Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Ποινική δίωξη σε δημοσιογράφο για δημοσίευση... ΦΕΚ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13, 2014
Κατηγορείται για διαρροή στρατιωτικών μυστικών

Ποινική δίωξη σε δημοσιογράφο, ενώ η Ελλάδα κατρακύλησε στη διεθνή λίστα για την ελευθερία του Τύπου. Η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, με την κατηγορία διαρροής μυστικών εγγράφων σε ρεπορτάζ της, το οποίο βασιζόταν σε επίσημο ΦΕΚ.
Η δημοσιογράφος και μέλος του...
ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Π. Χριστοδουλίδου, οδηγήθηκε στα γραφεία της ασφάλειας λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έπειτα από εντολή της εισαγγελέως, Παναγιώτας Φάκου με τη κατηγορία διαρροής στρατιωτικών μυστικών
Στο επίμαχο δημοσίευμα, η κ. Χριστοδουλίδου, κάνει λόγο για τη συμμετοχή βατραχανθρώπων του λιμενικού σώματος, οι οποίοι συμμετέχουν στη φύλαξη ευαίσθητων χώρων μαζί με την αστυνομία παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. 
Η δημοσιογράφος, σε δηλώσεις της στον ρ/σ  “Στο κόκκινο”, τόνισε πως το ρεπορτάζ προέκυψε από ερώτημα βατραχανθρώπου και πως οι πληροφορίες που άντλησε προήλθαν από ΦΕΚ της κυβέρνησης.
  Η κ. Χριστοδουλίδου, αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα, με τη σύσταση να κατεβάσει το δημοσίευμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι αρχές θα προχωρήσουν στη σύλληψή της.
Η ΠΟΕΣΥ, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "πρωτοφανή παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου", τονίζοντας πως "Η ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών, δέχτηκαν ένα ακόμη βαρύτατο πλήγμα, καθώς τέτοιες ενέργειες υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαίσιο του συγκεκριμένου περιστατικού και αναπτύσσουν τις εκφοβιστικές – παραλυτικές τους συνέπειες στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".
στη ΓΑΔΑ η δημοσιογράφος Π. Χριστοδουλίδου
 EΣΗΕΑ: Αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη, αντικειμενική, τεκμηριωμένη και αδέσμευτη δημοσιογραφία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο τη διαρροή «στρατιωτικών μυστικών» από «δράστες» μη στρατιωτικούς, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας και αφορά σε δημοσίευμα στην ενημερωτική σελίδα « peiratikoreportaz. blogspot.gr », τονίζει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας.

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη".


ΕΤΕΡ: Όχι στις διώξεις των εργατών του Τύπου

          "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) καταγγέλλει και καταδικάζει την πρωτοφανή παρέμβαση στην ελευθερία εξάσκησης του δημοσιογραφικού της καθήκοντος της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καθώς της ζητήθηκε να «κατεβάσει» από ειδησεογραφικό μπλόγκ είδηση που αφορά την φύλαξη ευαίσθητων στόχων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, υπό την απειλή άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

           Θεωρούμε ότι ο χαρακτηρισμός «διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο», προκειμένου για κείμενο δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απόσπασμα του οποίου ανήρτησε η συνάδελφος, πλήττει την λογική μας αλλά και την προσπάθεια του δημοσιογραφικού κλάδου να κάνει σωστά την εργασία του που είναι η ενημέρωση του Λαού μας, προσπάθεια πιο αναγκαία  σήμερα παρά ποτέ.

           Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ καταδικάζει παρόμοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες αλήστου μνήμης εποχές.

           Συμπαραστεκόμαστε στην συνάδελφο Πόπη Χριστοδουλίδου που έκανε το αυτονόητο για κάθε δημοσιογράφο: χρησιμοποιώντας νομιμότατους τρόπους, αντλώντας εν προκειμένω την πληροφορία από την ίδια την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενημέρωσε την κοινή γνώμη.

           Η πρόσβαση του χειμαζόμενου Λαού μας στην ενημέρωση πρέπει να περιφρουρηθεί και θα περιφρουρηθεί από όλο τον κλάδο. Απαιτούμε την  παύση κάθε δίωξης εναντίον της συναδέλφου μας".
enet.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive