Την εταιρεία Lamda Development ανακήρυξε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ως προτιμητέο Επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις ούτε για το εύλογο, αλλά ούτε και για το καθαρό ύψος του τιμήματος της προσφοράς, η κυβέρνηση βιάζεται να επιδείξει έργο και να κατακυρώσει στον έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο το διαγωνισμό για το φιλέτο του Ελληνικού. Αλχημείες στον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος.
Είχε προηγηθεί η υποβολή ξεχωριστών γνωμοδοτήσεων (fairness opinions) από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους...
915 εκ. ευρώ, της εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.
Την Πέμπτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.
Μητροπολιτικό Πάρκο, στο οποίο θα υπάρξει ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων με βασικούς πυλώνες την αειφορία, το περιβάλλον, την ώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων, χάριν του δημοσίου συμφέροντος μιας κοινωνίας που συνθλίβεται από την οικονομική κρίση, ή μπίζνες για λίγους, που θα αναπτύξουν θηριώδη δόμηση με ταυτόχρονο αποκλεισμό του παραλιακού μετώπου για τους πολίτες του Λεκανοπεδίου; Θα μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία ή θα πέσουν στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους; Το τίμημα της εξαγοράς είναι ευτελές ή αντάξιο της πραγματικής αξίας του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού;
Χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις ούτε για το εύλογο, αλλά ούτε και για το καθαρό ύψος του τιμήματος της προσφοράς, η κυβέρνηση βιάζεται να επιδείξει έργο και να κατακυρώσει στον έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο το διαγωνισμό για το Ελληνικό. Ασκείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου ασφυκτική πίεση προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίσει μια «μεγάλη επένδυση» στο πλαίσιο ενός πολυδιαφημισμένου success story. Παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν στην «Ε» ότι οι αλχημείες στον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος δημιουργούν μία μαύρη τρύπα των 417 εκατ. ευρώ!
Άντληση κεφαλαίων έως 150 εκατ. ευρώ
Tη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την 29η Απριλίου, με θέμα ημερησίας διάταξης την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 150 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, ανακοίνωσε σήμερα η Lamda Development.
Οι νέες μετοχές θα διατεθούν αφενός στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς και αφετέρου στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών. Η γενική συνέλευση των μετόχων καλείται να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να ορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και το καταστατικό της εταιρείας.
Με την άντληση κεφαλαίων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επιτυγχάνει τη σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητάς της, με σκοπό την ολοκλήρωση υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του ανεκμετάλλευτου τμήματος του κτιρίου IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης), τη συμμετοχή είτε σε νέα πρότζεκτ ιδιωτικού χαρακτήρα είτε σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, καθώς και τη βέλτιστη διάρθρωση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας. Μέρος των ως άνω πρόσθετων κεφαλαίων θα διατεθεί για επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.
πηγή
πηγή
