Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΑΓΜΑ ΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΑΝΚΣ -2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΑ- ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ…
Οι πιέσεις των γνωστών εθνικιστικών και μιλιταριστικών κύκλων για τη προμήθεια νέων ή μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων είναι δεδομένος. Μα για να αντιμετωπιστεί η «τουρκική επιθετικότητα» φυσικά…

Όπως επίσης γνωστός είναι και ο οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ τους για την προώθηση συγκεκριμένων όπλων, από εξίσου συγκεκριμένες πολεμικές βιομηχανίας των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ρωσίας.

Ιδιαίτερα ο αρματικός πόλεμος καλά κρατεί, έχοντας ως βασικούς αντιπάλους δύο πραγματικά μπλοκ, το αμερικανικό και γερμανικό, με τσόντα το ρωσικό, που απαρτίζουν πολιτικοί των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, στρατιωτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι, μιλιταριστικές-εθνικιστικές δεξαμενές σκέψης και ΜΜΕ.

Ενώ η δυσωδία των σκανδάλων Τσοχατζόπουλου-Κάντα-Υποβρυχίων κλπ. έχει κατακλύσει τα πάντα,  δεν περνά απαρατήρητη  μια παρέμβαση του ακραίου defence point, που έρχεται να παρουσιάσει μια νέα απαίτηση, δίνοντας ώθηση στην σύγκρουση που σιγοκαίει, ανάμεσα στο αμερικανικό ABRMS και το γερμανικό LEOPARD. 

Πρόκειται για την προβολή απόκτησης μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων LEOPARD από τα αποθέματα του ολλανδικού στρατού.

Αξίζει να διαβαστεί η πρόταση-ανάλυση τους καθώς αποδεικνύει πόσο παρωχημένο όπλο θεωρείται πλέον το τεθωρακισμένο για τους στρατούς της Δύσης, που βρίσκουν πάντα πρόθυμα κορόιδα στην Ανατολική Μεσόγειο ή στις χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία του Πούτιν, για να φορτώσουν τα άχρηστα σε αυτούς άρματα. Εξασφαλίζοντας βεβαίως κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από τη μεταπώληση, την συντήρηση, την εκπαίδευση, τα πυρομαχικά.   

Τους καλούμε όλους αυτούς να ρίξουν μια ματιά δίπλα τους. Δεν έχουν φαίνεται καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Αρνούνται να δουν τη δυστυχία, να σκεφτούν τον άνεργο, τον απολυμένο, το μαθητή και τον ηλικιωμένο.  Οι αυτοκτονίες εκτοξεύονται, οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς πεθαίνουν χωρίς καμιά βοήθεια, οι νέοι φεύγουν ξανά μετανάστες…

Και αυτοί θέλουν Τανκς, πολεμικά αεροπλανάκια, ελικόπτερα, βόμβες και κανόνια…

Και εντέχνως δικαιολογούν και εκλογικεύουν τις Μίζες…. Πόσο τους πείραξε το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα!

ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΜΩΡΕ; ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ;

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε τους και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…

Ευκαιρία για Ελλάδα τα Leopard 2A6 της Φινλανδίας;

Την έναρξη διακρατικών διαπραγματεύσεων με την Ολλανδία για την προμήθεια 100 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 από τα αποθέματα του Στρατού της Ολλανδίας ανακοίνωσε περί τα μέσα του περασμένου μήνα το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας. Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας για την επίτευξη της συμφωνίας η οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Φιλανδού υπουργού Άμυνας στην Ολλανδία που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα. Defence point

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ–ISDA)

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η προμήθεια εκτός των 100 αρμάτων περιλαμβάνει συστήματα και υλικά εκπαίδευσης, ανταλλακτικά και ειδικά εργαλεία, πυρομαχικά εκπαίδευσης και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Οι παραδόσεις των 100 αρμάτων μάχης αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Σύμφωνα με φιλανδικές πηγές, με την προϋπόθεση ότι το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του προγράμματος (που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ) τότε η υλοποίηση του θα αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2014.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ολλανδία, η οποία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο διατηρούσε σε υπηρεσία περί τα 1.000 άρματα μάχης, το 2011 αποφάσισε να αποσύρει ολοκληρωτικά το άρμα μάχης ως οπλικό σύστημα από τις χερσαίες δυνάμεις της. Μέχρι τις 18 Μαΐου 2011, ημερομηνία «θανάτου» του άρματος μάχης στον Στρατό της Ολλανδίας, σε υπηρεσία βρισκόταν 188 άρματα μάχης Leopard 2A6 τα οποία προέρχονταν από εκσυγχρονισμό ισάριθμων Leopard 2A4.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανοικτές πηγές, από τα 445 άρματα μάχης Leopard 2A4 που διέθετε ο Στρατός της Ολλανδίας, τα 330 εκσυγχρονίστηκαν το 1993 στο επίπεδο Leopard 2A5 και στη συνέχεια 188 εξ αυτών εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο Leopard 2A6. Ας σημειωθεί ότι 37 ολλανδικά Leopard 2A6 έχουν ήδη πωληθεί στην Πορτογαλία.

Σε ότι αφορά τη Φιλανδία το αρματικό δυναμικό της περιλαμβάνει σήμερα 92 άρματα μάχης Leopard 2A4 των οποίων η προμήθεια είχε γίνει από το 2003 από τα γερμανικά αποθέματα. Προφανώς τα ολλανδικά Leopard 2A6 θα αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τα περίπου απηρχαιωμένα 70 T-55M που η Φιλανδία συνεχίζει να διατηρεί σε υπηρεσία.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Εφόσον το κόστος πρόσκτησης των ολλανδικών Leopard 2A6 επιβεβαιωθεί, τότε η τιμή μονάδας (περί τα 2 εκατ. ευρώ) αν ληφθεί υπόψιν ότι προφανώς οι Φιλανδοί θα «σαρώσουν» και τα ολλανδικά αποθέματα ανταλλακτικών και περιφερειακών υλικών, δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή.

Από την άλλη πλευρά η περίπτωση των ολλανδικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6 (θεωρητικά απομένουν προς διάθεση περί τα 51 άρματα του τύπου) και των 142 εναπομεινάντων Leopard 2A5 (η κύρια διαφορά τους έγκειται ότι τα πρώτα είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο των 55 διαμετρημάτων L55, όπως και τα ελληνικά Leopard 2HEL) αποτελούν ενδιαφέρουσα επιλογή για τη χώρα μας και ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ομογενοποίησης του αρματικού δυναμικού και πλήρους εκμετάλλευσης της υφιστάμενης υποδομής συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης.

 

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ολλανδίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και διαχρονικά η χώρα μας έχει προμηθευτεί από την Ολλανδία κύρια οπλικά συστήματα και υλικά τα οποία γενικά βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, ότι η πιο πρόσφατη διακρατική συμφωνία αφορά την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων μάχης διαμετρήματος 120 χλστ. Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν 4.200 βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T: ArmorPiercingFinStabilizedDiscardingSabot – διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά) DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall και περίπου 2.000 βλήματα ασκήσεων M865 TPCSDS-T (TargetPractice, ConeStabilized, DiscardingSabotTracer).

Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανήλθε τελικά σε 14 εκατ. ευρώ. Τα βλήματα πριν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα προωθήθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρία η οποία αφού τα επιθεώρησε τα πιστοποίησε εκ νέου προς χρήση.

Επιπρόσθετα, το κόστος των υπολοίπων ολλανδικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6 (εφόσον διατίθενται προς πώληση, καθώς πιθανά η Πορτογαλία θα θέλει να ενισχύσει τον στόλο της) και Leopard 2A5, θα είναι πολύ χαμηλότερου ύψους και ίσως ανεκτό για τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Φυσικά, αυτό απομένει να διερευνηθεί μέσω επαφών σε διακρατικό επίπεδο. Πάντως και σε πολιτικό επίπεδο η προμήθεια των ολλανδικών αρμάτων μάχης μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική, καθώς η Ολλανδία αποτελεί μία από τις χώρες που η πιθανή προμήθεια αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ είχε προκαλέσει ακόμη και τη συζήτηση του θέματος στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά, ότι η χώρα αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε δεινή οικονομική θέση, δεν πρέπει ούτε μπορεί να απεμπολεί ή να υποβάλλει στην κρίση ή την επιθυμία τρίτων το δικαίωμα απόφασης για τις πηγές εξοπλισμού της, η προμήθεια αρμάτων μάχης από τα ολλανδικά αποθέματα αποτελεί επιλογή που αξίζει τουλάχιστον να διερευνηθεί.

Δεδομένων και των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προέκυψε το θέμα της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των διαφορετικών απειλών που αντιμετωπίζει μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία στην ουσία αποτελεί σύνορο της ενωμένης Ευρώπης, υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν οι λαϊκιστικού – απλουστευτικού χαρακτήρα ενστάσεις που θα εγερθούν, με άξονα την οικονομική κρίση.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive