Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών.

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014
Την ώρα που οι πανηγυρισμοί για την έξοδο στις αγορές, το πλεόνασμα και το... success story δίνουν και παίρνουν, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του, καταδεικνύει για μία ακόμα φορά τις μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης των μεταναστών στις ελληνικές φυλακές.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε τη χώρα μας μετά από προσφυγή δύο αλλοδαπών, που είχαν συλληφθεί χωρίς...
άδεια παραμονής και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές. Συγκεκριμένα, στο δικαστήριο είχαν προσφύγει η Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν. Η Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε μετά από επανειλημμένες αιτήσεις του. Στο δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η κράτηση τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη, υποστηρίζοντας ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, και υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησής τους. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.


  • Blogroll

  • Blog Archive