική μας περιγραφή προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τους λόγους για την συγκεκριμένη προμήθεια, το πραγματικό κρυφό κόστος αυτής –φυσικά κανείς εφοπλιστής δεν απάντησε θετικά στη δήλωση του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου για δωρεάν μεταφορά των αρμάτων, που μάλλον εξυπηρετούσε τις επικοινωνιακές ανάγκες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εκθέσαμε συστηματικά όλες τις αντιδράσεις, από όπου και αν διατυπώθηκαν, αλλά και τον τεράστιο πόλεμο συμφερόντων των πολεμικών βιομηχανιών, με φανερά και αφανή επίδικα. Θελήσαμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων σχετικά με την κρατική πολεμική βιομηχανία. Τέλος, αποκαλύψαμε με συνεκτικό τρόπο κάποιες νέες πτυχές της Διαπλοκής και της Διαφθοράς, ανθρώπους που βγαίνουν στα κανάλια για να τοποθετηθούν για το σκάνδαλο Κάντα, με σφοδρότητα εισαγγελέα, ξεχνώντας το ρόλο που έπαιξαν και πάιζουν.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ 

Στεκόμαστε κάθετα ενάντια στην αγορά των πανάκριβων δωρεάν αμερικανικών τεθωρακισμένων και σε κάθε νέα πολεμική προμήθεια. Ήδη μπαίνουμε σε μια νέα φάση επανεξοπλισμού, ακόμη μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης των νησιών, προωθώντας συστηματικά ένα νέο κύμα Μιλιταρισμού με βασικούς του άξονες τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, την Αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας, το Κόψιμο των Αναβολών, την Στράτευση στα 18/19 και την Συστηματική Πολεμική Προετοιμασία των Εφέδρων μέσω των επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών ασκήσεων που βαθαίνουν τον αντιδραστικό περιεχόμενο και ρόλο τους, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ισραήλ των Βαλκανίων.

Στεκόμαστε ενάντια σε όλα αυτά. Καλούμε το εργατικό κίνημα να πρωταγωνιστήσει σε αγώνες για το Μπλοκάρισμα των Πολεμικών Εξοπλισμών, το κλείσιμο της Πολεμικής Βιομηχανίας Οι εργαζόμενοι-όμηροι της πολεμικής βιομηχανίας -ιδιωτικής και μετοχοποιημένης κρατικής- πρέπει να σπάσουν τα δεσμά τους, να πετάξουν στην άκρη τους συνδικαλιστές των κυρίαρχων παρατάξεων που είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή, την συνδιαλλαγή με κράτος και επιχειρηματίες, πλήρως διεφθαρμένοι, να αμφισβητήσουν τις «εθνικές ανάγκες». Να σταθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό και τα συμβόλαια του και να απαιτήσουν την στροφή της παραγωγικής διαδικασίας σε ειρηνικούς σκοπούς, δουλεύοντας με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας, παράγοντας προϊόντα και προσφέροντας υπηρεσίες που τόσο ανάγκη έχει ο δυστυχισμένος εργαζόμενος λαός μας.

Καλούμε στη δημιουργία ενός Αντιπολεμικού Αντιμιλιταριστικού Αντιεθνικιστικού Συντονισμού που πλάι πλάι θα αγωνίζονται όλες οι τάσεις του αντιμιλιταριστικού κινήματος, όλοι όσοι θεωρούν ότι η Αντιπολεμική-Αντιεθνικιστική πάλη πρέπει να τείνει και να αλληλοτροφοδοτείται από έναν σύγχρονο Εργατικό Διεθνισμό που θα συνενώνει το έθνος των εργαζόμενων σε Ελλάδα-Τουρκία-Βαλκάνια ενάντια στον κοινό τους εχθρό, από την συνολική αμφισβήτηση του συστήματος εξουσίας και του χυδαίου καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Diktiospartakos.blogspot.com
  • Blogroll

  • Blog Archive